недеља, 8. јануар 2017.

Dodik ponovo udara na Čolovića; Da li će Čolović ovaj put pasti ili u SNSD slijedi balvan revolucija?!

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik odlučio je da raskrsti sa Mirkom Čolovićem i smijeni ga sa pozicije predsjendika OO SNSD Sokolac.

Dodik če to učiniti tako što će raspustiti OO SNSD Sokolac, a za povjerenika će postaviti Milana Jolovića Legendu, suvlasnika sekjuriti firme “Alfa” i jednog od komandanata batinaške unutastranačke milicije SNSD-a.

Čolović je za Jolovića za “na ranu” priviti.

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, boravio je na Sokocu 30.12.2016. godine i ponovo zatražio od MIrka Čolovića da se povuče sa čela OO SNSD, ali ga je prvi sokolački Dalton izignorisao i odbio da to učini. 

“Ovi ljudi su glasali za mene, a ne za Dodika”, kratko je rekao Čolović i ispratio Petrovića kući.

Na rastanku mu je Petrović najavio raspuštanje OO SNSD Sokolac, odmah nakon Dana RS.

Odmah je uslijedio finansijski udar na Čolovića - smijenjen je Dangubić s apozicije direktora ŠG “Romanija”, kako bi se Daltonu uskratio novac i oblovina, a na svim pumpama zabranjeno je Čoloviću da besplatno toči gorivo.

Na Dangubiževo mjesto imenovan je Strahinja Bašević, osoba od Legendinog povjerenja.

Krajnji cilj Dodikov jeste da zatvori Čolovića i tako povede “borbu” protiv kriminala. Međutim, Čolović tvrdi, u sebi bliskim krugovima, da će sve progovoriti o svojim “talovima” sa Dodikom.

“Ja njega finansiram od 1998. godine, milione smo mu odnijeli i sve ću reći ukoliko udare na mene”. tvrdi Mirko Čolović.

Čolović se ne plaši Dodika i jedan je od rijetkih koji je to i javno pokazao. 

Već u dva navrata on je Dodika lično porazio u sudaru jedan na jedan.

Objavio sam 10.12. 2015. da je Mirko Čolović, predsjednik OO SNSD Sokolac, organizovao veliko slavlje, 09.12. prošle godine, pod parolom “Pobijedili smo Dodika”.

Slavlje je trajalo do duboko u noć, a pojedini odbornici SNSD-a, tokom fešte, slali su poruke uvredljivog sadržaja Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a. 

Ova bizarna situacija proistekla je iz neuspjelog pokušaja vrha SNSD-a da tada smijeni Čolovića sa pozicije predsjednika OO SNSD Sokolac.

Po nalogu Luke Petrovića, gereralnog sekretara SNSD-a, 09.12.2015. održan je sastanak OO SNSD Sokolac na kojem je Petrović, uz podršku Obrena Markovića iz Zvornika, zahtijevao smjenu Čolovića. 

Kao razlog, Petrović je naveo “Čolovićeve kriminalne aktivnosti”.

Međutim, Petrović je doživio debakl, a članovi OO SNSD podržali su Čolovića. U danu prije sjednice OO SNSD, Čolović je obišao sve odbornike i predsjednike Mjesnih odbora i naredio im da mu daju podršku, ubjeđujući ih na svoj osebujni način - ucjenama, pritiscima, prijetnjama; Opštepoznati način djelovanja unutar SNSD-a.

Nakon što je porazio Luku Petrovića, Čolović je okupljenima pobjedonosno rekao: “Ja sam najjači, nije Dodik mene postavio, ne može me Dodik ni smijeniti”.

Čolović je rekao istinu, jer ga je Dodik pokušao smijeniti i prije nekoliko godina, čak ga isključio iz SNSD-a, ali se morao povući pred njim.

Milorad Dodik podvio je 12.04.2014. rep pred braćom Mirkom i Branom Čolovićem i povukao svoju odluku o njihovom isključenju iz SNSD-a. 

Dodik je 10. aprila 2014. godine isključio iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) braću Mirka i Brana Čolovića i Bojana Tošića, a Tanju Tomčić-Bulajić ponovo imenovao na poziciju predsjednika OO SNSD Sokolac.

O tome je pismom obavijestio OO SNSD Sokolac i Stašu Košarca, svog povjerenika (u to vrijeme) za taj gradić.

Dodikova akcija je uslijedila nakon što su Čolovići, 9. aprila 2014. smijenili dotadašnju predsjednicu lokalnog SNSD-a Tanju Tomčić-Bulajić, a na njeno mjesto postavili Bojana Koprivicu.

Imali su apsolutnu većinu u OO SNSD, jer je njihovu odluklu o smjeni Tomčićeve podržalo 17 od 22 člana opštinskog odbora. Uz to, dobili su podršku Aktiva žena SNSD Sokolac i Mladih SNSD Sokolac. 

Ista situacija desila se i 09.12.2016. godine: Čolović je, u direktnom duelu, deklasirao Dodika i Luku Petrovića. 

Nakon pobjede, Čolović je organizovao slavlje u jednom lokalnom kafeu, a poruke uvredljiovog sadržaja tokom cijele noći stizale su Dodiku.

SNSD u opštini Sokolac ima osam odbornika, a jedini koji se usudio suprotstaviti Čoloviću jeste tajkun Bojo Borovina, zvani Gadafi, kojem je sokolački Dalton dužan još nešto oblovine za mercedes  što ga je kupio od njega. Ta oblo
vina-dug, glavni je razlog sukoba Gadafija i Daltona.

Odbornica Mladena Petrušić je sliku sa slavlja objavila na svom FB profilu pod naslovom “Ne može nam niko ništa”. Zaista prkosno i nadasve intelektualno.

“Nepokoreni” Čolović u tolikoj mjeri omalovažava Dodika i vrh stranke, da se tada stekao utisak da ih sve “ima i džepu”.

Čolovića su pripadnici MUP RS uhapsili 17.11.2015. godine, pod sumnjom da je učestvovao u brojnim krivičnim djelima.

Umjesto u pritvoru, završio je u bolnici Kasindo.

Čolović se istražiocima požalio da se osjeća loše, da mu pritisak nije u redu i da mu srce ne radi baš najbolje, nakon čega je odveden u bolnicu.

U bolnici je proveo nekoliko dana, nakon čega je pušten na slobodu.

Kada se sve sabere, Čolović nije u pritvoru proveo ni pola sata.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, desila se zaista bizarna situacija: Mnogo veća opozicija Dodiku je Čolović, nego načelnik Sokoca Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a. 

Štaviše, Bjelica sve više i sve češće šuruje sa pripadnicima Režima, a nedavno je baš potonuo, jer je Nenada Devu Nešića, direktora JP “Putevi RS”, koji je ništa drugo do okorjela “Legenda Reketa”, molio da asfaltira nekoliko trotoara na Sokocu, što je obećao biračima, a nije ispunio.

Bjelica, umjesto da kritikuje Nešiveće ucjenjivačke kriminalne akte, narečenom se dodvorava, što je ispod svakog nivoa.


Opština Sokolac je u milionskim gubicima i Bjelica, očito, smatra da će dovoravajući se Režimu, čak i njegovim najnereprezentativnijim predstavnicima poput Nešića (uzgred, Nešić je “uodlasku” sa funkcije), popraviti stanje stvari. Neće, jer Režim već ima spremljenu zamku za njega u koju je potpredsjednik SDS-a bezglavo upao.