петак, 27. јун 2014.

Dosje: Stanetić je 2008. godine KBC Banjaluka samo na jednom poslu oštetio za 4 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

„Taj bi i lavu iz kandži oteo olovku da potpiše ugovor od kojeg i on ima koristi“.

Ovim riječima je dobar poznavalac prilika u zdravstvu Republike Srpske opisao Mirka Stanetića, novog v.d. direktora Kliničkog Centra Banjaluka, kojeg je Vlada RS imenovala na to mjesto 26.06. ove godine.
Stanetić je imenovan umjesto Duška Račića, koji je odbio da potpiše štetni ugovor (RS će biti oštećena za najmanje pet miliona KM), zbog čega je smijenjen.

Mirko Stanetić je već „lavu otimao olovku“ i potpisivao štetne ugovore u vrijeme dok je bio direktor KBC-a (smijenjen sa te pozicije decembra 2011. godine). MUP RS je 17. januara 2014. godine MUP RS podnio krivičnu prijavu, tereteći ga da je oštetio KBC za 1.100.000 KM. Predmet je u Specijalnom tužilaštvu, a nepoznato je u kojoj je fazi. Budući da je Specijalno tužilaštvo produžena ruka Milorada Dodika, „predmet Stanetić“ je, bez dileme, u fazi skupljanja prašine.

Ministar policije Jovičić podržava kriminalne i koruptivne radnje
Interesantno je da je i ministar policije Radislav Jovičić, kao član Vlade RS, podržao imenovanje Stanetića na poziciju prvog čovjeka KC Banjaluka, iako je MUP RS podnio krivičnu prijavu protiv njega. Jovičić će nakon ovog čina teško i najrođenije ubijediti da se on bori protiv kriminala i korupcije.

Bilo je za očekivati da Jovičić odmah podnese ostavku, jer je javno ponižen i on i institucija koju vodi, ali očito je da je ministar spreman progutati štošta kako bi zadovoljio svoju ambiciju da bude „neko i nešto“. Opravdanje da Stanetić nije presuđen, jadnije je i od njegovog imenovanja.

Glasajući za Stanetićevo imenovanje, ministar Jovičić demonstrirao je da je njegova javno proklamovana opredijeljenost za borbu protiv kriminala i korupcije, tek puko prosipanje ispraznih obećanja, koja nemaju čak ni staklene noge. Ministar policije je glasanjem za imenovanje Stanetića direktno podržao sve one koji su u kriminalu i korupciji, i, indirektno, im dao odriješene ruke da nastave sa svojim prljavim poslovima.

Najgore od svega je što je ministar polocije Jovičić, podržavajući Stanetića, dao svoj glas za potpisivanje štetnog ugovora sa njemačkom firmom „Lindner“, u kojem će RS biti oštećena za najmanje pet miliona maraka. Stanetić je već obećao da će taj Ugovor potpisati čim preuzme dužnost.

Ko zna, možda Jovičić uskoro i odlikuje Stanetića, jer hrabro „lavu otima olovku iz kandži“!

Stanetić napravio štetu od 4 miliona, a ne 1,1 milion KM
A za to ima itekako razloga, jer Stanetić nije oštetio KC Banjaluka samo za 1,1 milion maraka, već za mnogo mnogo više novca, budući da je 2008. godine potpisao štetni ugovor sa sarajevskom firmom „Bosnamed“ o nabavci nikom potrebne medicinske opreme.

Stanetić je to uradio u dogovoru sa tadašnjim ministrom zdravlja Rankom Škrbićem, čiji je specijalitet bio ugrađivanje prevare u sam tender i to na način da ta varijanta za posljedicu ima već planiranu prevaru i u javnim nabavkama koje tek treba da uslijede.

Potvđuju to tenderi iz 2008. i 2009. godine, teški preko 12 miliona maraka, u kojima su glavni akteri Ranko Škrbić i Meho Musić.
Samo u ova dva posla Republika Srpska ostala je bez sedam miliona maraka, koji su završili na privatnim računima.

Te 2008. godine Musićeva firma dobila je posao na tenderu raspisanom za opremanje dvije Klinike medicinskom opremom vrijednom 6, 5 miliona maraka. (Tender je raspisan u vrijeme direktorovanja Milana Skrobića, a ugovor je potpisao Mirko Stanetić, koji je naslijedio Skrobića).

„Bosnamed“ je dobio ovaj posao, iako je bio skuplji od drugih ponuđača, koji su nudili opremu minimalno istog kvaliteta, za cijelih 2,5 miliona maraka. Razlog odbijanja njihovih ponuda je koliko bizaran toliko i nevjerovatan: rečeno je da nemaju trening centar za obuku kadrova, što je nonsens, jer to znači da bi svaki prodavac medicinske opreme u BiH morao imati svoju kliniku.

Nabavljena oprema koja se ne koristi
Škrbić je preko Musićevog „Bosnameda“ iz zdravstva RS izvukao doslovno stotine miliona maraka, a uvijek je pri ruci imao nekog stanetića, spremnog da „lavu otme olovku iz kandži“ i potpiše štetni ugovor.

Nisu, nažalost, dva i po miliona jedina šteta od Ugovora iz 2008. godine koju je načinio Stanetić, po nalogu Škrbića. Posebna priča je nabavka stropnih stativa, u okviru tog Ugovora od 6,5 miliona KM, čija je cijena iznosila cca 1,3 miliona KM.


Tada je nabavljeno 28 stropnih stativa, od kojih i danas 26 neiskorišteni leže u skladištu Kliničkog centra. Ti stativi su predviđeni za korištenje nakon izgradnje Centralnog medicinskog bloka (koji još nije završen). Kako je već prošlo šest godina od njihove nabavke, oni su zastarjeli i kada se konačno završi Centralni blok, biće neupotrebljivi.

(Nabavljeni su:
- Stropni stativi snabdijevanja za anesteziju Movita „Dreger“ – nabavljeno 15 komada; pojedinačna cijena oko 47 i po hiljada KM – ukupno: oko 740 hiljada KM
- Stropni hirurški stativi Agila „Dreger“ s priborom i opremom – nabavljeno 13 komada; pojedinačna cijena oko 43 hiljade KM – ukupno: više od 550 hiljada KM. Ukupna vrijednost je cca 1,3 miliona KM).

Ukratko, Stanetić je potpisujući štetni Ugovor bacio 1,3
miliona maraka na nikom potrebne stative. Time se ukupna šteta penje na gotovo 4 miliona, odnosno na više od dvije trećine vrijednosti ukupnog Ugovora, koji je iznosio 6,5 miliona KM.

Hronologija
- 6. aprila 2007. raspisan tender za nabavku medicinske opreme
- 26. marta 2008. godine potpisan Ugovor o isporuci, montaži i puštanju u pogon opreme
- 14. aprila 2008. godine – uplaćen avans od 325 hiljada KM (5%)
- 8. maja 2008. uplaćena prva rata u visini od 102.934,17 KM
- 17. aprila 2013. uplaćena posljednja rata i Ugovor u potpunosti isplaćen
- 5. avgust 2013. zamjenik direktora za nemedicinska pitanja dostavlja   MUP-u Informaciju da su stativi uskladišteni i da se ne koriste
- 5. novembra 2013. MUP traži dokumentaciju i izjašnjenje
- 25. novembra 2013. Služba za javne nabavke šalje dopis MUP-u
- 26. novembra 2013. Služba za ekonomske poslove i Služba tehničkih djelatnosti dostavljaju direktoru informacije – informacije se prosljeđuju MUP-u
- 17 januara 2014. MUP RS podnosi krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu RS protiv Stanetića i Skrobića 


Dva stativa u Trebinju 
Od 28 stropnih stativa, dva su iskorištena, ali je i na taj način nanesena šteta KC Banjaluka od cca 100 hiljada KM.

Kako nikom u KC nisu trebali stativi (jer Centralni medicinski blok nije završen, a svakako stoje u skladištu KC), JZU „Bolnici Trebinje“ ustupljeni su jedan stropni hirurški stativ „Agila“ i jedan stropni stativ snabdijevanja za anesteziju.

Ranko Škrbić je to dogovorio sa „Bosnamedom“. Stativi su prebačeni u Trebinje, ali u KC nikad nisu isknjiženi, niti su KC-u plaćeni.

Rukovodstvo KC-a je pismeno tražilo od Ministarstva zdravlja da se izjasni u vezi s tim, a ministar Dragan Bogdanić u maju 2014. obavezuje Upravni odbor Kliničkog centra da bez naknade ustupi stative bolnici u Trebinju.
Upravni odbor tražio je od Ministarstva dopis Škrbića „Bosnamedu“, ali taj dopis im nikada nije dostavljen, iako postoji.

Pranje Stanetića u režimskim medijima

Sada se pokušava u režimskim medijima oprati Stanetić tvrdnjama da je bio u lošim odnosima sa Škrbićem, koji ga je smijenio. To se desilo 2011., a Stanetić je tada pometen, jer je pokušao da odigra za drugu ekipu, što Škrbić nije dozvolio. Stanetić je tada mislio da može igrati za sebe i izbaciti “Famed” i “Sloboprom” iz poslova dogradnje KC Banjaluka. Škrbić, koji je stajao iza ove dvije firme, odmah ga je posjekao bez milosti. Do tada, Stanetić je potpisivao sve što mu je Škrbić naložio.