уторак, 3. јун 2014.

Dodik se ostrvio na Živkovića, Ivanić se dodvorava Dodiku

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poručio je da delegati njegove stranke u Domu naroda parlamenta BiH neće podržati donošenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti niti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

Istovremeno, Dodik se ogradio od poslanika svoje stranke u Predstavničkom domu BiH, koji su podržali donošenje ovih zakona. A za usvajanje ovih zakona glasali su njih četvorica: Milorad Živković, Lazar Prodanović, Drago Kalabić i Slavko Jovičić Slavuj.

Na sastanku poslaničkog kluba SNSD, koji je prethodio glasanju o ovim zakonima, došlo je do žestoke svađe između Dušanke Majkić i Milice Marković (koje su bile protiv ovih zakona), s jedne strane, i Milorada Živkovića, koji je šef poslaničkog kluba i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH (koji je tražio da se zakoni podrže), s druge strane.
Svađa je eskalirala do mjere da su frcale najgore uvrede, koje su kulminirale kada je Dušanka Majkić svoje muške kolege nazvala “p…… izdajničkim”.

Klub SNSD-a se, očito, podijelio na polnoj osnovi, pa su žene glasale protiv, slijedeći instrukcije šefa stranke, dok je muški dio podržao zakon, pri čemu je šef SNSD-a najveću odgovornost svalio na Živkovića.

Dodik i Živković nisu u dobrim više od godinu dana, kada je lider SNSD-a zabranio Živkoviću da se kandiduje za šefa dobojskog SNSD-a, mada je ovaj imao otvorenu podršku tamošnjeg članstva.

Elem, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 28. maja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, protiv čega je bio Dodik. On bi bio najsrećniji da ti zakoni nikada ne budu usvojeni, jer bi se i sam mogao naći na njihovom udaru, zbog stvari koje je činio tokom svoje preduge devetogodišnje vladavine u Republici Srpskoj.

Čudi, međutim, što na glasanju o ova dva zakona u Domu naroda parlamenta BiH, Mladen Ivanić namjerava da bude suzdržan, tim prije jer je usvajanje ovih zakona uslov da Komitet eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL) ne stavi BiH na tzv. "crnu listu".

Ivanić ponovo pokazuje sitničavost i političko sljepilo, jer se svojom najavom da neće podržati ove zakone dodvorava Dodiku i to u vrijeme najteže po SNSD. Uz to, svojim stavom Ivanić ucjenjuje Savez za promjene, pokušavajući za sebe da obezbijedi valjanu kandidaturu na oktobarskim izborima, što je postalo njegov politički stil.
Ako Ivanić zaista glasa protiv ova dva zakona, Savez za promjene treba da ga eliminiše iz svih daljih kombinatorika za kandidature na oktobarskim izborima.