субота, 28. јун 2014.

Probosanski snsd.org : Dodik i SNSD zvanično se zalažu za otvaranje NATO baza u BiH

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i njegov SNSD su poslednjih godina prešli dug put od prozapadne do proruske politike. Pri tome su, osim referendum o samostalnosti RS, nebrojno puta isticali da neće dozvoliti ulazak BiH u NATO i da će, kada za to dođe vrijeme, raspisati i održati referendum o ulasku BiH u Zapadnu vojnu alijansu.

Na osnovu tih i takvih stavova, Dodik i SNSD sada sve političke protivnike optužuju za „probosansku“ politiku i ističu da je jedino njihova politička opcija „prosrpska“. Kakva laž.

Dokumenti SNSD-a, objavljeni na njihovom zvaničnom sajtu - snsd.org, koji se nalaze u poglavlju „Dokumenti-političke inicijative“, potvrđuju upravo suprotno. SNSD je prava istinska i iskrena probosanska stranka, snažno opredjeljena za ulazak u NATO savez i što je, izuzetno važno, za uspostavlajnje baza NATO pakta na teritoriji BiH, samim tim i RS.  

3. Присуство страних војних снага у Босни и Херцеговини: Цијенећи досадашње позитивно искуство у присуству међународних стабилизацијских снага (СФОР) у Босни и Херцеговини, потребу међународних гаранција за безбједност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и да би као чланица Партнерства за
мир и НАТО допринијела војним могућностима Партнерства и НАТО, Босна и Херцеговина ће, под повољним условима и на дужи временски период, понудити успостављање једне или више страних војних база на својој територији. Ово присуство у будућности би било регулисано новим уговорима, који ће бити сљедбеници Анекса 1-А Дејтонског споразума, који сада регулише присуство стабилизацијских снага у Босни и Херцеговини. Уговорима би Босна и Херцеговина, на бази обостраних интереса, ставила одређене капацитете и ресурсе на располагање страним војним снагама у Босни и Херцеговини.

Ovo se, između ostalog, navodi u SNSD-ovom dokumentu pod nazivom “Deklaracija o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane”.
Deklaraciju sa ovim sadržajem Klub poslanika SNSD-a zvanično je uputio u Narodnu skupštinu RS 5. novembra 2003. godine, ali je parlament odbacio taj dokument. Na čelu SNSD-a i tada je bio, kao što je i sada Milorad Dodik.

Notorno je da se taj dokument nalazi na zvaničnoj stranici SNSD-a i 28. juna 2014. godine, što potvrđuje da ta stranka i njen lider ni dan danas nisu odustali od svoje probosanske politike i čvrstog opredjeljenja da BiH uvedu u NATO.

Nema dileme da SNSD ovaj dokument na svom sajtu drži ne zbog grube greške administratora njihovog portala, već je to jasna poruka SAD, EU i NATO da su Dodik i njegova partija i dalje snažno opredjeljeni za Zapadnu vojnu alijansu i za održanje jedinstvene i cjelovite BiH, sa nekoliko NATO baza.