петак, 30. јануар 2015.

Dodik poništio 3,5 godina zatvora presuđenom utajivaču poreza Stanojloviću; Na redu oslobađanje Mileta Radišića

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik oslobodio je Dragana Stanojlovića služenja zatvorske kazne od tri i po godine.
Dodik je tu izrečenu kaznu zamijenio uslovnom osudom.

Stanojlović je presudom Okružnog suda u Bijeljini broj K-64705 od 15.05.2006. godine bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina zbog krivičnog djela utaje poreza i doprinosa.

Sudsko vijeće bijeljinskog Okružnog suda je izreklo presudu zbog utaje poreza i doprinosa u visini od 700.000 KM.

Vrhovni sud Republike Srpske je 29.03.2007. preinačio presudu Okružnog suda i Stanojloviću smanjio zatvorsku kaznu na 3,5 godina.

Ovu Odluku Dodik je donio 10.10.2014., samo dva dana prije izbora.

Indikativno je da je Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao negativno mišljenje za pomilovanje, ali je Ministarstvo pravde, bez obzira na to, dalo pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja, prema kojem se izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom.

Jednostavnije rečeno, Stanojlović ( vlasnik više radnji sportske opreme) neće odležati ni minute zbog utaje poreza, čime se ohrabruju svi utajivači.

Dodik je godinama žestoko napadao prethodne predsjednike RS zbog njihovih odluka o pomilovanjima, a on sam je lično ukinuo kaznu utajivaču poreza, iako je imao druge brojne mogućnosti.

Dodik namjerava da po istom principu oslobodi i Mileta Radišića, vlasnika firme „Grand trade“, koji je presuđen na tri godine zatvora.

Radišić je već trebao da ode na odsluženje kazne, ali to se nije desilo. Navodno je bolestan, iako je riječ o ujdurmi kojom se sprečava njegov odlazak na robiju.

U toj aferi učestvuju i pravosudni organi koji ništa konkretno ne preduzimaju da bi Radišić odslužio kaznu.