понедељак, 16. јануар 2017.

Optužnica u slučaju “Bobar banka” u narednih petanestak dana?!

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH će u narednih petnaestak dana uputiti optužnicu protiv odgovornih u slučaju “Bobar banka” Sudu BiH na potvrđivanje, potvrđeno mi je u pravosudnim krugovima.

Optuženi bi trebali bitii, između ostalih, bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i bivša direktorica IRB RS Snežana Vujinić.

One se, sa još nekolicinom bivših uposlenika “Bobar banke”, terete da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju “Bobar banke”, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS.

Na taj način su nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 110 miliona KM. Taj iznos dostiže više od 10 procenata  budžeta svih institucija BiH.

"Optuženi u tom slučaju napravili su štetu od 109.165.964 KM. Prvooptužena će biti Slavica Injac, nekadašnja direktorica Agencije za bankarstvo RS, a drugooptužena Snježana Vujnić, bivša šefica IRB RS. Osim njih dvije, biće optuženi i članovi uprave Bobar banke", ranije su mi saopštili izvori.

Između ostalog trebali bi biti optuženi i za davanje kredita i bankarskih garancija bez poštivanja zakonom propisanih procedura; ta sredstva plasirana su preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici “Bobar banke”, iako su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, kao i da će nastupiti šteta, koja će dovesti do stečaja “Bobar banke” i ozbiljnih pretresa u bankarskom sektoru BiH. 

Ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u “Bobar banci”, uključujući sredstva gradova, opšina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, a nanesena je višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH, saopšetno je iz Tužilaštva BiH.

Salihović
Suspendovani Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović učinio je sve da opstruiše istragu u predmetu Bobar banka. Postupajući tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužiocu, koji vodi postupak protiv Salihovića, da on uopšte nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji nemaju tužilačka ovlaštenja.

Zbog toga je, nakon Salihovićeve suspenzije, ponovo saslušaoi desetak osoba u ovom predmetu, koji je, kako moji izvori tvrde, nakon toga konačno priveden kraju. 

Interesantno je napomenuti da je Salihović, početkom septembra prošle godine, bukvalno oteo od postupajućeg tužioca predmet "Bobar banka".
"Sad nećemo ništa raditi zato što me napadaju. Sve odlažem iza izbora", rekao je Salihović.

Na ovaj način Salihović je tada spriječio podizanje optužnice protiv Slavice Injac, direktorice Agencije za bankarstvo RS, Snežane Vujnić, direktorice IRB i drugih.

Ne treba zaboraviti da je Salihović preko presuđenih kriminalaca braće Bilalić ranije stupao u komunikaciju sa Darkom Jeremićem, jednim od osumnjičenih u predmetu "Bobar".

Pripadnici Sipe su 31. marta prošle godine uhapsili Slavicu Injac i Snežanu Vujinić, u akciji “Lavina".

Nakon što su provele određeno vrijeme u pritvoru, one su puštene na slobodu, uz propisane mjere zabrane.

Džombić
U ovom predmetu saslušan je 02.06.2016. godine i Aleksandar Džombić, bivši ministar finansija i bivši premijer, za čije vladavine je otuđeno stotine mliona KM iz IRB RS i preko “Bobar banke”.

Tokom saslušanja u predmetu “Bobar banka”, na pitanje tužioca zbog čega je dopustio da se sredstva Budžeta i Javnih preduzeća drže na računima u toj finansijskoj instituciji, Džombić je odgovorio da je to učinio “po nalogu Šefa, Milorada Dodika”.

Dodik je tada izjavio da je riječ o političkom pritisku, dok je Džombić, nakon izlaska iz Tužilaštva, rekao da nije bilo nikakvog pritiska.

Dodik je nedavno Džombića promovisao u senatora RS, kako bi kupio njegovo ćutanje.

Dodik je, nakon propasti ove banke, izjavio da je “Bobar banka” propala, jer je njen vlasnik Gavrilo Bobar preminuo. "Zbog toga je bilo nestabilnosti koje su dovele do likvidacije ove banke. Određene nezakonitosti koje su se u njoj dešavale trebalo bi procesuirati, ali ovim ne bi trebalo da se bavi nijedan ministar, nego nadležne institucije", kazao je Dodik.

Sa potonućem “Bobar banke”, propalo je i cca 250 miliona KM depozita, od čega je 90 miliona štednja građana. Bobar banka likvidirana je u decembru 2014. godine.