субота, 13. мај 2017.

“Majka Tereza” iz Gospodar Vučićeve

piše: Slobodan Vasković

Ekonomski efekti ključni su za predaju “Alumine” Klanu, za najveći broj onih koji na tome nezakonito rade, a dio su institucija BiH/RS.

Osim izdašnih novčanih davanja koja su evidentirana u “Knjizi Plaćenika” Gordana Pavlovića, dio sluga Klana već je stambeno riješen u Beogradu; Posebno će biti zanimljivo pogledati spisak stanara u objektu, koji u glavnom gradu Srbije, gradi firma Zorana Stevanovića, kada taj projekat bude završen.

Zoran Stevanović je vlasnik i direktor firme “Steding” iz Loznice, koja gradi stambeno-poslovni objekat (cca 5.000m2) u ulici Gospodara Vučića br. 123, Vračar/Beograd.

Procijenjena vrijednost ovog objekta iznosi preko 8 miliona evra. 

Gradonačelnik Zvornika, pored suvlasništva u desetinama firmi, stiže i da investira milione evra u zgrade po Beogradu, što svjedoči o njegovoj finansijskoj potentnosti, odnosno snazi njegovih saradnika/zaštitnika.

Nastavak priče je copy paste bezbrojnih sličnih, objavljenih u Regiji, proteklih decenija. Sličnost je u tome da objekat ogromne, višemilionske vrijednosti, gradi firma koja, zvanično, nema sredstava.

Uvidom u Javni registar Agencije za privredne registre Republike Srbije, uočljivo je da “Steding” ima kapital od cca 350 evra, a gubitak u poslovanju za 2015. godinu iznosi 170.000 evra, dok je u 2016. godini taj gubitak 150.000 evra. 

“Steding” nema nepokretnu imovinu, a sa ovakvim bilansom ta firma nema ni mogućnost dobijanja kredita od banaka. 

Međutim, kada sagledamo finansijske izvještaje firme u Agenciji za privredne registre, uočimo da je “Steding” u 2015. imao obrtna sredstva od 800.000 evra, koja proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 900.000 evra?!

U 2016. godini, obrtna sredstva “Stedinga” bila su cca 1.7 miliona evra, koja, takođe, proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 1.4 miliona evra, a ostatak su dugovi iz poslovanja i dugovi za PDV. 

Iznose od 900.000 evra i 1,4 miliona evra nije bilo moguće ubaciti na zakonit način, uplatom na transakcijske račune, imajući u vidu ograničenje koja se tiču sprečavanja pranja novca, tako da je veoma veoma upitno porijeklo navedenih sredstava?!!!

Kada se sagledaju svi poslovni apsekti firme, uočljivo je da “Steding” prodaje stanove jeftinije nego što je cijena izgradnje, što svjedoči da je pravi vlasnik, možda, neka ovdašnja “Majka Tereza”. 

Ipak, prije će biti da je riječ o zaobilaženju pravne države Srbije, u kojoj zvornički načelnik ima snažnu zaštitu, čim je izbjegao bilo kakva pitanja za pomenute sumnjive transakcije.


U objektu, koji je još uvijek u izgradnji, svoj topli kutak naći će navedeni sa početka priče; Rok za izgradnju objekta u Beogradu je septembar 2017. godine; Rok za otimanje “Alumine” puno je bliži od tog datuma.