недеља, 22. јануар 2017.

Sukob Dodika i Pavića težak 400 miliona maraka

Piše: Slobodan Vasković 

Milorad Dodik i Marko Pavić vode pravu bitku oko Rudnika “Ljubija”.
Dodik je za to da se Rudnik proda firmi „Izraeli investment grup oversiz“, dok je lider Demokratskog narodnog saveza protiv prodaje izraelskoj firmi.
Dodik i Pavić ne vode bitku za Rudnik, već je kvaka u 400 miliona maraka, koliko je “Arecerol Mital” zaradio na transfernim cijenama.
Ako Rudnik bude prodat izraelskoj kompaniji, Izraelci će odmah tužiti "Mital" i tražiti da im se isplati pomenutih 400 miliona maraka, ubijeđeni da će dobiti taj novac.
U tom svoj interes vidi i Dodik, dok je Pavić protiv, jer je on igrač druge strane – “Acerol Mitala”.

“Acerol Mital” je godinama lažno prikazivao dobit, odnosno ona je bila bila deset puta manja od dobiti koju su utvrdili kontrolni organi RS.
Istražujući poslovanje Mitala i Rudnika “Ljubija” Poreska uprava RS je angažovala firmu iz Velike Britanije, koja je utvrdila da je ruda iz rudnika prodavana drugom preduzeću, koje je takođe u vlasništvu “Mitala”, po cijeni deset puta manjoj od tržišne.
Poreska uprava RS je 2013. godine utvrdila da je “Mital” oštetio RS za 228 miliona KM. I da je Pavić sve to znao. Taj dug se u međuvremenu, prema našim izvorima, popeo na cijelih 400 miliona maraka.

Još u oktobru 2015. godine u Beču je održan sastanak na kojem je zaključeno da “u svjetlu otežanih uslova na tržištu željezne rude, u ovom momentu Arcelor Mital nije zainteresovan za akviziciju, učešće u nadmetanju za dio u vlasništvu države u rudniku željezne rude AD Ljubija Prijedor“.
Tom sastanku su prisustvovali Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kao i Marko Pavić, bivši načelnik Prijedora i predstavnik državnog kapitala u Rudniku "Ljubija". “Arcelor Mital” su predstavljali njihovi londonski menadžeri.

Ovaj zaključak praktično je značio da “Mital” neće učestvovati u privatizaciji Ljubije i da Milorad Dodik može rudnik da proda Izraelcima.
Tada se Marko Pavić pobunio, ali ga je Dodik ucijenio sa nalazom Poreske uprave.

U februaru 2014. godine Vlada RS je odlučila da proda 65 posto državnog kapitala Rudnika “Ljubija” metodom neposrednog odabira firmi “Izraeli investment grup oversize” za 36,5 miliona maraka. Ta izraelska firma je registrovana u državici Komonvelt Dominika.
U međuvremenu je izraelska firma podigla ponudu na 60 miliona maraka. “Acerol Mital” je promijenio mišljenje i odlučio da uđe u trku za kupovinu Rudnika, izjednačavajući svoju ponudu sa Izraelcima.

Ko će postati novi vlasnik 65 posto državnog kapitala Rudnika “Ljubija” zavisi od toga da li će ovu igru dobiti Dodik ili Pavić. Onaj ko pobijedi osvojiće nagradni fond od 400 miliona maraka.