понедељак, 15. април 2013.

EIB uskratio IRB-u 100 miliona KM zbog „Birča“ i „Balkan Investment Banke“

piše: Slobodan Vasković


Evropska investiciona banka otkazala je već dogovoreni aranžman vrijedan 100 miliona maraka sa Investiciono-razvojnom bankom RS. Tako je privreda RS ostala uskraćena za ova sredstva, što je direktna posljedica afera „Birač“ i „Balkan Investment Banka“.

EIB je prije dvije godine plasirala sredstva IRB-u za privredu (nešto manje od 100 miliona KM), koja je ovdašnja finansijska institucija direktno (bez druge banke kao posrednika) dodjeljivala korisnicima. Tako je IRB iz tih sredstava dodijelila „Energoliniji“ iz Zvornika

„Energoliniji“, koja je jedna od povezanih firmi preko koje su Litvanci opljačkali RS, IRB RS je iz sredstava dobijenih od EIB, dodijelila kredit od 19,4 miliona KM, pod parolom “spašavamo Birač“. Nisu spasili ništa, a ostali su bez para.

IRB je prije dvije godine na raspolaganju po ovoj kreditnoj liniji Evropske investicione banke imala  97.791.500 KM.

Za sredstva iz ove kreditne linije vladalo je ogromno interesovanje, jer je to bilo po prvi put da je IRB odustala od svog osnovnog principa - dodjele kredita isključivo preko komercijalnih banaka, jer tako one snose rizik plasmana.

U ovoj kreditnoj liniji od EIB-a, IRB direktno plasira kredite i odgovara za njihovu naplatu, što se smatra veoma rizičnim, zbog mogućeg političkoj uticaja u izboru firmi koje ispunjavaju uslove. Pokazalo se sa “Energolinijom” da je to fatalno.

IRB je, nakon plasiranja već dobijenih 97,7 miliona KM, od EIB tražila da se kreditni aranžman produži i uveća za dodatnih 100 miliona KM, što je ta banka i odobrila. Međutim, nakon saznanja o teškim kriminalnim radnjama u „Birču“ i „Balkan Investment Banci“, EIB je prije desetak dana obavijestila IRB da stopira odobrena sredstva od 100 miliona KM.

Ministar finansija Zoran Tegeltija o svemu tome još nije rekao ni riječ, ali je potvrdio u Dnevniku RTRS sve ono što smo na ovom blogu objavili o propasti „Balkan Investment Banke“ i kriminalu počinjenom preko ove finansijske institucije. Tegeltija je rekao da će „istraga sigurno dokazati da je u BIB počinjen kriminal“. On je potvrdio i naše ranije informacije da je Vlada RS uvela povjerenika u BIB, rekavši da je „ta ličnost potpuno preuzela kontrolu nad bankom“.

Tegeltija je potvrdio i da je „Birač“ ostao gotovo bez ikakve imovine, te da su tu firmu uništili „strani prevaranti i domaći izdajnici“. Nije ni riječ rekao o tome šta je on radio posljednje tri godine kao ministar finansija i zašto nije ništa preduzeo.

vezani tekstovi: