субота, 27. мај 2017.

Počele pripreme terena za predsjedničke nominacije: Cvijanović, Radmanović, Karan, Tegeltija (SNSD); Pavić (DNS); Bosić, Šarović (SDS)

piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović prvi je izbor Milorada Dodika za predsjedničku kandidaturu na izborima koji treba da se održe 2018. godine.

“S obzirom da se Dodik više ne može kandidovati za predsjednika RS, najbliži je tome da za predsjednika RS nominuje Željku Cvijanović, aktuelnu premijerku”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, Dodik smatra premijerku potpuno lojalnom i ima apsolutno povjerenje u nju.

Osim toga, Dodik vjeruje da će ona, u slučaju da pobijedi, bespogovorno provoditi njegove političke naloge.

Isto to Dodik ne smatra za Nebojšu Radmanovića, koji uveliko priprema teren kako bi obezbijedio za sebe nominaciju za poziciju predsjednika RS.
“Radmanović je ubijeđen da će SNSD upravo njega predložiti i da u to nema nikakve dileme”, tvrde izvori bliski ovoj struji SNSD-a.

Za sada se pominju još dva imena kao mogući kandidati za predsjednika RS; Unutar SNSD-a spekuliše se i sa imenom Siniše Karana, koji je vrlo blizak Dodikov saradnik, a pravo iznenađenje je i da se Zoran Tegeltija pominje kao jedan od mogućih kandidata.

Licitiranje imenima predsjedničkih kandidata potvrđuje da je u SNSD-u već otvorena rasprava o predsjedničkim nominacijama i pozicioniranje za jesen, kada će krenuti prava unutarstranačka kampanja.

Moji izvori tvrde da će Dodik biti kandidat za člana Predsjedništva BiH i da niko ni ne pomišlja da ospori njegovu nominaciju.

Osim u SNSD-u, o kandidatima su promišljali i u DNS-u, gdje je odlučeno da u predsjedničku trku ide Marko Pavić.

U SDS-u još uvijek nije počela značajnija priča oko kandidatura, a prve spekulacije unutar te stranke su da bi mogli ići na izbore sa tandemom Mladen Bosić - Mirko Šarović, prvi u trku za člana Predsjedništva BiH, drugi za predsjednika RS.    

Mladen Ivanić je najčešće pominjan kao mogući kandidat za predsjednika RS i to u raznim kombinacijama, a on sam se nije izjasnio o bilo kakvoj nominaciji.