недеља, 14. април 2013.

Zločinački podešen sistem porodio milionere

Piše: Slobodan Vasković

"Naš unutašnji sistem zločinački je podešavan da odgovara samo interesima nekolicine bogatih, a država je za račun nekih bogataša i sama bila umrtvljena", rekao je Aleksandar Vučić, 31. Marta ove godine, govoreći novinarima o namjeri Srbije da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. (B 92)

Ova konstatacija/spoznaja Aleksandra Vučića može se u stopostotnom obliku primijeniti na način vladavine Saveza nezavisnih socijaldemokrata (i njihovih koalicionih partnera iz DNS-a i Socijalističke partije) u Republici Srpskoj. Vladajuća oligarhija (čitaj Zločinačka organizacija) podesila je sistem ovog entiteta tako da njeni odabrani članovi, bez ikakve muke i rada, dođu do imovine vrijedne milione maraka, a da pri tom ne ulože ništa ili gotovo ništa (čitaj - par hiljada KM).

Sve institucije sistema, na čelu sa Narodnom skupštinom RS i Vladom RS, u funkciji su “zločinačkog podešavanja” kojim se omogućava otimanje narodne imovine i novca, te stvaranje elite multimilionera, čija je namjera da prisvoje sve resurse i tako potpuno privatizuju Republiku Srpsku. Na tom putu su ostvarili ogroman napredak - dok narod nema šta da jede, oni se valjaju u milionima. Naravno, sve je “po zakonu”, jer su zakoni napravljeni da bi koristili oligarhiji.

“Zločinačko podešavanje sistema” u RS dešava se i u načelu i u detalju. Pogledajmo, na primjer, kako su Dragan Jerinić i Danilo Petrović, vlasnici firme “Megaelektrik”, bez gotovo ikakvih uloženih novaca postali milioneri. Prije nego pojasnim sve detalje, važno je obznaniti hodogram “milionskog puta” Jerinića i Petrovića.


Fakti (svi dokumenti su u mom posjedu):
1)   Vlasnici firme “Megaelektrik” su Dragan Jerinić, predsjednik udruženja novinara RS i Danilo Petrović, zet srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i sin direktorke “Elektrokrajine” Seke Kuzmanović. Jerinić posjeduje 70 posto, a Petrović 30 posto firme. Akcijski kapital, prema Centralnom registru HOV, iznosi 25 hiljada KM (stanje na dan 04.04.2013.).
2)   14.03.2007. - Osnovana je firma “Megaelektrik” a.d. Banjaluka, kao akcionarsko društvo-preduzeće za proizvodnju i usluge.
3)   12.07.2007.- Na sjednici Vlade RS, (čiji je predsjednik tada bio Milorad Dodik) donesene su tri odluke o dodjeli koncesije firmi „Megaelektrik“. Vlada RS odlučila je da im dodijeli koncesiju na rijeci Žeželji, a koncesiona naknada je 550 KM, potom za izgradnju MHE Žiraja (koncesiona naknada je 650 KM), i na rijeci Velika Jasenica, (koncesiona naknada je 500 KM). Sve ove odluke objavljene su Službenom glasniku RS broj 65 od 25. jula 2007. godine.
4)   09.03.2011. - Vlada RS donosi Uredbu o proizvodnji i potrošnji energije iz obnovljivih izbora i kogeneracije, kojom garantuje otkupnu cijenu za ovu vrstu energije, te podsticaje za proizvođače. Uredba je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 28, štampanom 22.03.2011. godine. Uredbom je precizirano da će se novac za podsticaje pribaviti iz „dodatka na tarife za električnu energiju koja se isporučuje krajnjim kupcima u RS“.
5)   10. septembra 2011. godine počela je izgradnja MHE “Žiraja”, a ukupna investicija za izgradnju iznosi 1,2 miliona KM.
6)   Komisija za koncesije RS u svom Izvještaju za 2011. godinu navodi sljedeće: “Veoma je značajno što je Regulatorna Komisija za energetiku, uz saglasnost Vlade Republike Srpske donijela:
   - Pravilnik o podsticajima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije;
        - Odluku o visini garantovanih cijena električe energije iz obnovljivih  izvora ili kogeneracije.
Donošenjem ovih akata stvaraju se preduslovi, da najveći broj malih hidroelektrana bude ekonomski isplativ. To je odmah povećalo interes banaka za finansiranje, pa je tako Uni Credit banka iz Banja Luke, kao prva domaća banka, zaključila ugovor o finansiranju izgradnje male hidroelektrane koncesionara „Mega Elektrik“ d.o.o. iz Banja”.
7)   U 2012. godini Jerinić i Petrović uzimaju dugoročni kredit od 1.025.085 KM. Uz to su, kratkoročno, pozajmili još 518.943 KM.
8)   20.11.2012. - Na svom tviter profilu Dragan Jerinić je objavio poruku sljedeće sadržine:”Sutra puštanje u probni rad MH Žiraja”.
9)   30.11.2012. - Regulatorna komisija za energetiku RS donosi Odluku o visini garantovanih cijena električne energije iz obnovljivih izvora, te Pravilnik o podsticajima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije. Regulator donosi odluku da garantovana otkupna cijena iznosi 0,1327 KM po kilovatu, dok podsticaj iznosi 0,0476 KM po KW.  
10)             14. februar 2013. - Regulatorna komisija za energetiku na 57. redovnoj sjednici, održanoj 13. februara 2013. godine, razmatrala je i analizirala pitanja, te je donijela odluke iz regulatorne nadležnosti kako slijedi:
Doneseno je rješenje o izdavanju sertifikata za proizvodno postrojenje Mala hidroelektrana Žiraja kojim se potvrđuje da proizvodi električnu energiju koristeći obnovljivi izvor energije, po zahtjevu podnosioca "MEGA ELEKTRIK" privredno društvo za proizvodnju električne energije a.d. Banja Luka;
11)             28. februar 2013. - Regulatorna komisija za energetiku saopštava da je na 58. redovnoj sjednici razmatrala i analizirala pitanja iz regulatorne nadležnosti te je donijela odluke kako slijedi: Doneseno je rješenje o utvrđivanju prava na podsticaj za proizvodnju električne energije u proizvodnom postrojenju Mala hidroelektrana Žiraja, iz obnovljivih izvora energije i u efikasnoj kogeneraciji podnosioca "Mega elektrik", privredno društvo za proizvodnju električne energije a.d. Banja Luka;
12)             01.03.2013. Elektroprivreda RS stavlja Jerinićev i Petrovićev “Megaleketrik” na spisak korisnika prava na podsticaj sve do 2028. godine. “Žiraja” uveliko radi i proizvodi.

Kada se pogledaju fakti, postaje potpuno jasno da su Jerinić i Petrović, zahvaljujući uredbama i odlukama Vlade RS i drugih institucija ovog entiteta, došli u posjed milione vrijedne male hidroelektrane “Žiraja”, a da se nisu pošteno ni oznojili.


Analiza hodograma to bezrezervno potvrđuje. Jerinić i Petrović osnivaju firmu 2007.; iste te godine dobijaju koncesije od Vlade RS, ali ne grade ništa do septembra 2011. Tada počinju sa radovima, jer su, kako se navodi u Izvještaju Komisije za koncesije, dobili kredit od banke, nakon što je Vlada RS donijela Uredbu o garantovanoj otkupnoj cijeni za energiju proizvedenu u MHE, kao i odluku o isplati podsticaja proizvođačima te energije.

Defakto, ta Uredba Vlade RS (09.03.2011.) bila je garant banci da odobri kredit “Megaelektriku”, što se i desilo. Samo na taj način mogli su dobiti milionski kredit, jer je njihova firma bezvrijedna. Nakon toga, Jerinić i Petrović su parama banke izgradili MHE. I to je najvažniji dio, sve ostalo je tehnika. Uredno se javljaju za podsticaje, Elektroprivreda ih stavlja na listu, nakon što je to odobrila Regulatorna agencija. Datumi sve govore.

Sada ćemo izračunati koliko će Jerinić i Petrović godišnje dobijati od Republike Srpske za proizvedenu energiju. 

Prema dostupnim podacima, MHE u vlasništvu firme "Mega elektrik" a.d, na rijeci Žiraji ima godišnju proizvodnju od 2.041,2 MW električne energije, odnosno 2.041.200 KW. Kada broj kilovata pomnožimo sa garantovanom cijenom od 0,1327 KM/KW (Odluka Regulatorne komisije za energetiku), račun kaže da će Jerinić i Petrović od RS dobiti godišnje za proizvedenu energiju ravno 270.867, 24 konvertibilne marke. Tu nije kraj, jer imaju pravo i na podsticaj koji, prema Odluci Regulatorne komisije, iznosi 0,0476 KM/KW. Kada se broj proizvedenih kilovata (2.041.200) pomnoži sa navedenom cijenom, račun kaže da će Jerinić i Petrović godišnje na ime podsticaja dobiti od Republike Srpske ravno 97.161, 12 KM. Kada ovu cifru za podsticaje saberemo sa cifrom koju će naplatiti za prodaju energije, račun kaže da će Jerinić i Petrović godišnje inkasirati 368.028,36 konvertibilnih maraka od Republike Srpske, a da nisu, maltene, uložili niti jednog jedinog svog pfeniga u izgradnju “Žiraje”. Nema sumnje da će iz ovih sredstava oni bez po muke plaćati rate kredita, te moći krenuti u izgradnju druge dvije hidroelektrane - Velika Jasenica i Žeželja.    

Kako im je odobreno da u narednih 15 godina imaju pravo na garantovanu otkupnu cijenu i podsticaj, Jerinić i Petrović će u tom periodu od Republike Srpske (po sada utvrđenim cijenama) naplatiti pet i po miliona konvertibilnih maraka (precizno: 5.520.425,4 KM). Zaslužili su to činjenicom da je Jerinić sluga Milorada Dodika, a Petrović zet Nebojše Radmanovića i ničim više.

Ali nije na ovom mjestu kraj ove uzbudljive priče o tome kako postati milioner, a ne uložiti ni pfeniga, odnosno kako te vlasti Republike Srpske uz pomoć “zakona” naprave milionerom, a tvoje je da se samo sjetiš da hoćeš da postaneš milioner. I naravno, da bespogovorno služiš toj istoj vlasti.

Istina je da Dodik štiti svoje ljude i čini ih bogatim (što se vidi iz dokumenata), ali je istina da im pare ne daje iz svog džepa, već iz našeg. Preciznije, Jerinić i Petrović su prve milione već zgrnuli sa grbače svih građana RS koji imaju električno brojilo.
Uredbom Vlade RS iz 2011. precizirano je da će se novac za podsticaje pribaviti iz „dodatka na tarife za električnu energiju koja se isporučuje krajnjim kupcima u RS“, a svi mi koji imamo tu sreću da živimo i radimo u ovom entitetu smo „krajnji kupci“.

Dragi moji, obratite pažnje na vaše račune za struju; na svakom od njih postoji stavka koja se zove “Naknada za obnovljive izvore”, te cifra koju plaćate za tu taksu. Njena osnovica je broj kilovata koje ste potrošili, a visina takse iznosi 0,0009 KM/KW. Na ovu cijenu se još dodaje PDV. Pogledajte pažljivo račune i svako od vas će znati koliko mjesečno izdvaja za raznorazne Dodikove i Radmanovićeve jeriniće i petroviće.  

Šta reći na kraju, sem da “zločinački podešen sistem” u RS izvanredno funkcioniše, ili ko nam je kriv što smo i “krajnji korisnici” i najveći magarci, kada smo sebi dozvolili da nas ovakva bagra jaše i šiša. (nastaviće se)