петак, 26. април 2013.

Budimir pao zbog sedam hiljada KM

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir “pao“ je zbog sedam hiljada maraka mita. Novac je jutros preuzeo član njegovog kabineta Petar Barišić, koji je uhapšen. Bila je to nagrada za pomilovanje jednog lica koje se nalazi na izdržavanju kazne.

SIPA je, nakon što je Barišić preuzeo novac, upala u kabinet predsjednika Federacije BiH u Sarajevu u namjeri da ga uhapsi, ali se Budmir pozvao na imunitet.

Pos istragom su, kako se tvrdi, i poslovi porodice Lijalnović, a riječ je o dijeljenju podsticaja za poljoprivrednike, odnosno mahinacijama sa tim novcem.

Akciju vode tužioci Tužilaštva BiH Oleg Čavka i Dijana Kajmaković, a ono što je uočljivo je da su njihove mete političari oštro suprotstavljeni Zlatku Lagumdžiji. Živko Budimir i Jerko Lijanović, potpredsjednik Vlade Federacije BiH, najveća su prepreka Lagumdžiji da uspostavi kontrolu vlasti u tom entitetu.

Čavka i Kajmaković se, takođe, dovode u blisku vezu sa liderom SDP-a BiH, pa u Sarajevu dobro upućeni smatraju da je ovdje riječ o „selektivnoj pravdi“ i da su institucije gonjenja maksimalno uklljkučene u politički obračun, koji traje godinu dana i koji je Federaciju BiH doveo do potpunog sloma. 

Niko, međutim, ne dovodi u pitanje opravdanost akcije. Poslednja vijest glasi da je Sud BiH  izdao nalog za hapšenje.