четвртак, 4. април 2013.

Vlast znala da Litvanci odlaze iz “Birča”; Za spas “Balkan investment banke” potrebno 30 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Vladimir Romanov, vlasnik UKIO grupe i “Birča”, prije 15 dana je boravio u Banjaluci i susreo se sa političkim vrhom Republike Srpske. Tada je, po svemu sudeći, dogovoren odlazak UKIO grupe iz RS, te preuzimanje “Birča” na način na koji je to učinila Vlada RS.

Nema nikakve dileme da su vlasti RS znale da će Litvanci napustiti ovaj entitet, te da su čekali da se to i desi, nakon čega su isfingirali veliku akciju  
preuzimanja zvorničke firme “s ciljem zaštite interesa Srpske, zaposlenih radnika i održavanja procesa proizvodnje”. Brzina kojom su formirali Koordinacioni tim, “čiji je zadatak da preduzme mjere radi finansijske konsolidacije i nastavka poslovanja Privrednog društva Birač Zvornik i njegovih povezanih lica, te zaštita interesa Republike Srpske”, te upad u privatni posjed, (što “Birač” jeste), nesumnjivo pokazuju da su vlasti RS znale za potpunu propast ove firme i da su svjesno, i u ovom slučaju, išli na ruku njenom vlasniku Romanovu, kojem su ranije (sve vlasti) omogućile da izvuče stotine miliona KM.  


Da su zaista bili ozbiljni u namjeri da raščiste sa kriminalom u “Birču”, imali su sijaset prilika za to u ranijem periodu i ne bi dozvolili da Litvanci napuste RS, te pored novca odnesu i većinu dokumentacije. Sve što se trenutno dešava oko te firme je igra vlasti koja pokušava da zamagli suštinu, a ona je direktno učešće i podrška organizovanom kriminalu od vladajućih struktura RS, što je bio obrazac poslovanja “Birča”. (“Birač” će, prema najavama, preuzeti Rajko Dukić, vlasnik “Boksita” iz Milića.)

Srce organizovanih kriminalnih radnji je “Balkan investment banka”, koja je, defakto, bankrotirala. Preko ove finansijske institucije izvučeno je više od sto miliona KM (što se zna) na raznorane destinacije, koje se još zovu “Poreski rajevi”.

I o tome vlasti sve znaju, ali će, svakako, učiniti sve da zataškaju kriminalne radnje, jer su ih pojedinci iz vlasti direktno poticali i prikrivali.

Iz banke su demantovali da su bankrotirali.
“Balkan investment banka je u prošloj godini ostvarila više od 2,3 miliona KM dobiti iz redovnog poslovanja, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanja broja klijenata za oko 30 odsto i neto prihoda od naknada za oko 35 odsto u odnosu na 2011. godinu”, izjavio je direktor ove banke Edvinas Navickas.

U saopštenju iz banke se dodaje da bi odluku o povećanju kapitala banke za oko 30 miliona KM trebalo da donese skupština akcionara na sjednici iduće sedmice.

Vrlo je bitna ova cifra od 30 miliona KM, koja se pominje u saopštenju.
Upravo je toliko potrebno da se banka spasi, a namjera vlasti RS je da ulože ovaj novac kako Balkan investment banka ne bi propala.


“Ukoliko banka propadne, RS će izgubiti 70 miliona KM. Manja je šteta da u njeno saniranje uložimo 30 miliona KM”, rekao mi je izvor detaljno upućen u dešavanja oko banke.

Ono što nije mogao reći jeste otkud RS 30 miliona KM da sanira banku?! RS nema taj novac i sanacija banke je u ovom trenutku nemoguća misija, smatraju finansijski stručnjaci.

Nema dileme da Navickas širi lažni optimizam, tvrdeći da je sa bankom sve u redu. Ukoliko je u pravu, bilo bi dobro da banka odmah objavi revizorski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, i saopšti koliko RS ima sredstava u potencijalu “Balkan investment banke”, koliko je tu novca iz državnog budžeta i budžetskih institucija i korisnika, kao i koliko je tu novca iz lokalnih budžeta i institucija sa tog nivoa? Novac RS je ugrožen i sasvim je realno da entitet ostane bez njega ukoliko banka ne bude spasena.