уторак, 20. јануар 2015.

Nus pojave analize R.V.: Radmanović prekrižio Radojičića

 piše: Slobodan Vasković

Bilo je izuzetno zanimljivo pratiti reakcije na objavu analize Rajka Vasića. Zapanjenost, gore telefoni, a onda i društvene mreže.

Manji broj zainteresovanih bavio se dokumentom, ogroman broj bavio se Vasićem.

Ta većina propustila je da od drveta vidi šumu. Očekivano.

Interesantno je da je etiketiranje Vasića na društvenim mrežama išlo sa obje političke strane: i vladajuće i opozicione. Jedino su uspjeli omalovažiti sami sebe, jer su demonstrirali nerazumijevanje, plitkost i neznanje.

Posebno su bile interesantne nezvanične vijesti o Vasićevom postupku, što su dolazile iz SNSD-a.

Dodikova struja: Prvo su rekli – jebo Vasića; Onda su otkrili da je to Vasić uradio u dogovoru sa Radmanovićem. Pa su opalili po obojici. Da su Vasiću propali poslovi, a da je Radmanović nezasit. Potom su saopštili da je Dodik otkačio i Vasića i Slavka Mitrovića i Radmanovića, ali ne i Igora Radojičića???! I tako ukrug.  

Iskreno, prejeftina reakcija. Etiketiranje Vasića iz Dodikovih redova došlo je kao posledica velikog straha zbog šoka koji je analiza izazvala; Strašne nervoze, neupućenosti u dešavanja i ogromne želje da efekti Vasićevog teksta što prije prestanu da talasaju. A neće prestati još mjesecima najmanje.

Radmanovićeva struja: Dodik je naložio Mitroviću i Vasiću da izađu sa analizom. Cilj je izvlačenje Radojičića koji se upecao!

I ovo je prejeftina reakcija. Ovim spinom demonstriran je strah da su Radmanović&co mete, pa je izguran Radojičić kao glavni target “da se Vlasi ne dosjete”!

Radojičićeva struja:  Bez reakcije. Potpuna tišina, nakon njegovog tvita kojim je podržao Vasićevu analizu, a samim tim i zahtjeve.

Džaba sam kopao, nikog iz Radojičićeve ekipe ni na izvoru ni na vidiku.

Zvanične izjave: Prvo se oglasila portparol SNSD-a Dušica Savić koja je nešto prilično nesuvislo promrmljala o “ličnom stavu”, kako bi amortizovala udar. Bilo je to preslabo. Vasićev tekst je nesretnu, nespretnu i nevažnu Dušicu oduvao.

Oglašavanje Savićeve bila je namjera vrha stranke da se Vasić minimizira, ali nije prošlo.

Zato su angažovali Željku Cvijanović, što je još gori izbor od Savićeve. Cvijanovićeva u SNSD-u ne znači ama baš ništa i njena priča o “ličnom stavu” je bila potpuna katastrofa. Što i nije neka novost.

Kada je propalo gašenje Vasića bujicom besmislica u igru je ubačen stari kadar Radmanović. U emisiji ATV-a “Jedan na jedan”, Radmanović je pokazao da je on u političkom smislu ništa. Baš ništa, što je gore od nule.

Toliko je Šupalj, da kroz njega može proći damper. Čak se i okrenuti.

Ali iz njegovog gmizanja mogla se zaključiti bar jedna činjenica: on ne stoji uz Radojičića. I spreman ga je žrtvovati, kako bi sačuvao bar mali dio uticaja. Tako što će podržati Dodika da Radojičića izbaci iz stranke.

Nije to rekao, ali to je nedvosmilen zaključak njegovih otužnih prenemaganja (“Izgubili smo vlast na nivou BiH, gdje je Radojičić bio planiran”; “Bio je u dva mandata predsjednik NSRS i sada je poslanik. I to je to”.)! Ni riječi o Radojičićevim sposobnostima, potrebi da tako iskusan političar zauzme jednu od vodećih pozicija i pomogne prevazilaženju krize.

Radmanović je priznao da odluka o davanju mandata Cvijanovićevoj nije bila na organima stranke. Branio je tu činjenicu. Čime je branio Dodikovu supremaciju i autoritativni način vođenja SNSD-a. Radmanović je poltronisao Dodiku do mjere ogavnosti.

Nema dileme, Radmanović je prekrižio Radojičića odlučnije od Dodika.

Da ne bi bilo zabune: poznato mi je da Radmanovićeva struja uveliko protura po RS da će “Radojičić sigurno biti izbačen iz SNSD-a” i pravdaju taj akt.  I da će Radmanović posredovati između Dodika i Gavranovića da se pomire. Te dvije činjenice, smatraju, pomoći će Radmanoviću da se mumificira u stranci, a njegovi ljudi na nekoj od značajnijih finansijskih pozicija.

Dodik se nije oglašavao o Vasiću. Nakon što je prošlo 48 časova od Vasićeve analize, dao je nekoliko izjava o koječemu, kako bi zatrpao njene efekte.

Sabira utiske. Zna da Vasić govori istinu, ali ko još dobrovoljno ide na vješala, makar ona bila i politička. Dodik neće Vasića izbaciti iz SNSD-a, njegovu analizu će ignorisati, ali će iskoristiti neke njene efekte.

Uvidio je da je Radmanović u potpunom strahu i da ga čvrsto drži u šaci, pa će ga trošiti još neko vrijeme, prihvatiti pomirenje sa Gavranovićem, a onda će NR šutnuti. Prije šutanja pohapsiće neke njemu bliske osobe, kako bi mu još jače začepio usta i ulio vatru straha u stare kosti.

Dodik je svjestan i da je sukob sa Radojičićem neizgladiv.

Izbaciće ga iz stranke, jer pritisak Radojičićeve šutnje postaje za Dodika neizdrživ. Učiniće to vjerujem vrlo brzo - do početka ljeta najkasnije.

Nakon toga doći će na naplatu sve fakture koje je Rajko Vasić precizno naveo u svom viđenju Završnog računa SNSD-a.