уторак, 6. јануар 2015.

Poraz Hunte: Sud vratio oduzetu opremu Klix-u

piše: Slobodan Vasković

Tročlano Vijeće Opštinskog suda u Sarajevu donijelo je rješenje kojim je uvažilo žalbu portala Klix.ba, a povodom privremenog izuzimanja predmeta u pretresu prostorija tog medija.

Prošle sedmice pripadnici MUP Kantona Sarajevo i MUP RS upali su, po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, u prostorije Klix-a i odnijeli hard diskove i drugu opremu.

Sve to učinjeno je u navodnoj istrazi, koju sprovodi Specijalno tužilaštvo RS, o aferi “Dva Papka” - kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS. Na audio snimku koji su objavili mediji, (a Klix prvi), premijer RS Željka Cvijanović tvrdi da je SNSD “kupio dva poslanika”.

Tročlano vijeće Opštinskog suda ocijenilo je cijelu akciju nezakonitom i tako spasilo obraz pravosuđa, koje je policijskim i političkim kabadahijama dalo mogućnost da upadaju u redakcije, otimaju opremu, vrše torturu i zastrašivanje novinara, a sve u cilju zaštite političke korupcije i kriminala. Što kupovina poslanika jeste.

Poseban problem u cijeloj ovoj priči jeste ponašanje MUP-a RS, Uprave kriminalističke policije, koja je bez ikakve istrage još prije mjesec i po dana optužila novinare za krivično djelo prisluškivanja i neovlaštenog snimanja.

Takvo saopštenje izdao je načelnik te Uprave Zoran Mandić, koji nije našao za shodno da kaže ijednu riječ o propustima MUP-a RS, što je dopustio da Cvijanovićeva, kao štićena ličnost, bude ugrožena bezbjednosno. Što znači i fizički.

Kako bi prikrili stvarne vinovnike jedne od najvećih afera u poslednjih nekoliko godina, među kojima je i Cvijanovićeva, pojedini pripadnici MUP RS prekršili su sve norme profesionalnog djelovanja, a kakvu su atmosferu stvorili najbolje svjedoči činjenica da za saopštenje UKP-a nisu znali direktor policije Gojko Vasić i bivši ministar Radislav Jovičić.

Ovaj događaj potvrdio je da u MUP-u RS postoji nekoliko struja, od kojih svaka vodi svoju politiku. Nažalost, pokazao je i da MUP nije kompaktna, čvrsta i profesionalna institucija, na koju se građani mogu osloniti, već je jednim svojim dobrim dijelom u potpunoj funkciji tajkuna, korumpiranih političara i odbrane kriminala. I građani od njega mogu samo strahovati.

Sarajevski upad najbolje je to pokazao. Kao i brutalnost pojedinih policajaca, koji nisu prezali da pred kamerama fizički nasrnu na novinare i fotoreportere.

Riječ je o postupku Siniše Kostreševića, načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije.

Sama činjenica da je Kostrešević načelnik Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije je apsurd, jer je riječ o poslušniku Miloša Čubrilovića Čubrija, čiji je zadatak sprečavanje otkrivanja kriminalnih i koruptivnih djela.

U slučaju “Dva Papka” Kostrešević je javno demonstrirao šta je njegov stvarni zadatak.

Nadobudni fićfirić, koji je u službi interesnih grupacija, već odavno prijeti obračunom raznim osobama koje mu se ne dopadaju, a nakon upada u Klix pokazao je da je za takvu vrstu “objašnjenja” i spreman.

Popriličan je broj kostreševića  u policiji, koji svoje frustracije, kompleske i nesposobnost liječe zloupotrebom poluga te institucije. Takvi kao on su stvarni bezbjednosni problem, jer zloupotrebljavaju poziciju koju obnašaju.

Stanje u MUP-u se neće poboljšati u vremenu koje dolazi; naprotiv. Pozicije u MUP-u RS postale su predmet političke trgovine SNSD-DNS-SP, a Milorad Dodik dijeli policijske funkcije koalicionim partnerima i njihovim kadrovima u sklopu raspodjele kolača vlasti. To je atak bez presedana na ovu instituciju.