среда, 3. април 2013.

Litvanci napustili „Birač“ i RS, Balkan investment banka bankrotirala, Džombić na udaru istražnih organa RS


piše: Slobodan Vasković

Litvanci, vlasnici firme “Birač” iz Zvornika, napustili su Republiku Srpsku i firmu prepustili njenoj sudbini. Pri tom su prethodnih godina izvukli iz nje sve što su mogli izvući, a radi se o stiotinama miliona maraka. Nema dileme da se to desilo, jer da nije tako zbog čega bi onda Vlada RS preuzela rukovođenje tom firmom.

“S ciljem zaštite interesa Srpske, zaposlenih radnika i održavanja procesa proizvodnje imenovan je koordinacioni tim, čiji je zadatak da preduzme mjere radi finansijske konsolidacije i nastavka poslovanja Privrednog društva Birač Zvornik i njegovih povezanih lica, te zaštita interesa Republike Srpske”, rečeno je iz Vlade RS, i indirektno priznato da su Litvanci napustili zvorničku fabriku.

Nije decidno rečeno da su Litvanci otišli još prije desetak dana, ali zauvijek, a ne na “Uskršnje praznike”, kako to izvještavaju režimski mediji.  

Fabrika glinice "Birač" u vlasništvu je litvanske "Ukio" grupe. Vlasti RS godinama su svesrdno podržavale Litvance, ali su im ovi na kraju “zabili nož u leđa”, i otperjali sa stotinama miliona maraka.

IRB RS je firmi "Energolinija" iz grupacije "Birač" lani dala kredit od 19,4 miliona KM, a 2009. dobili su 5 miliona KM od IRB-a. “Birču” je 9 miliona KM poreskog duga reprogramirano na 15 godina, a samo u 2012. vlasti RS su dva puta reprogramirale obaveze zvorničke fabrike od oko 5,35 miliona KM.

Od 1. jula 2003. do 1. jula 2008. godine na ime povlaštene cijene struje za "Birač" Vlada RS je platila ukupno oko 28 miliona KM. Samo preko firme “Balkal”, Litvanci su ostali dužni 11,7 miliona KM.

MUP RS i inspekcijske službe izuzeli su dokumentaciju “Birča”, ali pojeo je “vuk magarca”, jer su glavni krivci zbrisali.
Nije tu kraj ove teške finansijske prevare, jer su Litvanci doveli i “Balkan investment banku” pred bankrot. Banka je defakto bankrotirala, a Agencija za bakarstvo RS nedavno je reagovala uvodeći povjerenika u tu fuinansijsku instituciju. Taj akt pokazuje svu težinu stanja, a banci nema spasa. Većinski vlasnik Balkan investment banke, takođe je UKIO grupa.
I prema toj banci, vlast je bila široke ruke.

Dokapitalizacija Balkan investment banke, teška 5 miliona KM čime je IRB postala vlasnik 14 posto kapitala ove banke, izvršena je prije dvije godine, a usput je IRB izvršila i otkup obveznica te iste banke od nekoliko miliona maraka. Ovu banku ranije su napustili brojni rukovodioci iz Banjaluke, jer su upozoravali litvanske vlasnike da je nedozvoljeno i opasno depozite banke u iznosima preko 100 miliona KM držati na inostranim računima, kao što je nedozvoljeno i davati kredite povezanim pravnim licima iz UKIO grupe (koja je istovremeno vlasnik banke i Fabrike glinice Birač kao i nekoliko drugih firmi u RS) mimo propisanih procedura za osiguranje od rizika plasmana.

Niko od nadležnih nije reagovao na ove nezakonitosti, tako da je banka uništena. Pitanje je šta će se desiti sa nekoliko desetina miliona KM budžetskih sredstava deponovanih na računima u toj finansijskoj instituciji.

Balkan investment banka bila je vrlo uslužna vlastodršcima, jer je preko nje IRB plasirala kredit od 3 miliona KM Dodikovom sinu Igoru i njegovoj firmi “Fruit eko”. Kredit je preko ove banke dat i propaloj firmi “Farmland”, a IRB je plasirala sredstva preko “Balkan investment banke” u još niz, najblaže rečeno, firmi sumnjivog kredibiliteta, odreda bliskih vrhu vlasti RS.

Obavješteni tvrde da bi se na udaru istražnih organa RS zbog brojnih malverzacija u Birču i Balkan investment banci mogao naći bivši premijer Aleksandar Džombić. Džombić je nekritički godinama podržavao “Birač” i sve prohtjeve Litvanaca, a bio je vrlo blagonaklon i prema Balkan investment banci. Naravno, nije on to radio bez Dodikovog odobrenja, ali on je taj koji je potpisivao dokumente. Njega, otkako je otjeran, Dodik nijednom nije nazvao, niti mu se bilo ko značajan u vlasti ovog entiteta javlja.

Sve u svemu, i ovdje je riječ o državnom kriminalu, u kojem su opljačkani građani, vlast sada fingira spasavanje, svjesna da se već odavno ništa ne može spasiti.