уторак, 23. мај 2017.

DNS će tražiti rekonstrukciju Vlade RS i smjenu Đokića

piše: Slobodan Vasković

Vrh DNS-a zatražiće narednih dana od Milorada Dodika rekonstrukciju Vlade RS, tvrde moji izvori iz vrha ove stranke.

Prema njihovim riječima, rekonstrukcija Vlade RS je neminovnost nakon sukoba unutar vladajuće Koalicije oko prodaje rudnika Ljubija.

“Marko Pavić je izjavio, netom prije glasanja o Ljubiji, da je ministarstvo industrije glavni krivac za odluku Vlade RS o prodaji državnog kapitala rudnika. Pavić je na taj način poručio da je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i razvoja, najodgovorniji za sukobe u Koaliciji”, kažu moji izvori.

Oni podvlače da će Pavić od Dodika izričito tražiti smjenu Đokića sa pozicije ministra industrije.

“DNS nema ništa protiv da Željka Cvijanović ostane premijer i neće praviti nikakve probleme oko njene pozicije, ali rekonstrukcije mora biti i DNS-u treba da pripadne veći broj ministarstava nego što ih sada drži”, tvrde moji sagovornici.

Na moje pitanje kolike su šanse da DNS sa opozicijom krene u formiranje nove Vlade RS, ukoliko Dodik odbaci njihove zahtjeve, sagovornici su odgovorili da je još uvijek prerano razmatrati pitanje nove skupštinske većine i da su ubijeđeni da ima prostora za dogovor sa Dodikom o rekonstrukciji Vlade RS i smjeni Đokića.

"I Dodiku je jasno da se, nakon dešavanja oko Ljubije, ne možemo ponašati kao da se ništa nije dogodilo", kazali su oni.

Narodna skupština RS odbacila je odluku Vlade RS o prodaji “Ljubije”, na sjednici održanoj 17.05.0.g., a protiv su bili i poslanici DNS-a.

Đokić je na istoj sjednici ljutito reagovao na Pavićeve optužbe.

Sukobi između Đokića i Pavića nastavljeni su i nakon pomenute sjednice.

Đokić je danima vodio kampanju o tome kako je napravljena velika greška što Ljubija nije prodata firmi “Israeli investment group”, vlasnika Evgenija Zotova, koja nema nikakve reference u rudarenju.

Đokić je, kao razloge podrške IIG-u, navodio i “povećanje broja radnih mjesta, ulaganja u privredu”…, ali ga je Mladen Jelača, generalni direktor firme “Arselor Mital” u intervjuu “Glasu” potpuno demantovao i, što ne reći, dezintegrisao.

Činjenica je da je Jelača, stavku po stavku, demontirao sve Đokićeve tvrdnje i da se nije libio ni da, indirektno, sugeriše da je ministar industrije neznalica.

Jelača je još rekao da bi “hiljade radnih mjesta odmah bilo ugroženo u Mitalu i stotinama domaćih kompanija” u situaciji da je Ljubija prodana Zotovu.

Jelačin intervju bio je vrlo žestok odgovor na Đokićeve tvrdnje oko “Mitala”, njihovog poslovanja, ali i IIG-a. 


Ako se ima u vidu da je Jelačin intervju “Glasu” označen sa “zakupljen prostor”, jasno je da je teška kritika Đokića sasvim svjesna i namjerna i da “Mital”, ali i DNS, ne dozvoljavaju da ministar industrije nastavi sa obmanjivanjem javnosti po pitanju “Ljubije”.    

I da se otvoreni sukob Pavića i Đokića nastavlja.