субота, 24. јануар 2015.

Rekonstrukcija Vlade RS u martu – odlaze Bogdanić i Mirjanić

Piše: Slobodan Vasković


Vrh Saveza nezavisnih socijaldemokrata namjerava da rekonstruiše Vladu RS u martu, nakon što prođe 100 dana od njenog osnivanja.

Prema trenutnim namjerama, biće smijenjeni Dragan Bogdanić sa pozicije ministra zdravlja i Stevo Mirjanić sa pozicije ministra poljoprivrede.

Bogdanić i Mirjanić, koji su bili ministri i u prvom kabinetu Željke Cvijanović, nisu ispunili očekivanja i trebalo bi da budu uklonjeni.

Bogdanić i Mirjanić nisu ni trebali ući u novu Vladu RS (izabrana 18.12.2014.), ali su zbog žurbe ostali na pozicijama, koje su obnašali i u prethodnom periodu.

SNSD je žurio da što prije sastavi novu Vladu RS kako bi međunarodnoj zajednici pokazao ekspeditivnost i na taj način svjedočio o stabilnosti politike te stranke. Na taj način željeli su demonstrirati potrebu da oni budu dio vlasti na nivou BiH, a ne Savez za promjene.

Nije još uvijek poznato ko bi trebalo da naslijedi Bogdanića i Mirjanića.

Mogućoj Bogdanićevoj smjeni ne kumuje isključivo katastrofalno stanje u zdravstvu, već i njegov sukob sa Mirkom Stanetićem, v.d. direktorom Univerzitetske bolnice Banjaluka.

Stanetić je predložio promjenu specifikacije opreme, koju treba da ugradi firma „Vamed“, sa čime se Bogdanić nije složio.



U poslednjih mjesec dana došlo je do naglog približavanja Ranka Škrbića i Stanetića, pa je i to jedan od razloga što se Bogdaniću namjeravaju pokazati izlazna vrata iz Vlade RS.