недеља, 28. април 2013.

Ekskluzivno: Blamaža Suda i Tužilaštva BiH - Budimir uhapšen, a da se ne zna ni kako je, ni kada je, ni koliko je novca uzeo za mito

piše: Slobodan Vasković

Akcija Tužilaštva BiH u kojoj je uhapšen Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, te još nekoliko osoba, zbog navodnog primanja mita, poprima razmjere epske burleske.

U Rješenju o pritvoru, koje je potpisao sudija za prethodni postupak Branko Perić, Budimir se tereti da je primio „oko 5000 KM“ i to na „do sada neutvrđen način, pa je jasno da Tužilaštvio nema pojma koliko je Budimir primio novca, niti kada ga je i kako uzeo.

„Tako je prema navodima Tužilaštva, Adi Karić zasigurno, na za sada neutvrđen način, osumnjičenom Budimiru platio iznos od oko 5000 KM na ime vlastitog pomilovanja“, navodi se u rješenju.

Ruku na srce, optužnice za šumsku krađu metar dva drva mnogo su ozbiljnije od ove.

Poseban šlag na torti je podatak da su među glavnim svjedocima protiv Budimira Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, potpredsjednici Federacije.

Kebo je prije par mjeseci napustio SDA i približio se SDP-u BiH i SBB BiH, dok je Pudarić visoki funkcioner SDP BiH.

Nema sumnje da je ovdje riječ o najbezočnijoj zloupotrebi institucija u političkom obračunu. Sada je jasno da iza hapšenja Budimira stoji „Četvorka“, koju čine SDP BiH, SBB BiH, HDZ i HDZ 1990.  

Predstavljam vam pet najbitnijih stranica Rješenja, koji potvrđuju navedeno.