петак, 16. јануар 2015.

Dodikov Tamni vilajet

piše: Slobodan Vasković

Ukoliko Milorad Dodik prihvati Izjavu Predsjedništva BiH, kajaće se. Ukoliko Milorad Dodik ne prihvati Izjavu Predsjedništva BiH, kajaće se!

Ministri inostranih poslova Velike Britanije i njemačke Filip Hamond i Valter Štajnmajer dali su BiH zadnju ponudu “koja, ako sad ne bude iskorištena, kasnije sigurno neće biti ponovljena”.

Kao prioritete su naveli stabilizaciju privrede, otvaranje radnih mjesta, smanjenje birokratije, rezanje troškova vlasti i vladavinu zakona.
Dokaz spremnosti trebalo bi, istakli su Hamond i Štajnmajer, da bude odluka parlamenta BiH da potvrdi usaglašenu izjavu Predsjedništva BiH kojom se BiH obavezuje na sprovođenje socijalno-ekonomskih reformi.

Demantovali su bilo kakav skriveni plana EU u novom pristupu. “Strategija EU nije slabljenje entiteta ili jačanje države. Strategija je kako da ova zemlja bolje funkcioniše u korist svih njenih građana, bez obzira na to da li žive u RS ili FBiH", objasnio je Hamond i time direktno opovrgao tvrdnje Milorada Dodika da se iza Inicijative Predsjedništva BiH krije namjera centralizacije zemlje.

Hamond i Štajnmajer potakli su Predsjedništvo BiH da odmah izmijeni nacrt svoje izjave i “uvrsti iznesene komentare kako bi je svi lideri stranaka na kraju mogli podržati, jer od toga zavisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Otišli su kao optimisti, što je i bilo za očekivati, jer su cijeli paket pomoći BiH osmislile diplomatije Britanije i Njemačke, a EU ga prihvatila kao svoj.

U najtežoj političkoj situaciji nakon Hamondove i Štajnmajerove direktne zadnje ponude i garancija da nema ni riječi o zadiranju u Dejtonski sporazum, našao se Dodik, koji je koliko do pred sam sastanak isticao da neće prihvatiti Inicijativu Predsjedništva BiH o evointegracijama BiH.

Nakon sastanka, Dodik je rekao da predstavnici vlasti Republike Srpske traže da Izjava Predsjedništva BiH mora da poštuje ustavni poredak u BiH i da se u njoj mora jasno naznačiti šta su čije nadležnosti, te da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.
"Ukoliko se Izjava bude mogla od drugih doraditi i korigovati, upravo na ovome mogli bismo da budemo dio podrške toj izjavi", rekao je Dodik nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj sa ministrima inostranih poslova Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i Velike Britanije Filipom Hamondom. (SRNA)

Sudeći prema njegovoj izjavi, Dodik je “napola podvio rep” i djeluje spremnim da podrži Inicijativu Predsjedništva BiH.

Ukoliko se to desi, Dodik će javno demonstrirati da je višenedeljno larmanje oko Inicijatove bilo tek njegova prazna priča, sračunata kako bi pokušao spriječiti Savez za promjene da pokrene evrointegracije BiH i time ostvari značajne političke poene.

Takođe, Dodik će podrškom pokazati da on i njegov SNSD daju puni legitimitet Predsjedništvu BiH, čiju nadležnost za donošenje Inicijative su osporavali, navodeći da takvi zahvati nisu u domenu te institucije.
("Predsjedništvo BiH nije nadležno da se time bavi i zato nije moglo ni da napravi tu izjavu. Nisu oni ni napravili tu izjavu, nego je neko njima iz Evropske komisije napisao, pa njima dao da to proglase", rekao je Dodik 13.01.2015. U Beogradu).

Dodikov potpuni politički debakl po ovom pitanju, ukoliko njegova stranka stane iza Inicijative Predsjedništva BiH, uslijediće tokom glasanja o njoj u parlamentu BiH, jer je lider SNSD-a donedavno tvrdio da ni ta institucija nema nikakve nadležnosti po ovom pitanju. (Dodik je dodao da bilo kakav stav parlamenta BiH za vlast Republike Srpske ne može biti obavezujući za ono što je u nadležnosti Republike Srpske. "To je naše pravo i nemamo namjeru da nikome damo pravo da odlučuje u naše ime", rekao je Dodik 02.01.2015. u Mostaru.).

Nije tu kraj propasti Dodikove politike po pitanju Inicijative, jer podrška tom dokumentu ujedno znači i priznanje Mladenu Ivaniću, srpskom članu Predsjedništva BiH, da je uradio jako dobar posao i omogućio približavanje BiH, a sasmim tim i RS, Evropskoj uniji.

Priznanje Ivaniću je priznanje i Savezu za promjene, koji tako uzimaju lovorike, a Dodik i njegova oligarhija biće prinuđeni da sprovedu sve reforme na teritoriji RS, koje ni najmanje neće biti bezbolne. Dapače.

Ako se ima u vidu da je Dodik još 08.01. ove godine imao namjeru da institucije BiH stavi pod ingerencije RS, odnosno pod ličnu komandu, onda će se, ukoliko prihvati Inicijativu, moći konstatovati da je lider SNSD-a izvršio političko samoubistvo zbog napretka BiH! ("Senat Republike Srpske smatra da je neophodno da se sva pitanja koja razmatra Parlamentarna skupština BiH prethodno razmatraju u Narodnoj skupštini Srpske", istakao je Dodik 08.01.o.g. u Banjaluci.).

Prihvatanjem Izjave Predsjedništva BiH, Dodik bi javno potvrdio da on nema nikakvu jasnu političku platformu, nikakvu strategiju ni viziju, već da ad hoc reaguje, od situacije do situacije. Uz to popečatio bi da je samo jedan od političkih činilaca u BiH, i nikako više ključni faktor, čime bi se svrstao u red iza članova Predsjedništva BiH, preciznije Mladena Ivanića.

Zaista, da li je moguće/realno/očekivano da Dodik proguta sve navedene “Žabetine” i prihvati Izjavu?

Prije odgovora na ovo pitanje, treba uočiti šta je alternative prihvatanju: Ukoliko odbije potpisati Izjavu, Dodik će onemogućiti oporavak BiH i njen ubrzani put ka EU. Na taj način sebe će pozicionirati i potvrditi kao glavnu smetnju napretku i BiH i Republike Srpske i dovesti se pod direktan udar međunarodne zajednice u BiH. I nastaviti put samoizolacionizma i sukobljavanja.

Dodik je sada u vrlo vrlo delikatnoj situaciji: Ukoliko prihvati Izjavu, priznaće da su se stvari u BiH promijenile, da on više nije Glavni Baja i da je Savez za promjene, kao dio vlasti BiH, društvena činjenica kojoj se on mora prilagođavati i sa njom se usaglašavati.

Lider SNSD-a će, jednostavno rečeno, javno priznati da je doživio veliki politički poraz na bh. nivou, da taj poraz prihvata i da razumije da Savez za promjene nije nikakva “Peta kolona”, kako je to do prije par dana tvrdio. I nakon toga ostaje mu da se suoči sa teškim posledicama svoje devetogodišnje vladavine i provođenjem teških reformi.

Odbije li Izjavu, Dodik će potvrditi sopstveni politički autizam i nastaviti da djeluje pod egidom “ne vidim, ne čujem, ne opažam, ne konstatujem, ne želim da priznam” da je do značajne promjene na političkoj sceni došlo. U toj varijanti preostaje mu da pokuša haosom, masovnim etiketiranjem, obmanama i opsjenama održati svoj status Glavnog Baje, koji još jedino postoji u Režimskim medijima.

Paradoks je da je Dodikovo izjašnjenje o Izjavi njegov zadnji presudni uticaj na BiH. Sad i nikada više.

Nakon svega, ostalo sam dužan odgovor na pitanje da li je moguće/realno/očekivano da Dodik proguta sve navedene “Žabetine” i prihvati Izjavu? Teško!