четвртак, 26. јануар 2017.

Cvijanovićeva se ni danas nije pojavila u Tužilaštvu BiH, njeni advokati najavili da će iskaz dati za desetak dana


Piše: Slobodan Vasković

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nije se danas (26. januara) pojavila u Tužilaštvu BiH, gdje je trebalo da bude saslušana u svojstvu osumnjičenog u slučaju "Referendum".

Iako nije otišla na saslušanje, njeni advokati kontaktirali su Tužilaštvo BiH i rekli da premijerki RS nije uručen poziv za saslušanje, ali će se ona odazvati pozivu Tužilaštva da da izjavu u vezi sa referendumom o Danu RS.

Njeni advokati su naveli da sledeće sedmice Cvijanovićeva ide na službeni put, pa bi na saslušanju u Tužilaštvu BiH trebalo da se pojavi za desetak dana.

Premijerka Republike Srpske prvobitno je trebalo da bude saslušana 23. januara, ali se ni tada nije pojavila u Tužilaštvu BiH, jer je u to vrijeme boravila u SAD-u.

Premijerka RS se tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela, jer je potpisala Odluku Vlade RS da se izdvoji 1,7 miliona KM za organizovanje i održavanje referenduma, iako je taj referendum Privremenom mjerom Ustavnog suda BiH bio zabranjen.

Odluka Vlade RS o izdvajanju 1,7 miliona KM za referendum direktno potvrđuje i učešće Milorada Dodika u njegovom organizovanju i održavanju, jer je od navedene sume 150.000 KM izdvojeno za njegov kabinet za potrebe oko referenduma.

Moji izvori tvrde da će i Dodik i Cvijanovićeva biti optuženi za pomaganje u izvršenju krivičnog djela i da će protiv njih biti podignuta optužnica.    

Osim Cvijanovićeve, ove sedmice su saslušani predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i  Mirko Šarović, ministar trgovine u Savjetu ministara BiH.

Oni se terete kao “pomagači” u izvršenju krivičnog djela neizvšavanja odluke Ustavnog suda BiH.