субота, 20. април 2013.

Ikona vrijedna million evra

piše: Slobodan Vasković

Susret Milorada Dodika i Njegove svetosti Irineja, patrijarha Srpske pravoslavne crkve, u Banjaluci izazvao je brojne špekulacije: od toga da je posjeta upriličena zbog dešavanja oko Kosova, pa do toga da je razgovarano o najnovijim sukobima unutar Crkve, pred majski Sabor SPC-a.

Ništa od narečenog nije bilo predmet razgovora, a Irinej je doputovao u Banjaluku da bi Dodiku uručio ikonu kao znak zahvalnosti što je Republika Srpska donirala million evra za obnovu vile srpskog patrijarha u Užičkoj ulici u Beogradu.


Irinejeva posjeta Banjaluci dogovorena je prije četiri mjeseca i nema nikakve veze ni sa Kosovom ni sa Saborom, rekli su mi izvori iz SPC.
Milorad Dodik obećao je patrijarhu Irineju da će RS da pomogne obnovu zapuštene vile, tokom svoje posjete Patrijaršiji 31.jula prošle godine.
Patrijarh Irinej ocijenio je da će učestvovanje Republike Srpske u obnovi vile sprskog patrijarha biti od velikog značaja za narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, jer će predstavljati priliku da se doživi i praktično jedinstvo srpskog naroda i srpske crkve „koja se u čitavoj istoriji trudila da poveže i objedini srpski narod i da na taj način bude majka celog roda srpskog pravoslavnog“.
Dodik je rekao da je učestvovanje u obnovi vile odraz želje Republike Srpske da u sjedištu SPC bude prisutna sa donacijom i pomogne uspostavljanju potpune funkcije reprezentativnog objekta SPC.

„SPC ima i određenu međunarodnu misiju i potrebno je da se predstavi na najbolji mogući način“, rekao je tada Dodik.

Mnogi su tadašnje Dodikovo ktitorsko djelovanje ocijenili kao predizborni akt.

Očito je da su i Dodik i Irinej smatrali da je neprimjereno da u teškoj finansijskoj situaciji saopšte stvarne razloge patrijarhovog dolaska u Banjaluku, te su izdali saopštenje za javnost u kojem su naglašeni dobri odnosi SPC i RS. Takođe je navedeno da je Dodik informisao Irineja o namjeri vlasti RS da otvori nekoliko pravoslavnkih gimnazija u ovom entitetu.
Sastanku predsjednika Republike Srpske i patrijarha srpskog Irineja prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.
Nakon zvaničnog sastanka u Palati predsjednika, Dodik je Irineja ugostio na svom imanju, gdje je Patrijarh imao priliku da se lično uvjeri do kakvog bogatstva je stigao njegov domaćin šišajući ovčice Njegove svetosti.