недеља, 29. јануар 2017.

Halo London; Emir od Moskve; Igor među Lisice

piše: Slobodan Vasković

1.
Donald Tramp razgovarao je 45 minuta sa Vladimirom Putinom i nijednom nisu pomenuli skidanje sankcija Miloradu Dodiku; Bar niko nije izvijestio o tome - ni ruski ni američki mediji.

Nije bilo ni za očekivati.

2.
Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da “prije smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje”.

Matis je, defakto, podržao formiranje Oružanih snaga Kosova.

Matisova izjava/najava je na fonu dosadašnje politike SAD-a prema Kosovu, s tim što se iz nje može zaključiti da će se snažno ubrzati rješavanje otvorenih kosovskih pitanja i da se neće baš insistirati na suptilnosti.

Gdje je onda “dramatična promjena” koju su Korisni Idioti Milorada Dodika najavljivali promjenom administracije u Bijeloj kući, ističući da će Tramp poništiti sve dosadašnje domete ranijih američkih vlada? Zašto sada Dodikovi Korisni Idioti i on lično ćute? 

Zato što je sve na čemu su insistirali prethodnih mjeseci bila gola laž, koja je kulminirala lažnim pozivom na Trampovu inauguraciju i vašingtonskom blamažom Željke Cvijanović.

3. 
SAD nastavljaju, kao i do sada, da zastupaju američke nacionalne interese politikom kontinuiteta, a ovdašnje višemjesečno trampovanje otužna je storija Dodikove nomenklature o vlastitoj nesposobnosti izgradnje bilo kakve validne političke platforme. 

Sve je bilo i ostalo samo grabež i laži. 

4.
Interesantno je da Režimska Propagandistička Mašinerija ćuti kao zalivena o Pismu Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije upućenog Dodiku u  kojem je Dodik, najblaže rečeno, potpuno demoliran! 

Neke od Vaših akcija i javnih izjava stvaraju ozbiljnu zabrinutost u Vašu predanost da se ispune obaveze preuzete mirovnim sporazumom. Te akcije su doprinijele destabilizaciji regiona i bile su neuspjela diverzija socio-ekonomskih reformi, za koje ste nakon sastanka sa Filipom Hamondom dali riječ da ćete ih izvršiti.

Pored toga, duboko smo zabrinuti zbog Vaših pokušaja da poništite autoritet Ustavnog suda i time ste oslabili vladavinu zakona.
U to spade i nelegalni referendum održan prošlog septembra, iako je Ustavni sud donio zabranu, kao i nelegalno obilježavanje Dana državnosti 9. januara, gdje ste nastavili da izazivate autoritet Suda, Oružanih snaga i kabineta tužioca.

Zajedno sa našim partnerima za implementaciju mira, mi ozbiljno shvatamo Vaše ponavljanje javnih izjava, kao i stavove SNSD-a u kojima se prijeti budućim referendumom o otcjepljenju.

Vlada Velike Britanije se snažno suprotstavlja takvom potezu, koji bi bio jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i imao bi posljedice”, navedeno je u pismu britanskog ministarstva koje je potpisao Alan Dankan, upućenog kao odgovor Dodiku na njegov zahtjev da mu se pojasni politika zvaničnog Londona i britanskog ambasadora u BiH Edvarda Fergusona.

5.
Dodik je u pismu okarakterisan kao osoba koja destabilizuje region, vrši diverzije reformi, ruši BiH, otvoreno laže…, ukazuje se i na secesionističke namjere i njega i SNSD-a…, ali ni riječi iz Režima, ni riječi od Dodika, ni riječi iz SNSD-a…

U čemu je problem? 
Zašto Dodik, kojeg njegovi Korisni Idioti drže Svjetskom Političkom Gromadom, ostaje Nijem na Razorne Šamarčine Britanaca?

Gdje je ta odbrana RS od Britanaca i njihovog ataka?

Gdje je atak, Udarni Talas Propagandističke Mašinerije, na Fergusona?
Zašto smo uskraćeni za Uvrede na Fergusonov račun?

Zašto Dodik Fergusona ne nipodaštava i ne proglašava personom non grata u RS i zašto od Igora Crnatka ne traži da ga proglasi personom non grata u BiH?

Zašto Dodik ne obavijesti javnost šta je to On pisao Londonu, šta je razgovarao sa Fergusonom i šta je obećao Hamondu? 

Zašto Nenad Kecmanović ne obavještava Javnost da je Ferguson već u avionu za London, sa kartom u jednom smjeru; Gdje je nestao “megaanalitičar” Aleksandar Vranješ i zašto nam ne saopšti da će Tereza Mej gorepotpisanog Dankana “progutati kao kolačić uz čaj”, a Fergusonom obrisati podove u Dauning stritu?

Zašto Dodik&Korisni Idioti jednostavno ne zbrišu Veliku Britaniju sa lica Zemlje, kada su već toliko moćni i jaki?

Da li Dodik&Korisni Idioti ćute kao zaliveni zato što britanska vlada nije “odlazeća administracija” ili što se Dodik prestravio porukama iz Londona?! Pristiglim 20.01.2017., na dan inauguracije Donalda Trampa za predsjednika SAD-a!

6.
Dodik ćuti zato što se prestravio! 

Sankcije SAD-a su mu polomile političku kičmu, svake druge dodatno mrve njene ostatke.

7. 
I Dodik i SNSD su i dalje u nokautu; Nemaju odgovor ni na šta, javno emituju strah ćutanjem o pismu iz Britanije; Nadaju se da će na pismu i ostati; Kako u Londonu, tako i u Berlinu i u drugim evropskim gradovima; 

Nadaju se da će sankcije stati na onim američkim, ali da bi stale Dodik i SNSD moraju se isjasniti o ciljevima Sabora iz aprila 2015.

Britanci, za razliku od Amerikanaca, nisu pravili razliku između Dodika i SNSD-a, što, kako stvari stoje, neće biti dobro ni po Dodika ni po SNSD!

8. 
Nije to za radovati, jer i Dodik i SNSD vladaju Republikom Srpskom i moraju nešto odgovoriti na izazove pred kojim su se našli - od sankcija SAD-a pa do jasnih Britanskih stavova sa kojima, sasvim realno, korespondiraju i njemački. 

9. 
Dodik i SNSD nemaju kud - nastaviće sa radikalizacijom, igrajući zajedno sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem; Svi oni Ugroženost potenciraju iako Svi oni, DodikČovićIzetbegović, Ugrožavaju ovu zemlju i mir u njoj, dokazujući svakodnevno da su BiH i oba njena entiteta Iznutra Okupirani, od lokalnih etničkih elita, koje Trojac predvodi. Kidnapovali su Institucije i narode zatvorile u gulage.

10.
Svi oni nadaju se nekom lokalnom ratu koji bi im, kako smatraju, omogućio višegodišnji opstanak na sceni.

11.  
Ratni bubnjevi su posvuda, lagano udaraju ritam.

Kusturica udara u ruski. 

Imate ruski uticaj na Balkanu koji je veći nego što je ikad bio. Imate Rusiju koja ima koncepciju novog rata, a ta koncepcija je da se ratovi više neće voditi na njihovoj teritoriji nego svuda po svijetu. Zaštićenost zapadnog kontinenta više ne postoji”, izjavio je Kusturica za “Danas”, promovišući novu rusku imperijalističku doktrinu, čiji je tvorac Aleksandar Dugin.

Balkan nije pozicioniran slučajno; On je, kako Rusi smatraju, a PR Kusturica saopštava, “meki trbuh” Evrope; Mjesto gdje se najlakše Evropa pali i zapali.

12. 
Hoće li biti rata?

Neće, jer je NATO/SAD prisutan u BiH; Graniči sa BiH i neće dozvoliti nikakav rat.

Neće, jer Evropi/EU je itekako stalo da, nakon Bregzita, pokaže snagu i demonstrira da postoji: Najlakše i najbezbolnije joj je to učiniti na sopstvenom “Bliskom Istoku” - Balkanu sprečavanjem bilo kakvog rata i rješavanjem brojnih ovdašnjih kriza efikasnim političkim sredstvima.

Odgovara to i Britancima, kako bi pokazali da Bregzit nije antievropski udar.

13.
Šta je sa Rusima? Imaju novu doktrinu, ali ne i dovoljno finansijske snage i saveznika da je šire implementiraju. I Sirija im je već preskupa, iako zbog Tartusa moraju da plaćaju tu ogromnu cijenu.  

Rusi će dalje inicirati političke probleme, ali teško da će rizikovati izbijanje ratnih sukoba.

Njihova prisutnost jeste jača nego ranijih godina, ali to ne znači da je dovoljno velika da izazove bilo kakav dugotrajniji rat.

Njihovi mogući “ratni lideri” u BiH doživjeli bi prebrz kraj; jednostavno im je politički isplativije i znatno jeftinije trošenje ovdašnjeg Trojca, koji nema političku budućnost. 

13.
Rusima je bitna Srbija; Koristiće DodikaČovića Izetbegovića dok mogu kao sredstvo za udar na Beograd i sprečavanje njegovog puta na Zapad. 

Pokušavaju Gvozdenu zavjesu postaviti na Drinu.

14.
Kako se budu približavali predsjednički (vjerovatno i parlamentarni) izbori u Srbiji, tenzije i radikalizacija će rasti.

Nakon što Srbija dobije novog predsjednika, krenuće se u brza politička rješenja krize. Bar kada je BiH u pitanju.

Što se tiče Srbije, njen put na Zapad djeluje nezaustavljiv, iako još uvijek i nedovoljno brz. Zbog, primarno, srpskih klipova u točkovima, od kojih je Dodik samo jedan, ali već u dobroj mjeri “polomljen”.

Dodatak: Radojičić u direktnom sudaru sa Građevinskom mafijom
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić bacio je “rukavicu u lice” Građevinskoj mafiji. 

On je izjavio da “Ministrarstvo pravde mora da zavede red u Pravobranilaštvu RS, inače će štete biti milionske”.

”Moj utisak o gradskoj imovini je otprilike kao da čuvate kokošinjac oko kojeg kruži nekoliko lisica i dok sačuvate dvije kokoške, treću je već neko odnio,” rekao je Radojičić naglašavajući da se pojavilo nekoliko slučajeva u posljednja dva mjeseca u kojima Pravobranilaštvo nije uradilo svoj posao.
Kako pišu “Nezavisne”, za neka obrazloženja Pravobranilaštva RS – kao ono da se nisu žalili jer vozač nije na vrijeme odnio materijale – Radojičić je rekao da su ”van pameti”. (banjaluka.net)

Radojičić je, prema izvještavanju ATV-a, upozorio Ministarstvo pravde RS da je šef banjalučkog Pravobranilaštva Mirko Stojčinović, u više slučajeva, nanio veliku štetu gradu Banjaluci.

Iza Stojčinovića stoji Budo Sranković; Iza Bude Stankovića stoji Milorad Dodik; Uprkos milionskoj šteti koju je izazvao Stojčinović, Dodik je naredio da se smijeni Danijela Novaković, Republički pravobranilac, kojoj je Stojčinović prijetio, jer je pokušala spriječiti da štete budu višestruko veće.

Radojičić je direktno udario na Građevinsku mafiju, koju štiti Dodik.

Bez sumnje, hrabar potez, ali da bi Radojičić uspio u svojoj nakani da zaštiti gradsku imovinu od “Lisica” (poznatih svima u ovom Gradu), on mora obezbijediti podršku matične stranke. Koja je, kojeg li paradoksa, izrasla zahvaljujući “ukradenim kokošima”.

Uprkos tome, Radojičićev postupak je za respekt, ali ako ne dobije najširu moguću podršku za bitku koju je otpočeo, pitanje je kako će i da li će izvući, u bukvalnom smislu te riječi, živu glavu iz nje.  

Radojičić je udario na najbrutalniji, najsiroviji i najsuroviji dio SNSD-a; “Lisice”, za koje bi mnogo ispravniji naziv bio “Bijesne Lisice”, će uzvratiti. 

Vladaju ovim gradom već gotovo dvije decenije, neće ga olako prepustiti Radojičiću.