уторак, 16. мај 2017.

Četiri rudara Ljubije u štrajku glađu pred NSRS: Opomena pred buru?!

Četiri radnika kompanije “Arcelor Mital” počeli su danas štrajk glađu ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi u nastavku zasjedanja trebalo da glasa o vladinom prijedlogu da se Rudnik željezne rude “Ljubija” proda firmi “Izraeli investment grup”, na čijem čelu je kontroverzni Evgenij Zotov. 

Oni su postavili transparent na kojem je ispisano: “Nećemo glad i bijedu” i kojim pozivaju Vladu RS da povuče odluku o prodaji državnog kapitala Rudnika “Ljubija”, sve dok ne dobiju garancije za svoja radna mjesta od eksperata rudarske, ekonomske i pravne struke. 

Radnici nisu željeli da daju izjave novinarima, navodeći da će se javnosti obratiti tek nakon što bude poznata sudbina “Ljubije”. 

Njih su legitimisali pripadnici policije, koji su od njih tražili da se premjeste u park “Mladen Stojanović”, što su oni odbili. 

Sindikat “Arcerol Mitala” juče je saopštio da im je policija zabranila da u srijedu, 17. maja, damperima blokiraju saobraćaj na “prijedorskoj” petlji, nedaleko od Banjaluke. 

Prošle sedmice oko 600 radnika “Arcerol Mitala” održalo je protestnu šetnju kroz Banjaluku, zahtjevajući od poslanika da dobro razmisle kako će glasati, ocjenivši da je firma Evgenija Zotova krajnje spornog kredibiliteta i da bi prodajom “Ljubije” njegovoj kompaniji bila dovedena u pitanje njihova budućnost, ali i budućnost cjelokupne prijedorske regije.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, koja je počela danas, nalazi se i prijedlog odluke Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" iz Prijedora firmi “Izraeli investment grup” za 92 miliona maraka. 

“Arcerol MItal” je ponudio 63,3 miliona KM. 

Još nije poznato da li postoji skupštinska većina koja će izglasati prodaju “Ljubije” firmi Evgenija Zotova, s obzirom na to da se tome, osim opozicije, protivi i Demokratski narodni savez, koji pripada vladajućoj koaliciji. 
Procjenjuje se da bi odlučujući glasovi o prodaji “Ljubije” mogli da budu glasovi koalicije “Domovina”, koja okuplja bošnjačke i hrvatske poslanike. (BETA)