четвртак, 1. јануар 2015.

Crni talas iz Palate

piše: Slobodan Vasković

Momir Smiljanić okončao je 1. januara 2015. godine svoj život ispred ulaza u Palatu predsjednika Republike Srpske.

Jeziva poruka, bez obzira da li je glavni protagonista tragičnog čina imao  namjeru da ukaže na bilo šta odabirom mjesta suicida.

Podjednako je jezivo dislociranje tragičnog akta ispred Palate predsjednika u „centar Banjaluke“, koje su učinili režimski mediji.

Svojim neshvatljivim i lažiranim CSI postupkom dodatno su podgrijali nerijetko zlurade komentare da se nesretni starac odlučio da prosvira sebi glavu pred Palatom predsjednika kako bi svima poručio da mu je aktuelna vlast u RS do te mjere zagorčala život, pa je riješio da ulaz u Palatu  obogati mozaikom od dijelova sopstvenog mozga i krvi.

Režimski mediji su i u ovom slučaju, apriori, “sanirali” štetu koju je Smiljanić “načinio” simbolu Palate predsjednika, što je iracionalan postupak, koji je nanio više štete domaćinu Palate, nego činjenica da se samoubistvo desilo tu gdje se desilo.

Jezive poruke ovih dana ne dolaze samo ispred Palate predsjednika, već i iz Palate predsjednika.

„Crni Talasi“ sa te geografske dužine i širine zapljuskuju javnost; Priznanja o posijanim obmanama se redaju, bez pomena bilo kakve odgovornosti za to, a istovremeno se isijavaju nova lažna obećanja o spasu koji samo što nije.     

Mjesecima je navodni kredit Ruske Federacije od 700 miliona evra bio uže za koje se držao Režim Milorada Dodika i koje su pleli režimski mediji, svi visoki funkcioneri i premijerka Željka Cvijanović, čak i poslednjeg dana 2014. godine.

Milorad Dodik je, međutim, u novogodišnjem intervjuu “Euro Blicu” priznao da od ruskog kredita nema ništa i da je uže za koje se Režim mjesecima držao slabije i od paučine.
“Nama treba nova finansijska pomoć, koja bi nas dovela u poziciju da stabilnije prođemo period od narednih nekoliko godina… Niko ne želi da vidi da je i sama Rusija izložena nekim problemima, ali mogu da kažem da u to vjerujem i da će prve naznake stabilizacije u samoj Rusiji, dovesti nas u poziciju da realizujemo projekat finansijske podrške. Realizacijom toga, mi smo stabilizovali naš sistem, bez obzira na globalna kretanja”, rekao je Dodik, govoreći o najavljenim ruskim kreditima.

Ustvari, Dodik je rekao da od ruskih kredita nema ništa i da ni od stabilizacije finansija Republike Srpske, takođe nema ništa.

U svom odgovoru Dodik je komičan, jer odjednom, kako kaže, niko ne želi da vidi problem u Rusiji. Pravo pitanje je: kako sam Dodik nije vidio probleme u Rusiji i šta je sa tim njegovim globalnim stratezima i vezama među vladarima svijeta?!

Svi koji su vidjeli da od tih para nema ništa, a još se usudili da to i kažu, proglašeni su izdajnicima. Dodikova naknadna pamet je pokušaj jeftinog pranja za silne laži, koje je, u vezi sa ruskim kreditima, izgovorio od aprila, kada ih je počeo najavljivati, do danas.

Dodik je jedna neodgovorna, neracionalna, nerazumna i hirovita osoba, koja uvijek i u svemu vidi samo svoj lični interes. Tako je bilo i sa lažima o ruskim kreditima i sa izlobiranom posjetom Putinu, kojom je on zadovoljio trenutni lični izborni interes.

Sada je Dodik u situaciji da rješava teške probleme sa kojima se suočava RS, i koje je načinila njegova vlast, ali, bez ruskih (ili bilo čijih drugih para), nema rješenja.

Zato bi da svi lamentiraju nad sudbinom Rusije, ali ne zbog Rusije, već zbog njegovih lažnih obećanja, za koja bi da se što prije zaborave.

Sve Dodikove vizije, strategije, taktike, percepcije su ništa; One ne postoje. On reaguje ad hoc, od situacije do situacije, od događaja do događaja; Izmišlja, obmanjuje, što Hor Režimskih Sluga potvrđuje i tako u krug.

Nakon propasti jedne obmane, odmah slijedi nova.

Tako je i nakon otvorenog priznanja da je ruska kreditna priča obmana, odmah uslijedila nova šarena laža - kineska kreditna i investicijska priča. Grandomanija ponovo na djelu.

Iz Dodikovog intervjua “Euro Blicu” saznali smo da je on uputio pismo kineskom premijeru.

Ta “ekskluziva” intonirana je na način koji sugeriše da je Dodik moćniji od premijera Kine bar milijardu puta i da će predsjednik Vlade te, nama drage, državice, pohrliti sa svojim parama ka Republici Srpskoj, čim uspije pročitati Dodikove nebuloze o saradnji u energetskom sektoru.

“Riječ je o tome da dobijemo podršku za gradnju autoputa Banjaluka - Glamoč. Želimo i da ojačamo iskustvo koje smo imali na izgradnji Termoelektrane Stanari, koja je u završnoj fazi, a koja krajem sljedeće godine treba da počne probni rad. Tu su još neki projekti u hidro i termo energiji”, rekao je Dodik za “Euro Blic”.

Najavio je svoj odlazak u Kinu na proljeće.

To je najnovija linija odbrane Režima.