субота, 21. јун 2014.

Ekskluzivno: Ministar zdravlja Dragan Bogdanić pokušava da smijeni Duška Račića, jer direktor KBC-a odbija da potpiše štetni i kriminalni ugovor

piše: Slobodan Vasković

Grobar zdravstva Republike Srpske Ranko Škrbić nije više ministar zdravlja, ali ni njegov naslednik Dragan Bogdanić nije mnogo bolji, jer je nastavio da sahranjuje ovaj značajni sektor.

Bogdanić je prošle sedmice ultimativno zahtijevao od Vlade RS da smijeni Duška Račića, direktora KBC Banjaluka, jer odbija da potpiše Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka.

Ostali ministri jedva su spriječili Bogdanića da iznese i zvanično svoj zahtjev na sjednici Vlade RS, jer bi onda morali smijeniti Račića, što bi izazvalo novu veliku aferu u zdravstvu.

Međutim, afera je već tu, jer Bogdanić već mjesecima vrši pritisak na Račića da potpiše Ugovor sa firmom „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ (Njemačka). Račić to odbija, jer je ugovor prenaduvan, pljačkaški i jer će RS biti oštećena za najmanje pet miliona, ukoliko dođe do njegove realizacije.

Ukoliko bi Račić potpisao ovaj Ugovor, mogao bi odmah da se preda istražnim organima, jer je, izvan svake razumne sumnje, riječ o teškom kriminalnom djelu. Račić je toga svjestan, ali se na njega vrši izuzetno snažan pritisak, koji ide čak do prijetnji.

Bitno je nekoliko činjenica:
-      novembra prošle godine precizirano je da će ukupna cijena radova, uključujući PDV, iznositi 9 miliona maraka.
-      3. februara 2014. godine u Službenom glasniku BiH objavljen je otvoreni međunarodni tender za finansiranje i realizovanje završetka izgradnje Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka KC BL (tendersko ograničenje - maksimum10 miliona KM).
-       8. maja 2014. – Vlada donosi Zaključak u kojem zadužuje KC da zaključi ugovor s najpovoljnijim finansijerom i izvođačem radova za realizaciju projekta završetka izgradnje i opremanja Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka, u  kojoj se takođe navodi da će sredstva za to u iznosu 12 030 464,97 KM, ali bez PDV-a, u 48 rata, obezbijediti u Bužetu za 2015. godine u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
-      20. juna Vlada RS na sjednici donosi odluku da se obezbijede pare i za PDV.

Nakon odluke Vlade RS da plati i PDV, lako je izračunati da cijena cijelog projekta sa novembarskih devet miliona maraka (sa PDV-om), raste na junskih 14 075 644 KM, odnosno pet miliona više.

Ne postoji racionalno objašnjenje zašto je taj projekat za samo osam mjeseci poskupio za čitavih pet miliona maraka, osim ako nije riječ o namjeri da se taj novac opljačka. A jeste.

Zato je Račić na udaru.

Sramno je da Vlada RS javno tvrdi da nema ni blizu dovoljno novca da pomogne poplavljenima, a baca 14 miliona maraka na projekat, koji neće biti završen u narednih trideset godina, jer su za njegovo okončanje potrebne još desetine miliona KM. Da stvar bude gora, akteri ove prljave priče imaju namjeru da Ugovor povećaju na 17,5 miliona maraka. Ukoliko se to i desi na ovom projektu RS će biti oštećena za cijelih osam i po miliona KM. (kompletan Dosje o ovoj milionskoj aferi objaviću u ponedeljak, 23. juna)