среда, 10. април 2013.

Kako se kalio Dragan Jerinić: Nezavisno strujno kolo


Piše: Slobodan Vasković

Uspješnim poslovnim ljudima u Republici Srpskoj kriza ništa ne može. Oni uspijevaju nadvladati i recesiju i besparicu, širiti poslovno carstvo, otvarati pogone vrijedne milione maraka, a pri tom ostati nezavisni i, s vremena na vrijeme, dati svoj puni doprinos javnoj sceni u Republici Srpskoj kritičkim osvrtom na rad nekih od njenih aktivnih učesnika. I uz sve to se baviti vrlo humanim poslovima, poput zaštite novinarskih prava i sloboda u ovom entitetu.

Ko u ovim rečenicama nije prepoznao superuspješnog biznismena, novinarčinu, filantropa, kolumnistu od kalibra… Dragana Jerinića taj onda nema pojma o životu. Još manje o odnosima u demokratskoj RS.
Dragan Jerinić je sve navedeno, što ga čini vrlo uspješnijim od svih ostalih novinara iz ovog entiteta, posebno od, na primjer, Anđelka Kozomare, odgovornog urednika “Euroblica”, koji je dužan milione i Bogu i narodu.
Za razliku od njega, Jerinić je milioner, ali to mu ni najmanje ne smeta da se bavi pravima novinara i, pri tom, hrabro i istrajno štiti Republiku Srpsku od svih napada stranih plaćenika, domaćih izdajnika i ostale bjelosvjetske bagre. Krenimo redom.

Na svom tviter profilu Dragan Jerinić je 20.11.2012. godine objavio poruku sljedeće sadržine:”Sutra puštanje u probni rad MH Žiraja”. Zainteresovan njegovom zainteresovanošću za male hidrocentrale, pronađem tekst u “Nezavisnim novinama”, objavljen 11.09.2011, pod naslovom “Počela izgradnja MHE Žiraja”.  

TESLIĆ - Izgradnja male hidroelektrane "Žiraja" na području Bijelog Bučja u opštini Teslić počela je u subotu pripremnim radovima, a izgradnja će trajati idućih 12 mjeseci.
Investitor je banjalučko preduzeće "Mega elektrik" a.d, a MHE na rijeci Žiraji ima instalisanu snagu od 500 kNj, godišnju proizvodnju od 2.041,2 MW električne energije, a ukupna investicija za izgradnju iznosi 1,2 miliona KM.
- Ovo je prva od tri male hidroelektrane koje će biti izgrađene na području opštine Teslić. U idućih šest mjeseci počeće izgradnja i malih hidroelektrana na rijekama Velika Jasenica i Žeželja. Ukupna snaga sve tri MHE iznosiće 1,5 MW, a investicija je oko 3,5 miliona KM. U projektnu dokumentaciju, ispitivanja hidrologije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te neophodne saglasnosti kao što su građevinske, ekološke i ostale dozvole uloženo je oko 450.000 KM vlastitih sredstava, kažu u preduzeću "Mega elektrik".
Izgradnju MHE "Žiraja" pozdravio je i načelnik opštine Savo Kasapović rekavši da je ovo veoma dobra investicija.
- Prepoznali smo dobru ideju i podržali njenu realizaciju, jer ovakve investicije doprinose razvoju Teslića i novom zapošljavaju. Uspostavljena je dobra komunikacija između investitora i opštinskih vlasti tako da je ovo pozitivan primjer i naše efikasnosti prilikom odobravanja urbanističke i građevinske dozvole - rekao je Kasapović. (kraj vijesti)

Poznato mi je da je Jerinić od Teslića, te mi je jasna njegova zainteresovanost za rodni kraj, ali mi je bilo potpuno nejasno zašto tako referentan medij, što “Nezavisne novine” jesu, nije objavila ime vlasnika/direktora firme “Mega elektrik”, koja je u “Žeraju” uložila 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a RS za raznorazne dozvole navodno uplatila 450.000 maraka. Taj propust mi se učinio još većim zbog činjenice da će ta sjajna investitorska firma ukupno na području Teslića uložiti 3,5 miliona KM.

Kada sam to pomnožio sa Jerinićevom tviter-zainteresovanošću za rodni kraj, ništa drugo mi nije preostalo već da se raspitam ko su vlasnici i investitori koji ulažu 3,5 miliona KM u RS na ovoj krizi, a niko ih ne promoviše u ovdašnjim medijima.


Uvidom u Centralni registar hartija od vrijednosti utvrdio sam da su vlasnici Dragan Jerinić i Danilo Petrović. (Oduševljenju nije bilo kraja, jer je ovo dokaz da se od novinarske plate u RS može izgraditi hidrocentrala, istina mini, ali mini po mini, doći će i maksi.)  Da ne bude zabune, riječ je o Draganu Jeriniću, predsjedniku Udruženja novinara RS i kolumnisti “Nezavisnih novina”, koji je suvlasnik “Mega elektrika” i posjeduje 70 posto firme i svega što toj firmi pripada.

Ni Danilo Petrović nije repa bez korijena. Narečeni je muž Borjane Radmanović Petrović, glavne i odgovorne urednice “Nezavisnih novina”, odnosno zet Nebojše Radmanovića, srpskog člana Predsjedništva BiH. Petrović je, u vrijeme dok se bavio planiranjem proizvodnje struje, bio Radmanovićev savjetnik za spoljnu politiku i član njegovog kabineta.

Slučajnostima ovdje nije kraj, jer Danilo Petrović je sin Seke Kuzmanović, direktorice “Elektrokrajine”, što će reći da je ona prija Nebojše Radmanovića. Ako nekome do sada nije bilo jasno zašto Radmanović u svom političkom djelovanju posljednjih godina ima samo jedan cilj – sačuvati Željka Kovačevića na mjestu ministra energetike u Vladi RS - valjda mu je nakon ovih informacija “svanulo”.

Pozabavimo se malo investitorskom firmom - “Megaelektrikom”. Njen akcijski kapital, prema Centralnom registru HOV, iznosi 25 hiljada KM (stanje na dan 04.04.2013.), a firma je osnovana 14.03.2007. godine kao akcionarsko društvo-preduzeće za proizvodnju i usluge.

Direktorica firme “Mega elektrik”, prema ovim dokumentima, je Brankica Tejić-Jerinić, supruga Dragana Jerinića. Interesantno je da je Brankica Tejić-Jerinić i direktorica firme “INFO 5” d.o.o. Banjaluka. Ova firma izdaje mjesečnik “Dom info”, čiji je glavni i odgovorni urednik, pogađate, Brankica Tejić-Jerinić.  

Na veb stranici firme navedeno je da je “INFO 5” d.o.o. iz Banja Luke osnovano 2008. godine. Društvo je osnovano privatnim kapitalom. “INFO 5” osnivač je i izdavač časopisa “DOM INFO”. Prema saznanjima, privatni kapital je Jerinićevih.

Bitne su i sljedeće informacije, objavljene na sajtu www.dominfo5.com:   “INFO 5”, pored izdavačke djelatnosti, bavi se osmišljavanjem, organizacijom i realizacijom marketinških kampanja i PR-a za kompanije. Pored izdavanja časopisa, preduzeće provodi PR kampanje za ZTC "Banja Vrućica", "UniCredit Bank Banja Luka", "Mikrofin", "Balkan Investment Bank", i "Mlijekoprodukt". Takođe, preduzeće je kreiralo i provodi informativnu kampanju za opštinu Teslić u kojoj, između ostalog, priprema, uređuje i izdaje bilten. “INFO 5” kreira i provodi marketinške kampanje, od izrade vizuelnog identiteta do zakupa prostora u medijima”.

Zaključak je da su Jerinićevi jedna vrlo kreativna, radna i sposobna porodica, kojoj za rukom polazi sve - posebno da firme bliske vlasti ubijede da su baš oni ti koji navedene poslove trebaju obaviti za njih.

Ali, Jerinićevi uvijek žele bolje, više, više para (malo im je ovo dosad), te je “INFO 5” 15. marta ove godine zatražila kredit od Investiciono-razvojne banke RS u visini od 350 hiljada KM. Predložili su da ga otplaćuju narednih deset godina, uz grejs period od dvije godine. Kredit je, prema informacijama IRB-a, u proceduri, a nema sumnje i da će biti odobren ovoj vrijednoj i radišnoj porodici.

Uprkos svem ovom blještavilu, sjaju, moći, velikom novcu, postavlja se i nekoliko pitanja. Jedno od njih je kako Brankica Tejić-Jerinić može biti direktor u dvije firme, što potvrđuju dokumenti Centralnog registra (04.04.2013.), i impresum lista “DOM INFO”, izdanje od 06.04.2013. godine, u kojem je navedeno da je narečena gospođa i direktorica i glavni i odgovorni urednik.

Postavlja se, naravno, i pitanje otkud Jeriniću tolike pare i kako je zaradio 70 posto od onih 1,2 miliona KM uloženih u MHE “Žiraja”, te otkud mu 70 posto u onih 2,3 miliona KM koje tek namjerava uložiti u mini hidrocentrale?! Postavlja se i pitanje po kojoj cijeni Seka Kuzmanović kupuje struju od svog sina Danila Petrovića, Radmanovićevog zeta, a, naravno, otkud i Petroviću novac za MHE?

Nameće se još bezbroj pitanja - o Radmanovićevoj (a)moralnosti, nepotizmu; zloupotrebama službenog položaja za lično bogaćenje, namještanju poslova, koncesija…, moglo bi se pitati satima. A odgovor je jedan - režim i njegove sluge, poput Jerinića, ovaj narod tretiraju kao lični resurs/roblje na čijoj grbači se bezgranično bogate. Republika  Srpska je bijedni MATRIX, u kojem čak ne postoji ni iluzija života.

Dalje se sami pitajte, zaključujte, odgovarajte, Ja moram završavati, Agenti  su mi pred vratima…