понедељак, 30. јун 2014.

Platnom karticom od 5000 KM moći će se kupiti robe u vrijednosti od najviše 3900 KM

piše: Slobodan Vasković


Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nedavno je najavila da će elektronske platne kartice, u vrijednosti od pet hiljada konvertibilnih maraka, već početkom jula biti uručene građanima čija je imovina uništena u poplavama.

Tom prilikom organizovana je i javna promocija elektronske kartice, koja je nazvana „Obnova Srpske“.

Ono što Cvijanovićeva nije rekla, jeste podatak da će biti gotovo nemoguće uspostaviti sistem pomoći poplavljenima uz pomoć elektronske platne kartice zbog niza zakonskih prepreka; posebno zbog činjenice da izdavanje platne kartice, koja nema pokriće, znači stvaranje tzv. „surogat novca“ na ekonomskom prostoru BiH, što ne dozvoljava Zakon Centralne banke BiH.

Ukoliko Vlada RS uspješno riješi sve ove prepreke, i podijeli platne kartice poplavljenim stanovnicima, tek onda za njih slijedi razočarenje.

Platna kartica ne vrijedi 5000 maraka, kako je najavljeno, već 4273,50 KM.
Razlog leži u činjenici da će poplavljeni morati platiti i PDV na robe koje kupuju, što onih pet hiljada maraka automatski smanjuje za 17 posto, koji idu državi. A te robe od plaćanja PDV-a niko ne može osloboditi.

Ako se ima u vidu da će određene firme svoju robu, koja se plaća karticama, defakto davati na odgođeno plaćanje, za očekivati je da ti proizvodi poskupe. To će dodatno smanjiti vrijednost platne kartice za 300-500 KM. To znači da će građani platnom karticom od pet hiljada KM moći kupiti robe u vrijednosti od cca 3700-3900 KM.