среда, 31. мај 2017.

Dodikov Ruski rulet

piše: Slobodan Vasković

1.
Posjeta Milorada Dodika Rusiji najvažnija je do sada; I po odnose u BiH i po samog Dodika - Pokazaće precizno koliko veliku bitku Rusija namjerava voditi u BiH protiv SAD-a/Zapada.

2. 
Ukoliko Rusija odobri kredit Republici Srpskoj, biće to demonstracija namjere velikog sukoba na teritoriji BiH; Ukoliko kredit ne bude odobren, biće to pokazatelj da Rusija namjerava, kao i do sada, voditi sukob niskog intenziteta, pa dokle Dodik potraje.

3. 
Stoga Dodikova, gotovo pa histerična, panična nervoza, manično ponašanje, javno iskazani pred odlazak u Rusiju nisu za čuditi: RS je potrebno nekoliko stotina miliona evra da se finansijski stabilizuje, što bi, kao politički bonus, značilo bitno ojačavanje teško uzdrmanog lidera SNSD-a i smirivanje brojnih vatri unutar te stranke i vladajuće Koalicije. 

4.  
Ne bude li para, Dodik se vraća u potpuno neizvjesnu političku situaciju u kojoj mora nastaviti sukob sa Zapadom, posebno SAD-om, jer nema kud, a unutrašnji problemi će dodatno eskalirati, budući da ih je bez para nemoguće zagasiti.

5.
Ukoliko sve završi koreografski besprijekornim i beskreditnim Tapšanjem po Ramenu, koje će izvesti Vladimir Putin, značiće to dalje nabijanje Dodika “u crnu zemlju”, nikako njegovo ojačavanje, bez obzira na atraktivnost foto/video uratka.

Kamate će i u tom slučaju biti baš strašne.  

Kamate, vrlo vrlo negativne, su jedino sigurne u cijeloj ovoj priči, bilo kredita ili ne!

6.
Sam Dodik bio je veoma oprezan u procjeni dobijanja novca, što svjedoči da ga ranije opekotine po tom pitanju još uvijek itekako svrbe.

6.
Pitanje je i šta je Kolateral za Možda Kredit i šta je to što Dodik, uz juriš na SAD/Zapad, pod ruskom komandom, još nudi Moskvi kako bi se dokopao “finansijske stabilnosti” i učvrstio snažno poljuljanu poziciju?!

Rusi pare poodavno ne daju “na lijepe oči”, ni u situaciji sukoba, što implicira da ponuđeni Kolateral mora biti višestruko vredniji od svote koja se traži. 

7. 
Dodik nikog nije pitao za odobrenje šta da ponudi, što govori o vulgarnom karakteru njegove vlasti/doživljaju RS kao lične svojine; Poseban problem je što Dodika Niko nije ni pitao šta on to stavlja pod Hipoteku?!

8.
Uz interpelaciju, koja ima snagu aspirina sa produženim dejstvom, Opozicija je mogla postaviti i pitanje Hipoteke za Možda Kredit i insistirati da se o tome raspravlja u Skupštini.

Bio bi to zaista konstruktivan doprinos borbi protiv Režima i samog Dodika, koji ne prestaje da ovaj entitet tretira kao ne baš vrijedno privatno vlasništvo.

9.
Poznajući Dodika, spreman je založiti kompletnu RS, ono što je od nje, nakon jedanaestogodišnjeg haračenja Režima, ostalo. 

Nereagovanje Opozicije po pitanju Hipoteke stoga je možda začuđujuće; Istina, samo za one koji ne poznaju dovoljno dobro ovdašnju Opoziciju. 

10.
Budimo realni: Dodik ne može pobijediti u sukobu sa SAD/Zapadom, kolika god bila Ruska podrška; On tu bitku izvjesno gubi.

Pitanje je samo koliko će RS i narod još stradati, a mjera stradanja zavisiće i od toga da li će Dodik kredit koji sanja dobiti ili ne?!!!

11.
BiH i RS, kao njen sastavni dio, zona su uticaja Zapada; Svjesna je toga i Rusija, kao što je svjesna i da od njih, samo dijelom, zavisi Dodikov politički rok trajanja. Vrlo malim dijelom.

Koliko je isplativo ulagati? Djeluje neisplativo!

12. 
Dodik u svom djelovanju ima jednu konstantu - Hazarder je i nikada se ne predaje. 

Nikada ga zato ne treba potcijeniti, čak ni ovako oslabljenog.

On je zavrtio Ruski rulet, vjerujući u čudo; Istovremeno spreman na najgore. Koje će on izazvati.

Zato je sve i stavio na Crno!

13.
Ostanite sa mnom.

Dodatak: Vučić preuzeo dužnost predsjednika Srbije
Aleksandar Vučić preuzeo je dužnost predsjednika Srbije; U govoru je najavljen politički kontinuitet njegovog premijerskog djelovanja na spoljnom planu; Na unutrašnjem se može očekivati dalje koncentrisanje moći u Vučićevim rukama.