петак, 5. април 2013.

Istraga: Stanković preko granice pokušao da iznese prljav novac

 
Piše: Slobodan Vasković

Prvi rezultati istrage u slučaju „Stanković“ pokazali su da nema tragova o porijeklu više od 450 hiljada evra, koje su banjalučkom tajkunu Slobodanu Stankoviću oduzele hrvatske vlasti 24. marta na graničnom prelazu Stara Gradiška.


„Taj novac nema porijeklo“, kratko mi je rekao izvor iz istrage. To znači da Stanković 450 hiljada evra nije podigao u banci, kako je tvrdio, već da taj novac potiče iz nelegalnih tokova. Preciznije, radi se o prljavim parama, a istraga bi trebalo da utvrdi na kojim „poslovima“ je Stanković zaradio taj novac. Sve ovo znači da nijedna banka nije htjela da Stankoviću retroaktivno izda potvrdu da je kod njih podigao dividendu, kako je to on tvrdio.

Prema potvrđenim informacijama, poslednju finansijsku transakciju Stanković je obavio 28. januara ove godine, kada je on položio određenu sumu novca na račun u jednoj banjalučkoj banci. (Ime banke mi je poznato, ali ga ne navodim iz razumljivih razloga.) I ovaj podatak potvrđuje da Stanković nije podigao nikakvu, kako je tvrdio, dobit, već da je preko granice pokušao da iznese novac zarađen na nelegalnim poslovima.

Nakon što su mediji saznali da su hrvatski carinici i policija Stankoviću na graničnom prelazu Stara Gradiška oduzeli novac, on je to demantovao, tvrdeći da 24. marta uopšte nije bio u Hrvatskoj i da mu novac nije oduzet. Samo par sati poslije toga potvrdio je da su mu hrvatske vlasti oduzele 450 hiljada evra, te da se radi o dividendi koju je podigao u banci, optužujući „pojedine medije i novinare da vode hajku“ protiv njega i konzorcijuma „Integral inženjering“. Istraga u ovom slučaju se nastavlja.