понедељак, 22. мај 2017.

Injac - čuvar Pavlović banke u optuženičkom periodu; Babaljizacija i Lektorizacija

piše: Slobodan Vasković

1.
Slavica Injac ponovo je počela da obnaša poziciju direktora Agencije za bankarstvo RS, iako je protiv nje podignuta i od suda potvrđena optužnica zbog učešća u finansijskom kriminalu i prevarama od 122,5 miliona KM.

Injac je krenula i sa izjavama i istakla da najavljenim izmjenama Zakona o osiguranju depozita BiH “za sada nema prenosa nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH”. 

A za poslije...

2.
Optužena Injac u direktorskoj fotelji nije nikakav prkos Milorada Dodika Sudu BiH i javnosti, već ga je na njen povratak na tu funkciju (iako joj je istekao mandat) natjerala velika nevolja: Pavlović banka je pala, a Dodik želi da se ta činjenica što duže prikriva.

Razlog je jasan: Ukoliko dođe do oduzimanja dozvole za rad Pavlović banci, tada Dodikov kredit od 1,5 miliona KM, koji je navodno dobio u toj instituciji za kupovinu vile na Dedinju, postaje potpuno transparentan. I sve oko tog kredita.  

Tužilaštvo BiH tereti Slobodana Pavlovića i Milorada Dodika za pranje novca, u visini od 1,5 miliona KM, a taj slučaj još uvijek je u fazi istrage.

3.
"Pavlović banka" nalazi se u ogromnim problemima, jer joj je potrebno 32 miliona KM kapitala da bi mogla normalno da funkcioniše.

Agencija za bankarstvo naložila je toj Banci prije par mjeseci da izvrši dokapitalizaciju u visini od 10 miliona KM, što je premalo. Potom su naložili dodatnih 12 miliona, ukupno 22 miliona KM, što je, opet, premalo.

4.
Izvještaj za 2016. godinu o poslovanju Pavlović banke pokazao je da je njen kapital potpuno “pojeden” i da iznosi Nula; Pokazao je i da je Banka u gubitku 17.209.000 miliona KM. 

Da bi banka bila Banka potrebno je da ima 15 miliona KM kapitala, pa je nesporno da je Pavlović banci neophodno 32 miliona KM da nastavi funkcionisanje. A tih para nema. 

5.
Dodik je vratio Injac na čelo ABRS “do izbora novog direktora” kako ne bi dozvolila da Agencija oduzme dozvolu za rad “Pavlović banci”, ali i kako bi povratio kontrolu nad tom institucijom, koju mu je, nakratko, preoteo ministar finansija Zoran Tegeltija.

6.
Dodik je sa Tegeltijom u teškom sukobu i očito je ubijeđen da bi ministar, preko ABRS, obznanio da je Pavlović banka u ambisu.

7.
Injac, odnosno njen povratak na direktorsku funkciju, iako joj je istekao rok trajanja, je bila jedino rješenje za Dodika. Posebno nakon sjednice Narodne skupštine RS (05.04.o.g.), kada je Tegeltija zbrisao Srđana Kondića, kojeg je Dodik planirao za direktora ABRS. 

Dodik je tada naredio da Srđan Kondić mora proći, iako je to bilo potpuno protivzakonito, jer je konkurs raspisan pod uslovima iz Zakona koji više ne važi.

8.
Imenovanje je palo, a Dodik je ostao šokiran; U njegovom najužem krugu tada je rečeno da je “Tegeltija srušio skupštinsku većinu”, jer je preuzeo “oba Papka” - Vojina Mitrovića i Iliju Stevančevića, koji nisu podržali Kondića.

9.
Kako god, agonija “Pavlović banke” se nastavlja, a što se tiče novog Konkursa za izbor direktora ABRS, koji jeste raspisan, jasno je da nikada neće biti priveden kraju. Preciznije, neće biti novog direktora dok god je Injac na slobodi.

10.
SDS krajem nedelje održava Skupštinu stranke. Baviću se time opširnije narednih dana, ali je vrlo interesantno da je Dragan Mektić javno napustio sve organe partije, ističući da je “protiv tajkunizacije”. U SDS-u se, na republičkom nivou, koristi pojam babaljizacija

11.
U Prnjavoru, odakle su Mektić, ministar bezbjednosti i Perica Stanić, direktor SIPA, sinonimi za tajkunizaciju su trivasizacija i djelimična emgemindzacija.

I šta P. Stanić radi, kada je tajkunizacija SDS-a u pitanju? Lektoriše putne naloge i službene zabilješke?!

Sledeći koji napusti sve vitalno ugrožene organe SDS-a mogao bi to učiniti zbog lektorizacije.

12.
Potpuno je nejasno što se iko buni protiv SDS-ovog novoizabranog podmlatka u liku Nemanje Vasića (novi predsjednik OO SDS), koji samo 25 godina vedri i oblači u Prnjavoru. Valjda je logično da mladi preuzimaju stranku od starijih.

13.
Od Vasića je, primjera radi, stariji Arie Livne, pa i Stevo Mirjanić Metuzalem. Sigurno bi se mogao naći još jedan u Regionu.

14.
Uz to, Vasić čak ima i svog načelnika. Opštine. Drugi put.

Tablete za smirenje u izbornoj noći bile su zbog radosti, a ne žalosti za Ž.G.. 

15.
Kad smo već kod Livnea, nadam se da ću ga sresti ovih dana u Banjaluci. Moram neki papir da predam  “Predstavništvu RS u Izraelu”, koje se okreće oko hotela “Kaldera” kao Zemlja oko Sunca.

16.
Ostanite sa mnom. 

Dodatak/Udar Tegeltije na Injac


Ministarstvo finansija: Neprihvatljivi stavovi Slavice Injac
Ministarstvo finansija Republike Srpske smatra neprihvatljivim i na zakonima nezasnovanim stav direktora Agencije za bankarstvo Srpske, Slavice Injac, da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH.
Ministarstvo finansija smatra da postoje svi potrebni uslovi za nesmetanu superviziju svih banaka u Republici Srpskoj i da bi svaka promjena u pogledu supervizije banaka u BiH predstavljala prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH što je, kako se ističe, neprihvatljivo za Srpsku.
Iz Ministarstva su poručili da Zakonom o Centralnoj banci BiH, ovoj banci nije utvrđena nadležnost za nadzor bankarskog sektora te, shodno tome, Centralna banka BiH nije ni osposobljena za vršenje posrednog ili neposrednog nadzora nad bankama.
"Ustavom Republike Srpske utvrđeno je da Srpska uređuje i obezbjeđuje bankarski sistem, te da je Zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske utvrđeno da je jedna od osnovnih nadležnosti Agencije sprovođenje mjera radi očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, na koju, u najvećoj mjeri, utiče stabilnost poslovanja sistemski značajnih banaka", saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.
Injac je danas ocijenila da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH jer je u složenoj zajednici, kakva je BiH, nemoguće segmentirano vršiti nadzor nad bankama koje posluju na cijeloj teritoriji BiH. (Izvor: SRNA/RTRS)