петак, 26. април 2013.

Ekskluzivno: Budimir u pritvoru, SDP-ovac Mikulić pošteđen

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je uhapšen, a Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za njega.

On se tereti da je primao mito od osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne, kako bi im dodijelio pomilovanja.

Glavni Budimirov igrač u ovim poslovima, koji je ostvarivao kontakte „sa strankama“, bio je Petar Barišić, član njegovog kabineta.

Budimir nije bio u direktnim kontaktima sa onima koji tražili pomilovanje, već je novčani iznos ugovarao Barišić. On je potom obavještavao Budimira o poslovima.

„Završi, biće na kafu“, jedna je od Barišićevioh šifri upućenih Budimiru po dogovorenom poslu.

Posljednja tranša koju je Barišić uzeo iznosila je 7 hiljada KM, a ukupno su, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, na ovaj način nezakonito zaradili 47 hiljada KM.

U kasi u kabinetu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira nađeno je 5 hiljada KM. Novčanice nisu označene kada su predane Barišiću, pa se ne može ustvrditi da su to pare od mita, premda je to realno.

Budimir se tereti da je nezakonito i za novac pomilovao i Mersada Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, veoma opasnog kriminalca.

Budimir je to učinio nakon pismene preporuke Zorana Mikulića, ministra pravde u Vladi Federacije BiH. Međutim, Mikulić nije uhapšen, iako je preporučio puštanje Mirse Švicarca.

Mikulić je član SDP BiH, pa mnogi smatraju da je zbog toga pošteđen hapšenja.

„Ovdje je riječ o selektivnoj pravdi i političkom obračunu. Nema dileme da je Budimir upetljan, ali i Mikulić je. Čavka je blizak Zlatku i jasno je da je poštedio njegovog ministra pravde“, tvrde moji sagovornici.

Potkrepljuju ovakve analize činjenicom da je narečeno krivično djelo u nadležnosti entitetskog pravosuđa, a ne državnog.

„Ovo je bio posao za federalna tužilaštva, a ne za ono sa nivoa BiH. Zato je sve ovo krajnje upitno“, zaključili su moji sagovornici.