четвртак, 25. мај 2017.

Naelektrisanost Plus: Pavićev okvir za Dodikov debakl

piše: Slobodan Vasković

1.
Marko Pavić, lider DNS-a, zvanično je, novom “političkom detonacijom”, pokrenuo proces rekonstrukcije Vlade RS, koji je, realno, neprihvatljiv za njegove partnere, zbog načina na koji je postavljen.

2. 
Pavić je namjerno rekonstrukciju Vlade RS projektovao kao okvir koji je potpuno ponižavajući po Milorada Dodika i Petra Đokića, kako bi ostvario mnogo značajnije političke ciljeve od “hokejaške promjene” ministara. 

Samim tim rekonstrukcija koja se traži je, defakto, gotovo nesprovodiva, ali Pavića stavlja u potpuno ofanzivnu političku poziciju spram Dodika i Đokića i otvara mu niz mogućnosti za pozicioniranje DNS-a u narednih godinu dana; Preciznije do kandidatura za opšte izbore 2018. godine. 

3.
Pavić je (kako sam to i najavio prije nekoliko dana) javno zatražio smjenu Petra Đokića, ministra industrije u Vladi RS, lidera SP-a i tako pokazao da je vladajuća većina samo skup interesa, već dosta dugo oštro suprotstavljenih. Sam  tim i mrtvo slovo na papiru.

4.
Njegov zahtjev težak je udarac Režimu i direktna je posledica nesuglasica oko prodaje “Ljubije” - DNS je bio protiv i, zajedno sa opozicijom, u parlamentu srušio odluku Vlade RS da se rudnik preda mešetaru Evgeniju Zotovu.

5.
Bilo je nelogično za očekivati da, nakon sukoba oko “Ljubije”, unutar Režima, sve ostane “konzervisano”, kao da se ništa nije desilo; Sukob je bio toliko žestok da je moralo “pući”, s tim što je notorno da Pavić na glavnog koalicionog partnera - SNSD - ide sa napadom “niskog intenziteta”, jer je oštrica usmjerena ka Đokiću, premda je jasno da je ministar industrije u cijeloj Rudarskoj priči bio tek Dodikov portparol.

6.
Udarajući Đokića, Pavić nepogrešivo pogađa Dodika, ali sa mjerom koja mu omogućava da i dalje drži otškrinuta vrata za dogovor sa njim; Dogovor u kojem će Dodik biti prisiljen praviti dalje ustupke DNS-u u zahtjevima kojih je čitav niz. 

7.  
Najvažnije zahtjeve Pavić još nije izgovorio.

Zahtjev za Đokićevu smjenu (na kojem će istrajavati) je tek početak; Na kraju niza je dogovor oko predsjedničkih kandidatura, gdje DNS očekuje jednu od tih nominacija.

8. 
Udarom na Đokića, Pavić je, defakto, otpočeo predizbornu kampanju za predsjedničke izbore. 

9.
To je krajnji cilj; Do tada, Pavićev zahtjev za smjenu Đokića je i zahtjev za rekonstrukciju Vlade RS, koju i Dodik indirektno najavljuje, ali je veliko pitanje da li je spreman da uđe u takav projekat. Sigurno ne na Pavićev način.

10.
Eventualno raspakivanje Vlade RS moglo bi se, za Dodika, vrlo lako pretvoriti u raspakivanje Pandorine kutije, koliko zbog Pavića i Đokića, toliko i zbog  nesuglasica unutar SNSD-a, od kojih se pojedine mogu nazvati pravim ratovima.

11.
Đokić je već odbio odlazak sa pozicije ministra industrije. Bez obzira na to, Pavić ga je javno izvrgao ruglu. I to vrlo uspješno, demonstrirajući da je višestruko jači od njega.

12.
Dodik ne može prihvatiti Pavićev zahtjev, jer bi ponizio najvjernijeg saradnika, što Đokić jeste, ali i sebe i SNSD; Na taj način dao bi za pravo Paviću da je pokušaj prodaje “Ljubije” bio čin vrlo štetan po RS i, najdirektnije, Prijedor.

I potvrdio da je Pavić novi dirigent režimskog orkestra. Premda se Pavić tako ponaša i bez njegove potvrde.

13.
Nakon debakla u Skupštini, teško da je Dodik spreman, svojom voljom i bez otpora, pretrpiti još jedan, koji mu je upravo “ponudio” Pavić, zahtjevom za smjenu Đokića.  

14.
Svojim potezom Pavić je Vladu RS doveo na rub ambisa i direktno kontroliše njen opstanak. 

Praktično to znači da Pavić ide na rušenje Vlade RS (princip “korak po korak”) koje se neće desiti sutra, ali će se desiti kada to bude najviše odgovaralo interesima lidera DNS-a.

Istovremeno, Pavić je pojačao pritisak na Dodika i dodatno mu smanjuje ionako premalen manevarski prostor za kombinovanje unutar Koalicije.

15.  
Dodik je pokušao minimizirati, po njega i Režim, vrlo opasne implikacije Pavićevog zahtjeva, svodeći sve na adhok sukob bez težih posledica, proistekao iz raskola oko Ljubije; Međutim, Dodik je svjestan da Pavić vuče strateške poteze i pravi okvir u kojem će njegovi zahtjevi biti dominantni u odnosu na one drugih pripadnika vladajuće Koalicije.

Posebno u odnosu na Dodikove.

16.
Dodik je svjestan da bi Pavićevo “korak po korak” rušenje Vlade RS, vrlo lako moglo da se proširi i na njegovo detronisanje, što je već izazov na koji mora brzo odgovoriti.

Kako god odgovori, kajaće se.

Kajaće se i ako ne odgovori.

17.
Naelektrisanost se pojačava.

18.
Ostanite sa mnom.