уторак, 3. јануар 2017.

Pavlović banka na ivici likvidnosti i na korak od propasti; Dodik će u slučaju “Pavlović banka”, po svemu sudeći, izbjeći odgovornost za pranje novca

piše: Slobodan Vasković

"Pavlović banka" ponovo je korak od propasti - ova finansijska institucija je na ivici likvidnosti i od pada je može spasti samo hitna milionska finansijska injekcija.

I taj spas je kratkog daha, jer Pavlović banka je, dugoročno, neodrživa.

Banka je već mjesecima češće nelikvidna nego likvidna, ali Režim još uvijek uspijeva da spriječi njen pad.

Prije tri mjeseca, pad Banke spriječen je tako što je Milenko Čičić, vlasnik firme “Kaldera kompani”, u Banku uplatio 2,5 miliona KM. Ta transakcija je pod istragom, ali i nakon te uplate, Banka je ponovo došla u velike probleme.

Kaldera je nedavno presuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza. Neće ni dana odležati, jer se kazne do godinu dana mogu zamijeniti plaćanjem određenog novčanog iznosa. 

Dođe li do pada “Pavlović banke”, biće to novi udar na bankarski sektor, posebno domaći, koji će biti snažno uzdrman i mogao bi dovesti do domino efekta.

Cijelu prošlu godinu, Režim je činio sve da spriječi pad Banke.

Ministarstvo finansija prebacilo je u prvoj polovini aprila 2016. godine 7 miliona KM budžetskih sredstava na račune “Pavlović banke”, kako bi spriječilo njen pad.

Nelikvidnost Banke u to vrijeme zataškavala je Agencija za bankarstvo RS, a kako stvari stoje, ta praksa se nastavila sve do kraja prošle godine.

U slučaju “Pavlović banka”, koji se vodi u Tužilaštvu BiH, prvoosumnjičeni je Milorad Dodik, a potom Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”. 

Oni se terete za pranje 1,5 miliona KM.

Milorad Dodik još nije dobio poziv za saslušanje u vezi sa predmetom “Pavlović banka”, u kojem je osumnjičen da je zajedno sa Slobodanom Pavlovićem i nizom uposlenika te banke učestvovao u pranju novca u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

Dodik na mitingu podrške Pavloviću (kada je bio uhapšen)
Istraga u ovom slučaju počela je 11. februara 2016. godine, kada je uhapšen Slobodan Pavlović, da bi već dva dana kasnije Tužilaštvo BiH i zvanično osumnjičilo Dodika da je 16. maja 2007. godine učestvovao u pranju 1,5 miliona maraka za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu. 

Paradoks je da su uhapšeni i da su u pritvoru bili Slobodan Pavlović i drugi, koje Tužilaštvo sumnjiči da su predstavljali Dodikov servis za pranje novca, a da lider SNSD-a još nije dobio poziv za saslušanje. 

Dok god ne bude saslušan, Dodik ne može biti ni optužen niti predmet “Pavlović banka” može imati svoj sudski epilog.

Prema mojim informacijama, sve su manje šanse da Dodik bude uopšte optužen u ovom predmetu.

Kako stvari stoje, Dodik će se izvući u predmetu “Pavlović banka”, ali se Banka neće izvući i spasti likvidacije!

Goran Salihović, bivši Glavni tužilac Tužilaštva BiH, suspendovan je sa te funkcije, između ostalog, i zbog predmeta “Pavlović banka”.
.
Disciplinski postupak protiv Gorana Salihovića pokrenut je krajem septembra prošle godine zbog toga što je on mjesecima pokušavao zataškati slučajeve koji su u direktnoj vezi sa čelnim ljudima Republike Srpske, što je u disciplinskoj tužbi detaljno obrazloženo.

Prvi predmet koji se stavlja na teret Goranu Salihoviću je “Pavlović banka”. Postupajući tužilac u tom spisu Mirza Hukeljić, potvrdio je glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić da mu je Goran Salihović zabranio da sasluša predsjednika RS-a Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u Pavlović banci.