четвртак, 19. јун 2014.

Zatražen pritvor za Čauševića, Cvjetinovića, Sadikovića i još šest osoba

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH pritvor za devet osoba uhapšenih u akciji „Pandora“.

Pritvor je zatražen za Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića, njegovog brata Zorana, potom za Anesa Sadikovića, te za šefove carinarnica, koji su privedeni.

Raspisana je i potjernica za Radovanom Đurićem, šefom CI Gradiška, koji se nalazi u bjekstvu.

Tužioci su bili šokirani svjedočenjem Sadikovića.

Ništa manji šok nije izazvalo ni svjedočenje Sedineta Karića, takođe jednog od Kraljeva tekstila.

Karić je, tvrde moji izvori, kapilarno naveo gdje je i koliko novca predao Cvjetinoviću.

Cvjetinović je visoki funkcioner SNSD-a, kojeg je lično Milorad Dodik progurao na poziciju pomoćnika direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

„Novac sam često Cvjetionoviću predavao u Srbiji, u Novom Sadu. U tom gradu, poznato mi je, Cvjetinović je kupio brojne nekretnine“, rekao je Karić.

Cifre koje je Karić naveo su milionske.


„Često sam određene ljude prebacivao u Srbiju gdje su isplaćivali novac Cvjetinoviću, a on im je činio razne vrste usluga u Upravi“, rekao je još Karić.

Upitan zašto je te osobe vodio u Srbiju da tamo predaju novac, Karić je rekao da je Cvjetinović želio da bude siguran „da neće biti provaljen“.
„U Srbiji organi bezbjednosti BiH nemaju nikakve ingerencije i to je Cvjetinović doživljavao kao sigurnost“, rekao je Karić.

Karić nije uhapšen u akciji „Pandora“, već je prošle godine uhapšen zbog optužbi „za organizovani kriminal u vezi sa carinskim prevarama, utajom poreza i pranjem novca“.

Karić je usko sarađivao sa Anesom Sadikovićem i bio njegov ključni čovjek u švercu tekstila.

Koliko je miliona opljačkao Cvjetinović još uvijek se ne zna, ali se, bez dileme, taj broj mjeri desetinama. On je prije desetak dana u Banjaluci otvorio restoran „Monogram“, u elitnom naselju Nova Varoš. Poslovni prostor u kojem se restoran nalazi, kao i sam restoran su Cvjetinovićevo vlasništvo i njihova vrijednost je oko milion maraka.