петак, 20. јануар 2017.

Bot u Vašingtonu

piše: Slobodan Vasković

1.
Odlično je što je premijerka Željka Cvijanović prisustvovala bilo čemu u Vašingtonu, čak i nezvanično, tokom inauguracije Donalda Trampa za novog predsjednika SAD-a iz više razloga:

  1. Veoma je značajno da premijerka Republike Srpske pokušava uspostaviti veze sa SAD-om, posebno nakon teškog demoliranja tih odnosa u režiji Milorada Dodika, koji su kulminirali njegovim stavljanjem na američku “Crnu listu”!
  1. Značajno je da premijerka, sudeći po njenim izjavama iz Vašingtona, razumije poziciju SAD-a na svjetskoj sceni, a bilo bi još značajnije da konačno shvati i poziciju Republike Srpske spram SAD-a i rasprši bilo kakvu iluziju o bilo kakvoj izjednačenosti snaga, jer je to neprirodno. I netačno.
  1. SAD su Supersila, garant opstanka RS; RS je entitet u BiH, koji je na ivici opstanka zbog plutokratske Dodikove vladavine i antipolitike, koja je entitet dovela u tešku izolaciju.  
  1. Pozitivno je da je neko iz Republike Srpske bio u Vašingtonu na nekoj od tih silnih privatnih svečanosti, ostvario neke kontakte i promovisao Republiku Srpsku na pozitivan način, što je premijerka trebalo da učini. Ako je još prilikom tih (možda) kontakata istakla da RS nije isto što i Dodik, njen odlazak u Vašington bio bi pun pogodak, bez obzira što je nezvaničan.
  1. Za nadati se da će premijerka zaista uspjeti ostvariti/imati kontakte sa predstavnicima nove američke administracije, koji bi joj mogli objasniti da se američka spoljna politika kreira u Vašingtonu i nigdje drugo, kao i da ambasadori SAD-a diljem Svijeta predstavljaju SAD i njihovu politiku, a ne sami sebe, posebno ne politiku lokalnih funkcionera.
  1. Ukoliko bi sve to premijerka shvatila i još ustvrdila da RS nije jest jednako Dodik, onda bi svaki cent dat za njeno putovanje vrijedio milion dolara.
  1. Vrijednost bi se povećala kada bi premijerka, po povratku, Naciju izvijestila šta je sve razumjela u Vašingtonu, a ne bi nastupila poput SNSD-ovog Bota.
  1. Vrhunac posjete premijerke Vašingtonu bio bi smjena Obrada Kesića, Dodikovog Korisnog Idiota, jednog od onih, koji su ga svojim savjetima i doveli na “Crnu listu” i pritom nam uzeli žestoke pare.
  1. Kada bi, uz sve rečeno, premijerka, po povratku iz Vašingtona, pokazala Naciji “Obradovu usekovanu glavu”, okarakterisao bih njenu posjetu gotovo trijumfalnom. 
  1. Nažalost, malo šta će se ostvariti od rečenog.  
2.
U Vašingtonu je i Snježana Dodik, supruga Milorada Dodika, ali to je njena privatna stvar i nadam se da neće sebi dozvoliti da je Režimski mediji pretvore u krpenjaču za nabijanje propalog američkog rejtinga njenog supruga i da neće sebi dozvoliti da je Dodikovi Korisni Idioti zloupotrijebe za svoje nebulozne teze, od kojih je najmorbidnija ona kojom Dodikovo “Srpstvo” mjere “Crnom Listom”, na kojoj je i narko-diler Naser Keljmendi, plus Šaja i ostala BudiBogSnama “raja”.

3.
Da budem jasan: Crna lista nije mjera za Dodikovo srpstvo; Ona je mjera za njegovo anticivilizacijsko, nedemokratsko, rušilačko, šovinističko, ratnohuškačko, kriminalno… djelovanje.

4.
Korisni idioti, sa ove strane Bare, nastavljaju sa detaljnim rušenjem Dodika, daljim vulgarnim i primitivnim napadima na SAD-e; Sve to ukazuje da je svaka nada u neki uspjeh Cvijanovićkine posjete Vašingtonu unaprijed uništena. I da je ona tamo poslana samo da bi Dodik imao svog Bota na “licu mjesta”, koji će, svojim prisustvom, poslužiti kao hrana Razjarenim Neznalicama, što histerično kidišu, po brojnim medijima, na sve koje smatraju odgovornim za njegovo agregatno stanje utopljenika u živom blatu sopstvenih političkih promašaja, grandomanije, iracionalnosti, obmana, laži, mahinacija, primitivizma i vulgarnosti.

5. 
Najjadniji je, izvan svake razumne sumnje, Nenad Kecmanović, koji je dan prije Dodikovog stavljanja na “Crnu listu”, javno ustvrdio da će “Dodik i američki ambasador u BiH Morin Kormak istim avionom za SAD - Dodik kod Trampa, Kormak kući”; Nakon “Crne liste” je “revidirao” stavove, pa tvrdi da je "Milorad Dodik na neki način kolateralna žrtva sukoba između odlazeće i dolazeće administracije SAD, između SAD i Rusije, između OHR-a i Republike Srpske, na `liniji vatre`, kako je svojevremeno zloslutio odlazeći potpredsjednik SAD-a Džoe Bajden”.

Milorad Dodik je žrtva (ako se uopšte o njemu kao o žrtvi može govoriti) Kecmanovića i sličnih ispraznih mudrosera/parazita/sjecikesa koji su ga i gurnuli na put bez povratka, što ga je direktno odveo u Zonu očaja!

Kecmanović&Ergela Parazita/Pacera/Papaka Dodika je prevela iz Ultrapragmatičnog u Egomanijaka i tako ga uništili, naplaćujući mu premasno taj ubilački rad. 

Stvar izbora. Dodikovog.

6.
Milorad Dodik počeo je lično otplaćivati kredit kod Pavlović banke krajem marta 2016. godine, za čuvenu Vilu u Beogradu. Dodik je položio 200.000 Evra na svoj tekući račun u “Pavlović banci” i otvorio trajni nalog do 2030. godine. Rata mu je oko 9.000 KM.

Odmah po polaganju novca, dao je nalog za isplatu pet rata u visini od 45.000 KM. 

7.
Tih 200.000 Evra je 390.000 KM, odnosno 43 rate. Dodik je, računajući i mart, do sada isplatio 11 rata, što je 99.000 KM, tako da mu na računu u “Pavlović banci” trenutno ima 291.000 KM.

Slobodan Pavlović je državljanin SAD-a i njemu, samim tim i njegovoj Banci, Odlukom Vlade SAD-a se zabranjuje svako poslovanje sa Dodikom, nakon što je stavljen na “Crnu listu”.

Ukoliko se Pavlović ogluši pretrpiće i on i Banka teške kazne. 

8.
Pitanje je sada šta će Pavlović da uradi - da li će da blokira Dodikov račun i oduzme mu, osim preostalih 291.000 KM i Vilu u Beogradu, kako bi namirio iznos od 1,7 miliona KM, koliko mu je, kako obojica tvrde, dao u vidu kredita za kupovinu pomenute Vile?!

Kako se čini, Pavlović bi mogao imati itekakve koristi od “Crne liste” i Vila i pare. 

9.
Pitanje je i kako će Dodik primati platu, jer nijedna Banka u BiH ne bi smjela da mu dozvoli bilo kakve transakcije, budući da sve imaju u svojim aktima odluku da osobama koje se nalaze na listi “OFAC” (Kancelarija za kontrolu imovine stranaca koja je u sklopu Ministarstva trezora SAD), ne dozvoljavaju da imaju otvorene račune niti da posluju preko tih Banaka.

10.
Dok traje Dodikova grčevita borba za slamku spasa, u SDS-u se grčevito bore da svoju slomiju. I to na što više dijelova.

Sukobi u toj stranci su podmukli, zabijanje noža u leđa je manir djelovanja, rušenje je sveobuhvatno i detaljno. Ostaci Crne udbaške aure i Dodikovi Trojanski Konji udružili su se u namjeri da zatru SDS i sasvim im dobro ide.

Uz elitizam bez ikakvog osnova dijela funkcionera, nemanje nikakve politike, urušeni unutrašnji mehanizam, plus jedno prilično jako kriminalno krilo, SDS je presuđen na dalje kopnjenje, mrvljenje; to je stranka čiji je Dohvat nula.

SDS je, ako ćemo pošteno, presudio sam sebi.

11.
Donald Tramp je inaugurisan. Potpuno nesvjestan da njegova inauguracija u Republici Srpskoj traje već mjesec dana: Potpuno nesvjestan koliko je “gladnih moći” ovdje hranio. Na kraju im je prisjelo, ali neće odustati. Nemaju kud.

12.
Sad odoh na slavu. Tramp me čeka u raznim ulogama. 

Teorije zavjere najbolje idu uz sarmu, pite i pečenje.
I ja sam pripremio jednu slavsku: 
Milorad Dodik je prvi put za premijera, uz snažnu i direktnu podršku SAD-a, izabran 18.01.1998. godine, na Skupštini koja je počela 17.01.1998. godine.
Milorad Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017.