недеља, 22. јун 2014.

Kriminalci i tajkuni i dalje postavljaju funkcionere MUP-a Republike Srpske

piše: Slobodan Vasković

Braća Mirko i Brane Čolović su se prije dva dana u Foči sastali sa načelnikom Uprave kriminalističkih poslova MUP RS Zoranom Mandićem i od njega zahtjevali da na mjesto komandira Policijske stanice Sokolac postavi Radovana Šarenca.

Šarenac je ranije bio šef policije na Sokocu, ali je sa te funkcije smijenjen u aprilu 2012. godine, nakon što je na slavlju u njegovoj porodičnoj kući došlo do pucnjave u kojoj su ranjeni Mirko Čolović i direktor Šumskog gazdinstva Romanija Bojan Tošić. 

Šarenac je tada pokušao da zataška skandal, u kojem je Mirko Čolović, tadašnja perjanica sokolačkog SNSD-a, mortus pijan prvo ranio Tošića, a potom i sebe.

Interesenatno je, međutim, da se visoki funkcioneri MUP RS sastaju sa tajkunima čije su firme dužne milione maraka državi za indirektne i direktne poreze.

Čolovićeve firme “Akva lajf”, “Karavan” i Klaonica mesa dužne su oko 600.000 maraka za neplaćeni PDV, stitine hiljada maraka iznosi dug ovih firmi za direktne poreze, a Čolović nikada nije platio ni koncesione naknade. Njegova firma “Akva lajf” takođe je dužna 209.000 KM “Šumama Srpske”.

Umjesto da MUP RS radi svoj posao i istraži sve ove slučajeve, njegovi visoki funkcioneri se sastajau sa tajkunima, koji od njih traže nove usluge.

Možda su se Čolovići vodili prostom logikom: kada već presuđeni kidnaper i osumnjičeni u predmetu “Pandora” Mićo Kraljević može postaviti svog čovjeka na čelo Centra javne bezbjednosti Bijeljina, zašto oni ne bi mogli postaviti svog čovjeka za šefa Policijske stanice Sokolac?!