четвртак, 4. април 2013.

Ekskluzivno: Policijska hunta hara Banjalukom

Piše: Slobodan Vasković

Režimski mediji objavili su 29.03. tekst pod naslovom: “Banjalučka policija na nogama zbog provale i krađe 50.000 evra”!

Još su naveli da su provalnici “u po bijela dana provalili u stan Zorana Popovića iz Banjaluke, iz koga su ukrali oko 50.000 evra”. Na pitanje da li mu je ukradeno 50.000 evra, Popović je režimskim medijima rekao da je to dezinformacija. Režimski mediji još su naveli da “iz CJB Banjaluka o ovoj provali u javnost nije dato nikakvo zvanično saopštenje, iako je to uobičajena praksa kada je riječ o tako teškim krivičnim djelima”.

Koliko je sve u vezi sa ovom pljačkom bilo čudno, potvrđuje i reakcija režimskih medija koji su se i sami našli u čudu, te se zapitali “Zbog čega je cijeli slučaj "sakriven" od javnosti za sada nije poznato” i još, što je vrlo značajno, naveli i sljedeće: “Međutim, zanimljivo je i da je poslije provale u Popovićev stan cijela policija "dignuta na noge", a ispitano je na desetine osumnjičenih”.

Bilo je to sve od režimskih medija, jer je priča veoma brzo zamrla i niko je više nije istraživao. Sem mene. A podaci do kojih sam došao svjedoče da u Centru javne bezbjednosti Banjaluka djeluje policijska hunta koja prebija bez milosti sve one koji im se nađu na putu i za koje smatraju da su nanijeli štetu nekom od lica koje ta ista hunta štiti. Šef policijske hunte je Bojan Vidaković, pozicioniran kao načelnik Uprave krim policije CJB Banjaluka, a njegov nadređeni je Miloš Čubrilović, savjetnik Milorada Dodika. Krenimo redom.

Tačno je da je 24.03. ove godine “u po bijela dana” opljačkan Zoran Popović, ali je netačno da mu je iz stana odneseno 50 hiljada evra. Precizno: odneseno mu je 63.500 evra, u apoenima od 100, 200 i 500 evra.
 
Tačno je da je tih dana zbog pljačke Popovićevog stana “cijela policija dignuta na noge” i da je “ispitano na desetine osumnjičenih”. Od čega su mnogi na pravdi boga brutalno pretučeni u policiji.

Prije nego li navedem imena pretučenih i maltretiranih građana Banjaluke, moram postaviti pitanje: Ko je Zoran Popović da se cijela banjalučka policija digne na noge zbog njegovih 63.500 evra? Pitanje je sasvim na mjestu, jer se ista ta policija ne diže na noge zbog bezobzirnih pljački republičkog i gradskog budžeta, brojnih prevara u kojima učestvuju političari, pa čak ni u slučaju teških krivičnih djela, koja potpadaju pod “krvne delikte”.

Zoran Popović je otac J.K.(poznato mi je njeno puno ime i prezime), uposlene u gradskoj upravi Banjaluke, gdje se dotična ponaša kao da je Banjaluka njena. Osiono i drsko ponašanje, arogancija bez presedana, bezobrazluk i bahatost, samo su neki od epiteta kojim J.K. “časte” radne kolege. Naravno, pitanje je zbog čega se J.K. može tako ponašati i ko je štiti? Odgovor glasi: Štiti je Milorad Dodik lično, iz razloga koji su mi poznati, a koje neću navoditi jer sam fino vaspitano čeljade.

Kada dirnete u J.K. kao da ste udarili na Dodika, a kada ocu J.K ukradete novac, isto kao da ste ga ukrali Dodiku.

Nakon što je Popović prijavio da je opljačkan, Miloš Čubrilović Čubri je naložio Bojanu Vidakoviću da, ne birajući sredstva, otkrije počinioce. Potom je krenula prava filmska akcija; privedeno je na desetine osumnjičenih i svima je određeno policijsko zadržavanje od 24 časa.

Od desetak privedenih, inspektori su teškim batinama pokušali da izvuku priznanje da su učestvovali u pljački Popovićevog stana.
Tako su u policiji teško pretučeni: Ljubiša Đukić, Aleksandar Vučić, Dražen Grubor, njego brat Željko Grubor, te još najmanje pet osoba.

U policiju su privedeni i maltretirani, ali ne i fizički zlostavljani, Duško Jović, Nedeljko Milošević, Mićo Jović, Dragan Ninković, Marijan Ivanković, Branislav Đukanović…

Mnogi od ovih momaka nisu “cvjećke”, ali to nikako ne daje Vidakoviću i njegovim inspektorima pravo da ih tretiraju kao vreće, prebijaju ih, maltretiraju i iživljavaju se na njima. I ne samo na njima, već i članovima njihovih porodica.

Jer, inspektori su po nalogu Vidakovića privodili čak i članove porodica nekih od osumnjičenih, koje su takođe psihički maltretirali. Privođeni su otac Aleksandra Vučića, punac Ljubiše Đukića i drugi.

Osim Vidakovića, osumnjičene je najžešće maltretirao inspektor Miloš Bandić, dok su u ovoj policijskoj horor-akciji još učetvovali inspektori Mario Šolak, Đorđe Pulić, Ranko Ružičić, Saša Savić, Alen Crnadak, Zoran Gašić, Momčilo Marić, Dario Dabić i drugi…

Sva represija bila je, čini se uzaludna, jer policija još uvijek nije otkrila one koji su opljačkali Popovića.

Ponašanje dijela inspektora CJB Banjaluka ukazuje na privatizaciju policije, stvaranje hunte -odreda osvetnika-  spremnih na svako zlo da bi se dodvorili šefu Dodiku. Istovremeno ukazuje i na to da novi ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić priča šuplju priču o profesionalizaciji MUP-a, kojim on i ne vlada. Kao što to nije uspjelo ni njegovom prethodniku Stanislavu Čađi. Postojanje policijske hunte u CJB Banjaluka opasnost je po sve građane, a teško je vjerovati da će Jovičić imati snage/smjelosti da se obračuna sa njima i izbaci ih iz MUP-a RS.

P.S. Opomena Vaskoviću
Skrenuta mi je pažnja da Bojan Vidaković ima namjeru (tako je ustvrdio na nekoliko mjesta) da se obračuna sa mnom i meni bliskim licima, zbog teksta “Visoki funkcioneri MUP RS štitili kriminalca Golemovića i narko dilera Čombeta”, koji sam objavio 18. marta ove godine. U tekstu sam naveo da je Bojan Vidaković lično štitio mafijaša Dražena Golemovića, a da su zbog toga odgovarali drugi inspektori.
Biće interesantno vidjeti kako će se Vidaković obračunati sa mnom i meni bliskim ljudima: da li će nas privesti i pretući? Da li će nam namjestiti “slučaj”, čemu je sklon; da li će nam napasti porodice, ili je njegova priča tek puko hvalisanje Čubrijevog piona!?

vezani tekst