уторак, 30. април 2013.

Premijerka Željka Cvijanović dijeli milione maraka nepostojećim firmama

piše: Slobodan Vasković

I nova Vlada RS nastavlja kontinuitet prethodnih-razbacivanje para na fiktivne firme. U Službenom glasniku RS, broj 34 (26.04.2013.), objavljena je odluka Vlade RS o dodjeli sredstava za podršku investicijama i zapošljavanju. Dodijeljeno je ukupno 14.308.000 KM i ta sredstva su nepovratna.

Sredstva su dodijeljena iz programa podrške investicijama i zapošljavanju, ali niko se zaposliti od tih para neće, a podrška je data jedino prevarantima.

Firma „Green Power“ d.o.o. obnovljivi izvori energije Bjelosavljevići-Sokolac dobila je 273.000 KM za realizaciju projekta „pogon za proizvodnju električne energije, toplotne energije i drvenog peleta“.

Sve bi bilo u redu, da ta firma postoji igdje drugo sem na papiru. „Green Power“ nema ni kancelariju na Sokocu, niti kontakt telefon, niti ima jednog jedinog zaposlenog. Jednostavno rečeno, ta firma je čista fiktiva.

U avgustu 2010. godine osnovana je „Green Power“ d.o.o. Sokolac, koju zastupa Zoran Petrovič iz Tržina, Slovenija. Petrovič je vlasnik 90% kapitala, a Opština Sokolac 10 %. Osnivački ulog je 2000 KM. Opština je dala zemljište kao svoj dio u učešću.

Petrovič je tvrdio da je dobio kreditna sredstva od Svjetske banka i to 34 miliona dolara, i da su sredstva operativna. Golema laž, nema šta.

Petrovič je, odbornicima SO Sokolac, koji su te 2010. svi odreda podržali osnivanje ove firme, obećao da će Objekat (fabrika) imati dimenzije - 80 m dužina, 50 metara širina, a 9 metara visina.

Firma bi, tvrdio je Petrovič, zapošljavala 55 radnika, koji bi on navodno poslao na obuku u SAD.
 
Ništa od toga se nije desilo, u Bjelosavljevićima kod Sokoca je i dalje ledina, a RS je ostala bez 273.000 KM koje su date prevarantima. U strategiji razvoja opštine Sokolac ova firma uopšte se ne spominje.

Ako sva šteta bude u ovome, biće to odlično, jer je Vlada RS dala 9 miliona KM firmi „R-S Silikoni“ za realizaciju projekta „Pogon za proizvodnju Si metala“. I iza ove firme stoje slovenci/italijani/ko-zna-ko, koji su nedavno stigli na teritoriju opštine Mrkonjić Grad.

Tu su kupili stotinjak dunuma zemlje, porušili objekte na njima, a ništa ne grade; zaposlili su tri četiri osobe, i dobili od Vlade RS devet miliona KM. Kako da realizuju projekat, kada nemaju ni baraku?! Znači, za ledinu su dobili ravno 9 miliona KM od Vlade RS. Nevjerovatno, do koje mjere ide bezobrazluk i ludilo vlasti. 

Očito je da je Vlada RS, pod vođstvom Željke Cvijanović, postala jedan od vodećih ulagača u slovenačke fiktivne firme.