среда, 3. април 2013.

Lagumdžija razvlašten zbog Zlatka Miletića

Piše: Slobodan Vasković

Predsjedništvo BiH oduzelo je ministru inostranih poslova Zlatku Lagumdžiji mogućnost da predlaže ambasadore i konzule BiH, jer se on protivio imenovanju Zlatka Miletića za ambasadora u ministarstvu inostranih poslova. (Riječ je o poziciji u sjedištu ministarstva inostranih poslova, znači imenovani ima zvanje ambasadora i smješten je u Sarajevu. Svaki narod ima pravo na dva ovakva ambasadora i njihova funkcija je manje više protokolarna).

Lagumdžija se nedavno usprotivio namjeri Predsjedništva da Miletića imenuje na rečenu poziciju. Interesantno je znati da je Miletić svojevremeno bio čovjek od najvećeg povjerenja Zklatka Lagumdžije. Međutim, izgubio je tu poziciju nakon što je kao direktor FUP-a pokrenuo poznati slučaj „Reket“ u kojem su Lagumdžija, Damir Hadžić i Sejo Hasibović bili osumnjičeni/optuženi da su pokušali reketirati Nihada Imamovića, tadašnjeg čelnika „ASA“ grupacije. Sve to je snimljeno, Imamović je reketiranje javno potvrdio, ali niko nije odgovarao zbog toga.

Predsjedništvo se zaista potrudilo da cijeli ovaj slučaj bude pravi „cinični bonbon“, jer će Miletića imenovati na poziciju ambasadora čiji je zadatak prikupljanje informacija o organizovanom kriminalu.

„Nisu dobri postupci Predsjedništva“, kratko je rekao Lagumdžija.

Nedavno, kada je Predsjedništvo BiH imalo namjeru da imenuje Miletića, Lagumdžija je odbio da uđe na sastanak sa Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.
„Ušao ti ne ušao Zlatko, mi ćemo njega prije ili poslije imenovati“, rekao je tada Radmanović Lagumdžiji, koji je „peglao“ hodnik.


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici poziciju ministra inostranih poslova BiH svelo na skoro protokolarnu funkciju. 

Predsjedništvo je donijelo odluku da od danas ministar inostranih poslova više ne može predlagati ambasadore i konzule, što do sada nije bio slučaj. Do sada se nijedno od imenovanja ambasadora i konzula BiH nije moglo desiti, a da prijedlozi za te pozicije ne stignu od ministra inostranih poslova.