субота, 24. јануар 2015.

Rekonstrukcija Vlade RS u martu – odlaze Bogdanić i Mirjanić

Piše: Slobodan Vasković


Vrh Saveza nezavisnih socijaldemokrata namjerava da rekonstruiše Vladu RS u martu, nakon što prođe 100 dana od njenog osnivanja.

Prema trenutnim namjerama, biće smijenjeni Dragan Bogdanić sa pozicije ministra zdravlja i Stevo Mirjanić sa pozicije ministra poljoprivrede.

Bogdanić i Mirjanić, koji su bili ministri i u prvom kabinetu Željke Cvijanović, nisu ispunili očekivanja i trebalo bi da budu uklonjeni.

Bogdanić i Mirjanić nisu ni trebali ući u novu Vladu RS (izabrana 18.12.2014.), ali su zbog žurbe ostali na pozicijama, koje su obnašali i u prethodnom periodu.

SNSD je žurio da što prije sastavi novu Vladu RS kako bi međunarodnoj zajednici pokazao ekspeditivnost i na taj način svjedočio o stabilnosti politike te stranke. Na taj način željeli su demonstrirati potrebu da oni budu dio vlasti na nivou BiH, a ne Savez za promjene.

Nije još uvijek poznato ko bi trebalo da naslijedi Bogdanića i Mirjanića.

Mogućoj Bogdanićevoj smjeni ne kumuje isključivo katastrofalno stanje u zdravstvu, već i njegov sukob sa Mirkom Stanetićem, v.d. direktorom Univerzitetske bolnice Banjaluka.

Stanetić je predložio promjenu specifikacije opreme, koju treba da ugradi firma „Vamed“, sa čime se Bogdanić nije složio.U poslednjih mjesec dana došlo je do naglog približavanja Ranka Škrbića i Stanetića, pa je i to jedan od razloga što se Bogdaniću namjeravaju pokazati izlazna vrata iz Vlade RS.