недеља, 14. мај 2017.

Nekoliko pucanja; Futur III; Đavo u Zvorniku i pitanje za Kladioničare

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik ponovo je počeo da podgrijava priču o otcjepljenju: Očito je da mu ni na jednom frontu ne ide ni blizu kako je planirao, čim je posegnuo za poodavno potrošenim spinom.

2.
Dodiku veoma loše ide sa prodajom rudnika “Ljubija”; Sam je to javno priznao, tvrdeći da nije siguran da postoji skupštinska većina za taj neprijateljski akt.

3.
Nezvanično, Dodik ima načelno obećanje 43 poslanika Narodne skupštine da će podržati prodaju “Ljubije” varalici Evgeniju Zotovu, koji nema žute banke, a kamoli 92 miliona KM za kupovinu rudnika.

Koliko je Dodik ubijeđen u lojalnost 43 poslanika, najbolje svjedoči njegova zvanično iskazana nesigurnost, kao i podilaženje DNS-u, tvrdnjama da neće biti ugrožena Režimska Koalicija kako god glasanje o Rudniku prođe.

Međutim, nije to baš tako jednostavno: Ako u Skupštini padne prijedlog Vlade RS, logično je da DNS, koalicioni partner SNSD-a, zatraži smjenu izvršne vlasti. Ili njenu rekonstrukciju, ako žele da ostanu principijelni bar po ovom pitanju; Preciznije - principijelni prvi put.

4.
Logično je da, u ovakvoj situaciji, zahtjev za prodaju Rudnika bude povučen, a ne desi li se to, onda nema dileme da je Dodik prisiljen da ide u taj projekat. Ne zbog nedostatka novca, već sasvim drugih razloga.

Prodaja Ljubije je strateško pitanje i ništa izvan i ispod toga. 

Zotov je samo figura koju vuče mnogo mnogo snažna Ruka. Koje se Dodik, kako stvari stoje, panično boji.

Uzgred, Dodik je trenutno u fazi blijede Sjene svoje nekadašnje Sjene.

5.  
Sađenje tikvi sa Đavolom Dodikova je specijalnost; Pokazuje to i slučaj “Alumina”, u kojem je lidera SNSD-a prodao čak i njegov lični medijski servis. Kupac je, očekivano, Gordan Pavlović “Pavgord”!

Đavo je u Zvorniku došao po svoje.

6.
Prije tačno godinu dana Savez za promjene održao je Protest, a Dodik Kontramiting.

Godišnjicu je Savez obilježio upućivanjem inicijative za smjenu Vlade RS i najavom novih demonstracija.

7.
U Savezu nisu precizirali ko će organizovati te nove demonstracije: Milan Legenda Jolović (SNSD), Rukovodstvo “Alumine” (SNSD), Sindikat “Mitala” (DNS), Željezničari (SNSD ili DNS; Od Čede ništa ovaj put)…? 

Ili možda i sam Savez, što bi zaista bilo šokantno, jer je njima za organizovanje Jednog Protesta potrebna Decenija vladavine nenarodnog Režima?!

Zaključak je da Opozicija priprema nove proteste za Futur III!

Baš Futuristički.

8. 
Digresija: Na BNTV vidjeh prilog u kojem se navodi da saobraćajnici preko prevoja “Čemerno” prijeti klizište, a već je u dobroj mjeri propala.

Kada sam takav rasplet na Čemernom najavio prije nekoliko godina, dok su još Integralovi bageri probijali kosine u kardinalno loše izmijenjenom projektu, proglašen sam Izdajnikom i nagrađen još nizom sličnih Kvalifikacija. Plus fizički progoni.

9.
Ništa čudno iz Režimske kuhinje; Po sličnom receptu sada me napada Univerzitet u Banjaluci, na kojem studente uče Mržnji, Blasfemiji, Rasizmu, Šovinizmu… i od mladih ljudi stvaraju oruđa za obračun sa Nepodobnima.

Otkako je Milan Mataruga postao rektor, UBL je potpuno potopljen u baruštinu; Uskoro možemo iz te Ustanove očekivati i otvorene pozive na likvidacije Loših Srba, Albanaca, Bošnjaka, Amerikanaca… 

Sve sa odobrenjem i pečatom Dodikovih savjetnika.

10.  
Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, teško je, javno, kritikovao Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Osmanović je poslednji u već jako dugom nizu visokih funkcionera SDA koji su okrenuli leđa Izetbegoviću; Mnogi od njih su krenuli u pravljenje nove stranke i nije to bezazlena niti minorna priča, kako je žele predstaviti Izetbegoviću bliski funkcioneri. Dapače.

11.
SDA se trese, rašiva po brojnim šavovima i nastavlja da kopni na cijeloj teritoriji BiH. 

Izetbegović ni ne razmišlja o povlačenju, što će dovesti do daljeg paranja i osipanja. On čuva sebe, a ne stranku, jer ne želi da se makne iz javnog života ni nakon izbora 2018., kada više neće biti član Predsjedništva BiH.

Do tada, ovim tempom osipanja, SDA će izgubiti najmanje trećinu glasova. I, sasvim realno, koalicioni kapacitet za formiranje nove vlasti na bh. nivou.

Ako im je Izetbegović dobar, onda ništa. 

12.
Polovinom oktobra 2016. godine objavio sam da je pokušan atentat na Dragana Čovića, lidera HDZ-a i člana Predsjedništva BiH, u septembru te godine. 

Na Čovića je pucano u mjestu Žitomislići, udaljenom desetak kilometara od Čapljine i dvadesetak kilometara od Mostara.

“Čović je bio sam u automobilu u trenutku kada je na njega pucano iz malokalibarskog oružja. Pogođen je automobil”, rekli su tada moji izvori.

Oni su još naveli da Čović nije nijednu instituciju obavijestio o oružanom napadu na sebe, ali da institucije jeste obavijestio o prijetnjama po život koje su mu upućene prije i poslije pokušaja atentata.

“Čović je u proteklom bliskom periodu u najmanje dva navrata dobio prijeteće poruke. Izrečene su prijetnje najgore vrste, do onih o likvidaciji”, kazali su mi tada sagovornici.

Sam Čović nije ni potvrdio niti demantovao ovu informaciju, ostao je neodređen, a javnost nije obaviještena da li je sprovedena bilo kakva istraga.

13.
Istrage je u bezbjednosnim institucijama bilo i utvrdila je da je pucano na Čovića. Što ne znači da će iko zbog pokušaja atentata odgovarati.

Ko je pucao? To je već pitanje za Kladioničare!

14. 
Ostanite sa mnom!