четвртак, 22. јануар 2015.

Nacija čeka: Detalji, Đavo i Filmski dim iz Dodikove kućne radinosti

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik obratio se Naciji. Tema obraćanja – razvlačenje pameti istoj toj Naciji, kako Nacija ne bi uspjela do kraja pojmiti da ovdašnji Šćepan Mali više ne drži nikakve konce u rukama. Čak ni zamršene.

Cijelo Dodikovo obraćanje bilo je pod matricom davljenja Nacije u Detalju, jer on u Načelu nema šta ni da kaže. Još manje da ponudi.

Davljenje Nacije u Detalju upriličeno je Dimnom mašinom iz Kućne radinosti (deterdžent za pranje sudova, glicerin, destilovana voda, činija, suvi led i tkanina) plus lažna principijelnost, potpuni nedostatak odgovornosti, neistine, koja je, manje više, neuspješno stvorila određene količine „filmskog dima“, što su ga Režimski mediji razvlačili uzduž i poprijeko Otadžbinom.

Sve što je Dodik rekao je amaterski „filmski dim“: Njegov cilj je da pokuša opravdati sopstveno političko postojanje u detalju - od slučaja do slučaja, simulirajući bitnost u nepostojećem manevarskom prostoru. Dodik je u ogromnim problemima i nema rješenja za njih; Zato nudi dim u raznoraznim oblastima, ne bi li koliko toliko prikrio stvarno stanje stvari. Poražavajuće po njega.

Nisam zaboravio ni Načelo: To su odnosi sa Zapadom, gdje kolo vodi Savez za promjene, a Dodik neuspješno pokušava kolo rasturiti. U kolo se ne može više uhvatiti. Prekasno je. 

Načelo su i odnosi sa Istokom, koji su minimizirani, do nevidljivosti. I odnosi sa Srbijom, koji postoje samo ukoliko je tamošnjem Šćepanu za dnevnopolitičko liječenje unutrašnjih frustracija potreban ovdašnji Mali.

Đavo je u Detalju. Zato i treba obratiti pažnju na Dodikove najnovije dimne signale, koji jedino svjedoče da je ovdje Đavo došao po Svoje.  

Krenimo redom, detalj po detalj. Kako bi smo se uvjerili da sve na hrpi ne vrijedi ništa. I da su Dodiku potrebni Čarobnjak Merlin i Zlatno runo, da bi se izvukao iz političkosocijalnoekonomske klopke koju je izgradio sebi u proteklih devet godina vlasti.

Glicerin - Doštampavanje novca

Milorad Dodik izjavio je da bi BiH trebala u platni promet da emituje novac koji je do pet odsto veći od realnog pokrića, odnosno da odštampa ukupno oko dvije milijarde KM. 
„To bi značilo da bi BiH mogla da ima dvije milijarde KM i riješili bismo sve svoje probleme, rekao je Dodik na pitanje šta je rezervna varijanta Republike Srpske, jer je MMF saopštio da neće, kako je bilo najavljeno, krajem januara razmatrati novu tranšu za BiH.

Pojednostavljeno, Dodik se založio za štampanje para bez pokrića.

Ekonomisti  tvrde da bi odustajanje od “karensi borda” i štampanje novca bez pokrića dovelo do inflacije i povećanja cijena. To bi, prema njihovim riječima, istovremeno dovelo i do pada standarda građana u BiH.

Centralna banka BiH funkcioniše po principu “karensi borda” ( 1 KM: 0,51129 EURO), i može štampati onoliko novca koliko ima pokriće u devizama.

Da bi BiH doštampavala novac bez pokrića, morao bi se prvo promijeniti Zakon o Centralnoj banci BiH, čije je formiranje definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodiku je jasno da od cijelog posla nema ništa i da je ono što on predlaže neizvodivo. Ali predlaže kako bi mogao sutra da druge optužuje za sopstvene neuspjehe da izvuče Republiku Srpsku iz teške krize u koju je dovedena pod SNSD-ovom upravljačkom batinom.

Druga dimenzija Dodikove izjave svjedoči da od ruskih i kineskih kredita nema ništa. To nije rekao, jer bi to značilo javni krah njegove politike.

I pomamu Nacije.  

Kao što će je izazvati skoro objelodanjivanje istine da Rusi pakuju kofere i odlaze iz Republike Srpske.

Deterdžent za pranje suđa - Tučić van igre
“Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, izjavio je Dodik.
Dodik smatra da je Tučić moralno postupio podnoseći ostavku na tu funkciju.

Ovaj Tučićev potez, koji je iznuđen Dodikovom naredbom, najobičniji je “lažnjak”, kojim bi se Naciji trebala politička lopta provući “kroz noge” ili “kroz uši”, da se Vlasi ne dosjete da je Moralni u stvari odlazeći ministar.

Pitanje glasi: Zašto Tučića nisu podržali Sredoje Nović i Nikola Špirić, pa da Dodik i SNSD naprave pravu krizu zbog oružja za Ukrajinu?! I tako pokažu moral i principijelnost.

Ovako, Tučić je žrtvovan da bi Dodik imao šta reći na presu. Toliko je vrijedio u SNSD-u.

Činija - Izjava Predsjedništva BiH 
Dodik je izjavio da je dopuna izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH neophodna, prije svega, radi jasnog ukazivanja na ustavni poredak i razgraničenje nadležnosti za bilo koju reformu koja je predviđena. 

Zašto Dodik šalje ikakve dopune Predsjedništvu BiH, kada je do prije desetak dana tvrdio da ta institucija nije nadležna za bilo kakve Izjave?

Da li je moguće da je Dodik zaboravio šta je tvrdio do prije deset dana i kakva je to politika, kada može do podne jedno, a od podne drugo. Naveče šta ti padne na pamet?!

I kako je on mogao samostalno donijeti odluku da Predsjedništvo BiH prvo nema, pa onda ima, pravo na Izjave, bez konsultacija “sa saradnicima”, Senatom i Asocijacijom takozvanih osnivača?! Pa ni sa “ličnostima feudalno-menadžerskih profila”?!

Bojim se da je ovdje riječ o, kako bi to nadahnuto zaključio jedan visoki funkcioner SNSD-a, neartikulisanom predsjedničkom voluntarizmu.

Dodikova politika postala je “soliter sa sobama punim promaje”. I to soliter na kojem nijednog prozora nema.

Tkanina – Bobar banka

Dodik je ustvrdio da SNSD ni na koji način nije bio uključen u rad propale Bobar banke, a da je Agencija za bankarstvo RS-a učinila sve što je mogla da se zaustave dalje dubioze u toj banci.
Tvrdi da je do propasti Bobar banke došlo zbog velikog povlačenja više od 50 miliona maraka depozita, nakon smrti Gavrila Bobara, što je uticalo na njenu nelikvidnost.

Dodik uvodi Smrt kao Ekonomsku činjenicu i parametar. Tipično feudalno-menadžerski.

Tačno je da je izvučeno 50 miliona, ali ne nakon smrti Gavrila Bobara. Već prije tog, po Dodiku, ekonomskog akta.

Agencija za bankarstvo i Dodik znali su da je Bobar “stvarao” akcionare, tako što im je davao kredite, a oni kupovali za dio novca akcije, a dio sebi uzimali.

Možda bi to i “radilo” da su “akcionari” imali zdrave firme. Ali, riječ je o tašna mašna preduzećima i ti isti “klijenti” ili “akcionari” su već bili u problemu i nisu imali namjeru nikada da vrate te kredite...

Lijanovići (ZDI produkt) su uzeli kredit od 5,3 miliona KM, za 1,05 miliona KM kupili su akcije Bobar banke, a ostatak stavili u svoj džep.

Izgubio je Bobar za života i 5 miliona KM na hotelu u Doboju (Ozern turist). Hipoteka drugog reda, iza NLB banke. NLB banka preuzela hotel za svoj dug, a Bobaru pad od 5 miliona.

Nije valjda da Dodik ne zna za transakcije Željke Dragičević i njene porodice preko firme Ranči, na kojima je Živi Bobar pao pet miliona. I Republika Srpska.

Na “Elvaku” je “pao” 14 miliona, na garancijama “Bobar osiguranju” u korist Bor banke 5 miliona.

“Unis” Derventa/Goran Tomić podigao je deset miliona kredita ukupno; Od toga su za dva miliona kupili akcije Bobar banke.

Stručno se to zove kriminal, jer Zakon ne dozvoljava kupovinu akcija iz kredita. I znali su to u Agenciji.

Znao je to i Dodik. A sada tvrdi drugačije.

Kako je moguće da Dodik koji, kako tvrdi, sve zna, ovo ne zna?! Pa nije mu interes. Zato i ide “filmski dim”!

Samo ove firme koje sam nabrojao imale su 44 miliona ukradenih od Bobara. Loši plasmani, kako se to zove, a ukupni kapital Banke 50 miliona.

Bobar je Dodiku vjerovao i završio kako je završio.

Suvi led – Dodik djelimično čita Vasića
Dodik tvrdi da navodi Rajka Vasića, "da on više ne treba da bude lider SNSD-a“, nisu ništa posebno te ističe da će on na aprilskom saboru ponovo biti kandidat za  predsjednika SNSD-a, a nema ništa protiv da se kandiduje i Vasić ili bilo ko drugi ko je relevantan.

Te tvrdnje nisu izazvale nikakve pokrete u SNSD-u ili unutrašnju raspravu - rekao je Dodik i dodao da će podržati raspravu o tome, ukoliko je na organima stranke zatraži Vasić.

Sada neće da komentariše bilo čije blogove, pa ni Vasićev, na kojem je, kaže, iznio svoj "privatni stav“. Dodik je dodao nije pročitao kompletan Vasićev tekst.

Mnogo stvari, kaže, u Vasićevom tekstu su iritirajuće za članstvo, u smislu da je sebi pripisao da je sve učinio za stranku, a da drugi niko ništa nije radio.

Za tvrdnju potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da je Vasićeva analiza dobra, Dodik je naveo da to nije razumio kao podršku Vasićevim tvrdnjama i pozvao novinare da pitaju Radojičića šta je zaista mislio..

Dodik tvrdi Naciji da nije pročitao kompletan Vasićev tekst, a komentariše ga, što je, najblaže rečeno, neodgovorno. Bio je red da pročita sve, pa da onda kaže i svoj stav.

Ovako, navodi na zaključak da ne čita još štošta, a iznosi stavove, što bi trebalo da bude vrlo uznemiravajuće po Naciju.

Možda nije do kraja pročitao ni Izjavu Predsjedništva BiH; Možda je uopšte nije pročitao, a sukobljava se sa svima zbog nje mjesecima i stavlja Naciju u stanje povišene borbene gotovosti!

Dodiku se ne dopada ono što je Vasić napisao, pod pritiskom je, plaši se. Plaše se i u SNSD-u, jer niko ne zna kuda će Dodik udariti.

Očito je da ne zna ni on sam.

Čim javno priznaje da ne komunicira sa Igorom Radojičićem.

Da komunicira ne bi pozivao novinare da pitaju Radojičića šta znači njegov tvit kojim podržava Vasićevu analizu. Pitanje glasi: Zašto Dodik lično nije pozvao Radojičića, kada mu je već pročitao tvit (Nadam se čitav)?

I zašto je naredio da se svi Radojičićevi ljudi iz SNSD-a stave u izolaciju i da se krene sa smjenom onih koji obnašaju neku funkciju?

Odgovori na ta pitanja interesuju Naciju. I članstvo SNSD-a.

Destilovana voda - Suspenzija zakona BiH
Kao i odgovor na pitanje kada će Dodik, kako je to (u brojnim razgovorima) najavio tokom proslave Dana Republike, “suspendovati sve zakone BiH na teritoriji RS, koji ne odgovaraju RS”?!!
“Ovakav stav će braniti Dragan Lukač”, rekao je tada Dodik.

Ni on ni Lukač do sada nisu Naciji saopštili šta će braniti, od koga, kada i kojim snagama? I koliko to košta?  U mesu!
Nacija čeka!