недеља, 14. мај 2017.

Grigorije, Hrizostom, Longin, Mitrofan, Fotije… kandidati za novog mitropolita dabrobosanskog

piše: Slobodan Vasković

Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće 15. maja o.g. višednevno zasjedanje, na kojem bi trebalo da se, između ostalog, odluči i ko će biti novi mitropolit dabrobosanski.

Ova pozicija je upražnjena od smrti mitrolopita Nikolaja, koji se upokojio 28.10.2015. godine. Administrator mitropolije u tom periodu je bio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Grigorije je nedavno izjavio da ga ne interesuje pozicija mitropolita, što je znak da su njegovi napori da mu se na upravljanje daju (spajanjem) i mitropolija i eparhija, kojom sada vlada, doživjeli neuspjeh.

Na prošlom Saboru, Grigorije je imao namjeru da bude izabran za mitroplita i da zadrži pod svojom kontrolom i eparhiju zahumsko-hercegovačku: Grigorije je, takođe, tražio da ostale vladike iz BiH budu podređene mitropolitu, da mu podnose finansijske izvještaje, a on bi bio jedini koji bi imao direktnu vezu sa vrhom SPC u Beogradu i Patrijarhom. 

Njegove planove i zahtjeve spriječila je snažna linija unutar SPC-a, koju predvodi episkop bački Irinej.

Patrijarh Irinej tada je, ipak, uspio izdejstvovati da Grigorije nastavi da administrira mitropolijom dok se ne postigne konsenzus oko toga ko će da  da je vodi. Patrijarh je to učinio po nagovoru Milorada Dodika.

Grigorije je, uprkos izjavi da ga ta visoka pozicija ne zanima, i dalje kandidat za mitropolita.

Međutim, od prošlog Sabora stvari su se značajno promijenile i ne idu u korist Grigoriju - u otvorenom je sukobu sa vlastima Srbije, a teško su poljuljani i njegovi odnosi sa Miloradom Dodikom, čije povjerenje više ne uživa u mjeri u kojoj je to bilo do prije nekoliko mjeseci.

Dodik, kako se tvrdi, ne oprašta Grigoriju susrete sa Morin Kormak, ambasadorom SAD u BiH, koju šef SNSD-a smatra ključnom za njegovo dospjeće na crnu listu SAD-a.

Grigorije se u javnim istupima veoma pozitivno izjasnio o ambasadorki Kormak.

Međutim, to je samo manji dio sukoba, koji se nudi javnosti kako bi se pokazalo Grigorijevo nevjerstvo; Stvarni sukob između Dodika i Grigorija je što lider SNSD-a više ne uspijeva da zadovolji menadžersko-finansijske apetite vladike, kojemu su ovozemaljska dobra toliko draga da ih je potpuno podredio onozemaljskim, koja promoviše. Uz to, brojne firme koje je Grigorije, direktno/indirektno kontrolisao doživjele su propast i ostavile velike dugove.

Grigoriju neće biti lako na Strašnom sudu, kad za to dođe vrijeme.

Do tada, neće mu biti lako ni na Saboru, jer je veliki broj protivkandidata za poziciju mitropolita: To su vladike Hrizostom, Mitrofan, Longin i Fotije.

Ko će postati mitroplit trebalo bi da se zna oko 20 maja.

Unutar SPC-a je, osim ovog pitanja, još niz drugih oko kojih se vladike oštro sukobljavaju. Jedno od njih je i što patrijarh Irinej nastavlja sa praksom čitanja slave pod Dodikovim đurđevdanskim šatorom.

Mnogo je vladika nezadovoljnih ovim Irinejevim postupcima, a pitanje je da li će patrijarh ići pod šator i budućeg predsjednika RS, nakon izbora 2018. godine?!