понедељак, 22. мај 2017.

Tužilaštvo BiH u akciji Kolektivne Amnestije Dodika, Izetbegovića i Čovića

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH uspostavilo je “princip ravnoteže krivice”, ali ne da bi oni koji su, eventualno, krivi bili optuženi i procesuirani, već da bi bili amnestirani.

Tužilaštvo BiH tako je sebi, defakto, dodijelilo ulogu Institucije za Amnestiju i bez ikakvog sprovedenog procesa.

Tri poslednja primjera u kojima Tužilaštvo BiH intenzivno radi sve kako ne bi optužili odgovorne, odnose se na Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Tužilaštvo BiH napislao je optužnicu protiv Dodika za “slučaj referendum”, ali je ne podiže. Trebalo je već poodavno da to učine, međutim, ta institucija pribjegla je metodi Kolektivne Amnestije Vodećih Političara, kako bi eskivirali Dodika.

Da bi “slučaj referendum” bio zataškan i neprocesuiran, formiran je predmet pod nazivom “slučaj revizija”, u kojem bi se, prema slobodnim tužilačkim procjenama, mogao odgovornim naći i Bakir Izetbegović. 

Međutim, Tužilaštvo je procijenilo da bi ipak moralo nešto raditi u pomenuta dva slučaja, da im samo ta dva slučaja nisu dovoljna za primjenu omiljene Metode, pa se odlučilo i za pokretanje trećeg: Formiran je predmet o navodnim ratnim zločinima koje je počinio Dragan Čović.

Tako je stvorena situacija da se u procesima mogu naći sva tri Konstitutivna Lidera. što je, sa aspekta Tužilaštva BiH, potpuno neprihvatljivo.

Prema metodi Kolektivne Amnestije Vodećih Političara, koju primjenjuje Tužilaštvo BiH, Tri Konstitutivna Lidera u Tri Odvojena Predmeta su idealna situacija za Amnestiju; Neće biti optužen niti procesuiran nijedan od trojice navedenih, kako se ne bi “radikalizovala” politička situacija u BiH. 

Zaista izvanredan primjer licemjerstva Tužilaštva BiH, koje nikako ne želi da radi svoj posao, ali itekako se bavi politikom. Preciznije, političkim kriminalom, jer navedeno djelovanje Tužilaštva BiH jeste politički kriminal!

Na sve navedeno Visoki sudski i tužilački savjet uopšte ne reaguje, što nije za iznenaditi, jer su direktno učesnici sveopšteg Amnestiranja Vodećih Političara.

Riba smrdi od glave, ali ova naša bosanskohercegovačka riba mnogo više liči na višeglavu hidru; od kojih svaka tukne nadaleko.