среда, 3. април 2013.

Živković po Dodikovom nalogu ponizio Stefanovića

piše: Slobodan Vasković

Tihi rat zvanične Banjaluke i Beograda nastavlja se nesmanjenim tempom, a „udarci ispod pojasa“ su svakodnevni. Politički vrh Republike Srpske, koji predvodi Milorad Dodik, koristi svaku priliku da se osveti srbijanskim vlastima, jer nije njihov favorit, već se nalazi u nemilosti Tomislava Nikolića, a posebno Aleksandra Vučića.

Dodik i njemu podređeni funkcioneri iz RS, kao i sa nivoa BiH, čine sve kako bi spriječili uspostavljanje kvalitetnijih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tako je nedavno spriječena posjeta Nebojše Stefanovića, predsjednika Skupštine Srbije, Parlamentarnoj skupštini BiH. Stefanović je imao namjeru da doputuje u Sarajevo, kako bi pokazao spremnost Beograda za dalju normalizaiju odnosa sa BiH, što je jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, ali je u tome onemogućen.    

Kako mi je potvrđeno u vrhu oba parlamenta, i BiH i Srbije, Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, bio je protiv dolaska Stefanovića. Kolegij parlamenta kojeg, osim Živkovića, čine Božo Ljubić i Denis Bećirović, tako je bio spriječen da uputi zvaničan poziv Stefanoviću. Ovakav Živkovićev postupak je krajnje nekorektan prema Srbiji, posebno zbiog činjenice da su i Ljubić i Bećirović podržali ideju da Stefanović posjeti Sarajevo.


Nema dileme da je Živković svoju negativnu odluku donio po naređenju Milorada Dodika, ali je zapanjujuće da njihov koalicioni partner, Srpska demokratska stranka, nije ni na koji način reagovala zbog ovog čina otvorenog neprijateljstva prema Srbiji koje dolazi iz Banjaluke.

P.S. Stanković nosio novac DS-u?

Novac koji je Slobodanu Stankoviću 24. marta oduzet na graničnom prelazu Stara Gradiška u Hrvatskoj bio je, po svemu sudeći, namijenjen Demokratskoj stranci Dragana Đilasa.
Tih 450 hiljada evra trebalo je da posluži za vraćanje kredita koje DS ima kod više banaka u Srbiji. Svi računi DS-a su blokirani, a ova stranka danima prikuplja novac da vrati kredite i omogući normalno funkcionisanje partije.

P.P.S. Ministar iz Vlade RS prenio dva miliona preko granice

Prije mjesec i po dana jedan ministar iz Vlade RS je iznio dva miliona maraka keša preko graničnog prelaza Rača.
Ministra je u tom kriminalnom aktu uhvatio jedan srbijanski policajac prilikom njegovog prelaska granice u Sremskoj Rači, ali mu novac nije oduzeo jer mu je ministar isplatio 50 hiljada evra. Bilo je to dovoljno da ministar iz RS nesmetano uđe u Srbiju.
Ovaj ministar je očigledno bio mudriji od Slobodana Stankovića, pa je novac nosio koridorom, izbjegao granicu sa Hrvatskom i u Srbiju ušao preko Sremske Rače.
Međutim, bezbjednosne službe Srbije saznale su za ovaj događaj i pokrenule istragu. Ime ministra mi je poznato i njegovo ime objaviću po završetku istrage.