уторак, 24. јануар 2017.

Dodikov Crni niz; Topli Vuk i Toma Hladni; Udari na Vukotu iz SDS-a

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik je, kao i njegova antipolitika, u fronclama; Pokušava da se pridigne nakon Vašingtonskog nokauta, ali ne ide to tako lako. Baulja. 

2.
Ne pomažu ni reciklaže “inauguracije”, koje nevoljno ispaljuju njegovi grogirani Korisni Idioti; Začepio je čak i Obrad Kesić, notorni Lažov, režiser Blama Godine, u kojem je potopljena Žejlka Cvijanović, koji je neistine jako dobro naplatio.   

3.
Nakon “Crne liste”, nastavljen je Dodikov Crni niz teških poraza na otvorenoj sceni. 

4. 
Najteži je pucanje Režimskog spina da će Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, biti povučena sa te pozicije. Režim je toliko snažno spinovao tu neistinu da je njeno demantovanje značilo potpuni Dodikov debakl.

5.
Kormakova ostaje, a jedino što je Dodik uspio izuzetno snažnim, veoma uvredljivim i krajnje neinteligentnim i štetnim napadom na nju, jeste da američkoj ambasadorki značajno podigne rejting u samoj Republici Srpskoj.

Dodik je Kormakovu javno učinio izuzetno jakom (snaga se ovdje poštuje), stavljajući joj “na teret” i “Crnu listu” i sve svoje probleme, proistekle iz činjenice da ga je Vlada SAD-a kaznila; Ukupan utisak njene snage pojačao je neostvarenim tvrdnjama da Kormakova odlazi. 

6. 
Interesantno je bilo posmatrati ponašanje Kormakove pod vatrom iz svih Dodikovih oruđa i oružja, koja je, neprekidno, bljuvana više od mjesec dana: Nijednom jedinom riječju nije se osvrnula ni na jedan od napada, niti je na bilo koji način javnosti stavila do znanja da je se napadi dotiču.

7. 
Kormakova je, kao odgovor na udare, politički “zakucala” Dodika odlaskom u Foču, susretom sa načelnikom tog gradića Radislavom Mašićem, članom SNSD-a i zajedničkim presom sa njim.

Kormakova je “razbila” Dodika na “njegovom terenu”, u Republici Srpskoj, u  gradu u kojem je na vlasti njegov SNSD, i pokazala da svi Dodikovi histerični zahtjevi za njeno transferisanje u status “persona non grata” nisu ništa drugo do populistički treš; Da su ništa.

8.
Kormakova je demolirala Dodika “jedan na jedan”, demonstrirajući snagu politike zemlje koju predstavlja, kao i sopstvenu snagu. Bez ijedne uvredljive/nadobudne/bahate/prijeteće riječi, što njenu političku pobjedu u direktnom sudaru sa Dodikom čini još većom.

9.
Dodikov Crni niz čini i Beograd i refleksije sastanka Aleksandar Vučić-Denis Zvizdić, koji je pobrao najpozitivnije ocjene.

Dodikov pokušaj omalovažavanja sastanka, tema koje su dominirale, njegovih zaključaka, samih Vučića i Zvizdića…, samo je neskriveno demonstriranje jeda, nemoći i nezadovoljstva zbog toga što ga je srpski premijer marginalizovao pred cijelim Regionom.

10.
Vučić se poigrava sa Dodikom, zadajući mu teške udarce, vraćajući mu nemilosrdno za izdaju poklonjenog povjerenja.

11. 
Vučić koristi Dodikovu razbijenost “Crnom listom” da ga što više dezintegriše, svjestan da će lider SNSD-a, iako snažno oslabljen, iskoristiti svaku priliku da mu zada udarac i napravi probleme i u BiH i Srbiji.

12.
Dodik jeste politički obesmišljen i razbijen, ali još uvijek se vuče po političkoj sceni, nadajući se nekom čudu i pokušavajući u političku jamu, koju je iskopao sam sebi, ubaciti nekog drugog. Posebno Vučića, ako bi mu se ukazala prilika.

13.
Poseban problem za Dodika je Vučićev nalog ministrima da sa njim svedu komunikaciju na minimum i stave ga na “ignor” do daljnjeg. 

Vučić je nemilosrdan prema političkim protivnicima, pokazao je to nebrojeno puta; Dodiku je oprostio najteže uvrede, a ovaj mu je, zauzvrat, zabio nož u leđa kad god i gdje god je stigao. Sada je taj Dodikov račun došao na naplatu.

14. 
Dodik je izgubio pozicije i kod Tome Nikolića, jer mu je za 9. januar u Banjaluci servirao Vuka Jeremića. Toplog. 

Nikolić će mu osvetu servirati, kako to Dodik i voli, hladnu.

15.
U SNSD-u su se odlučili za varijantu Čekanja - svi čekaju da se Dodik politički dokusuri pa da se obračunaju međusobno oko naslijeđa.

DNS je na izlaznim vratima iz Koalicije, ali tu su već mjesecima i ostaće još mjesecima. Iako je to stranka bez ikakvih principa i politike, a klijentelizam im je najznačajnija odrednica, uspjeli su stvoriti privid “odlučnosti”, pa su od svih političkih subjekata u RS još uvijek najatraktivnija destinacija. 

Socijalisti, kao i SNSD, čekaju Dodikov završni rez u političkom harakiriju koji javno izvodi.

16.
Za to vrijeme u takozvanoj opoziciji ništa novo - Branislav Borenović se bori sa Crnom sjenom Mladena Ivanića, koja nadvija PDP-e i čini on to sve otvorenije. Problem je što Ivanić neće dozvoliti da bude uklonjen sa pozicije predsjednika te stranke, sa koje se navodno povukao.

Ivanić pokušava izgraditi ambijent iz kojeg bi se moglo zaključiti da je On jedini ozbiljan igrač preostao na političkoj sceni u RS; Nemoguća misija, iako Ivanić u nju čvrsto vjeruje.

Ako bi se nasjelo na njegovu igru, politička agonija bi se unedogled nastavila. Ivanić ne zaslužuje da više ikada bude nosilac bilo kakve funkcije, jer je nanio nemjerljive štete vraćajući polovinom prošle godine Dodika “u igru”. 

Dodik je jedino uspio donijeti katastrofu, tako da bi Ivanić morao ponijeti odgovornost zbog toga. 

17.
NDP se ponaša u skladu sa očekivanjima - Kao da ga nema, jer ga i nema.

18.
SDS nastavlja da ruši sam sebe - svako malo iz njihovih redova idu inicijative za smjenu ministara, iako ne postoji stav stranke o tome, ili, čak, promjenu predsjednika stranke, koji je tek izabran, što je već dovelo do velike zbunjenosti u članstvu.

Unutar SDS-a se sudaraju regionalni knezovi, interesne organizacije, ambiciozne neznalice, Dodikove Krtice, političke analfabete… kojima je nekako dopalo da odlučuju o sudbini te partije.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, stalno je na udaru, iako je njegova krivica za stanje u stranci nikakva. A nema ni čarobni štapić kojim bi se riješili ogromni problemi i brojni sukobi koji tinjaju/plamte.

Govedarica čini što može, ali malo ko mu pomaže da se prevaziđe teška kriza u kojoj se nalazi SDS.

19.
U SDS-u Vukotini protivnici pokušavaju nametnuti zamjenu teza - Da li je Govedarica sposoban voditi SDS, umjesto odgovornosti za izgubljene izbore!

Tako se pokušavaju spasti najodgovorniji, koji su od svog uticaja unutar SDS-a napravili unosne firme od kojih imaju ogromnu korist; Kako oni “lideri” kojima savjetnici pišu doktorate, tako i oni kojima je Dodik obezbijedio skupštinsku većinu, poput Miće Mićića, pa sve do onih što naplaćuju svako novo zaposlenje ili, pak, trguju sa Režimom i stiču milione.

20.
U SDS-u ne dominiraju teme zašto nema istraga oko poslova Ljube Ćubića, Slobe Stankovića, Dragana Čičića, Bude Stankovića, Mladena Milanovića Kaje, Balkan Investment Banke, Birča/Alumine, Nedeljka Eleka…, iako bi morale, jer je ta stranka već dvije godine na vlasti u Sarajevu. 

Nije baš za sve krivo Tužilaštvo! 

Očito je da su navedeni zadužili pojedince iz SDS-a, pa su zaštićeni?!

Pitanje je i kako je Darko Babalj postao milioner i kako je Boris Jerinić na putu da postane milioner; Pitanje je i kako je propao projekat “Plavi dizel” i mnogi drugi koje je najavio SDS, a ne da li Vukota može voditi SDS.  

Da se ne bi postavljala ta pitanja, postavlja se u stranci pitanje sposobnosti tek izabranog predsjednika stranke, što je nasrtaj na stranku iz stranke.

21.
Može li Vukota voditi SDS? Može, ali sa jednim dijelom funkcionera iz vrha stranke svakako to ne bi trebao činiti!

Sasvim je drugo pitanje da li se Govedarica može riješiti tog balasta?!