петак, 20. јун 2014.

Dodik i Špirić postavili Cvjetinovića; Šotra i Čubri uzimali novac za stranku; Zubac pokušao opstruisati hapšenje

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Nikola Špirić naredili su Kemalu Čauševiću da na mjesto pomoćnika direktora Uprave za indirektno oporezivanje imenuje Zdravka Cvjetinovića. To su činjenice kojima raspolaže Tužilaštvo BiH.

Cvjetinović je na tu poziciju imenovan 2011. godine, a nakon farse od konkursa, u januaru 2014. godine postavljen je na još četiri godine.   


Čaušević je tokom ročišta na Sudu BiH rekao da mu je iz političkih krugova naređeno da postavi Zdravka Cvjetinovića na poziciju pomoćnika za carine.
„OHR se protivio njegovom imenovanju, zbog sumnji u kriminalne radnje, a ja sam morao da ga zbog naloga politike postavim“, rekao je Čaušević. Njegov advokat Asim Crnalić rekao je da su "dva ključna političara iz RS insistirala da Cvjetinović bude postavljen na mjesto pomoćnika za carine u UIO".

U izjava svjedoka u ovom predmetu navodi se da su 2011. godine, direktan pritisak na Čauševića vršili Miloš Čubrilović Čubri, pratilac Milorada Dodika i Velibor Šotra, tadašnja desna ruka Čubrilovića. 

Kada je Čaušević smijenje 2011. godine, kompletan kriminalni posao preuzima Cvjetinović.
O kako unosnom kriminalu se radilo, svjeoči podatak iz istrage da su samo dvojica uvoznika Čauševiću za šest godina isplatili ravno pet miliona maraka.
Cvjetinović je svoj dio kolača od uvoza tekstila uzimao svake subote.
“Isplaćivali smo mu razliku između dogovorene niske cijene carinjenja i stvarne cijene te dažbine”, tvrde svjedoci. Riječ je, ukupno, o nevjerovatno velikim iznosima novca, koje je Cvjetinović na kriminalan način zaradio za sve ove godine.

Dio tog novca Cvjetinović je davao za finansiranje Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Bar je on mislio da to čini.
“Nakon što bi Cvjetinović uzeo subotnji danak od uvoznika tekstila, sastajao se sa osobama, što su tvrdile da su predstavnici stranke, i njima je davao određenu svotu”, tvrde izvori.


Prema njihovim riječima, novac je tokom 2011. i 2012. godine od Cvjetinovića uzimao Velibor Šotra.
“Da li je on pare zaista nosio u SNSD pokazaće istraga, ali je činjenica da on tokom 2012., nakon sukoba sa Milošem Čubrilovićem Čubrijem prestaje da uzima od Cvjetinovića novac. Nakon toga taj posao preuzima lično Miloš Čubrilović, a nerijetko je po novac dolazila i osoba koja se zove Mišo”, tvrde moji izvori. 

Moji izvori dalje tvrde da je Cvjetinović ogromne sume novca trošio na kockanje.

Prema njihovim riječima, Goran Zubac, direktor SIPE, pokušao je da opstruiše i ovu istragu, kao što je to činio često u ranijim prilikama.
“Potpuna je neistina da je Zubac po nalogu stranaca krenuo u ovu akciju. Dapače, on je pokušao da opstruiše istragu, jer je dva dana, prije njenog početka, proveo u Banjaluci, gdje se tajno sastao sa najvišim funkcionerima RS. Zubac im je rekao šta se priprema, a oni su našli načina da obavijeste Cvjetinovića i Radovana Đurića. Cvjetinović je zamalo umakao, dok je Đurić uspio pobjeći”, tvrde moji sagovornici.

Oni dodaju da nadležne službe posjeduju podatak ko je obavijestio Cvjetinovića i Đurića da im se priprema hapšenje, kao i da je istraga o tome u punom jeku.

Cvjetinović je priznao da je imao komunikaciju sa Mićom Kraljevićem, poslanikom SNSD i dodao da to ne smatra „uopšte značajnim“.

U sudnici su pročitane i optužbe za koje se tereti Kraljević.

Koliko je nisko pao SNSD i njihovi aktivisti, svjedoči podatak da već dva dana na društvenim mrežama brane Kraljevića tako što tvrde da “ne može biti uhapšen, jer ima poslanički imunitet”.

Tužno, jer ne tvrde da nije kriv. Što se tiče imuniteta, ni on ne postoji, jer ga je prije nekoliko godina ukinuo visoki predstavnik svim funkcionerima. Da je tako, dovoljno je prisjetiti se kako je nedavno prošao Živko Budimir, koji je uhapšen u kancelariji predsjednika Federacije BiH.

Tužilaštvo će u narednim fazama ovog procesa detaljno istražiti i informacije o tome da je u kamionima sa tekstilom prevožena droga i zlato, te da je zbog toga napravljena ovako velika organizacija koja je godinama djelovala bez ikakvih problema.

Kamioni Anesa Sadikovića, jednog od uhapšenih u “Pandori” su prije nekoliko godina u Bugarskoj pali sa drogom, ali je on uspio da se izvuče bez presude. Upravo ta činjenica je jedan od razloga zbog kojeg se sumnja da u kamionima nije bio samo tekstil. Kada se tome doda enormna količina novca koja se vrtila u ovom poslu, a riječ je o dvije milijarde maraka, nema dileme da je u kamionima, pored tekstila, bilo još svega i svačega.

Sadiković je konkurenciji palio kamione. To je veoma interesantna priča, jer su kamioni pri ulasku u tunel pred Sarajevom posipani benzinom, a na izlasku iz bacali su zapaljene baklje na cerade kamiona.

Koliko je “tekstilna mafija” moćna potvrđuje i podatak da je jutros (20.06.) u Sarajevu pucano na kuću Osmana Jamakovića jednog od svjedoka protiv Čauševića.