четвртак, 25. мај 2017.

Od “Farmlanda” ostao samo Virus i desetine miliona duga

piše: Slobodan Vasković

“Farmland”, govedarska farma, u koju je Republika Srpska skršila desetine i desetine miliona KM, doživio je definitivni kraj.

Od te firme ostao je samo Virus na njenoj internet stranici i desetine miliona duga prema finansijskim institucijama RS, koji se imaju smatrati propalim.

Dug “Farmlanda” je oko 30 miliona KM, a najveći krivci za propast ovog novca su, uz Dragana Vasiljevića vlasnika firme, Milorad Dodik i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede.

“Farmland” je uništio i Robne rezerve RS, koje su završile u stečaju, sa dugom od cca 15 miliona KM, što je pokazatelj snage Virusa koji je u ovaj sektor unio Vasiljević.

Da podsjetim da je Virus Vasiljević spiskao i deset miliona KM koje je RS uložila u “Farmland” još 23.09.2009. godine preko Robnih rezervi.

Od toga je “Farmland” trebalo da kupi 500 junica za pet miliona KM, a pet miliona im je dato za hranu za junice. Što će reći onako, da im se nađe.

“Farmland” je trebalo da prethodnih godina isporučuje telad Robnim rezervama. U proteklih osam godina to je preko 600 grla. Nije isporučeno nijedno. Niti postoje. Ni telad, a ni junice. Sve je to Vasiljević rasprodao, kao i žitarice koje su mu Robne rezerve povjerile na čuvanje, a novac stavio u svoj džep.

“Farmland” je godinama prikazivao lažne podatke o proizvodnji mlijeka, a na godišnjem nivou im je isplaćivano cca1,2 miliona KM za nepostojeće količine.

Primjera radi, za 2015. isplaćeno im je 1.758.000 KM za premiju za mlijeko, iako su na osnovu stvarne proizvodnje trebali da inkasiraju svega 580.000 KM. 

Vasiljević je glavni Dodikov savjetnik za finansije, pa nije čudo da je i njih Virus zahvatio i skroz uništio, a kako se i Vlada RS trenutno teško trese, jasno je da Virus i tu djeluje.

Smatralo se da je Stevo Mirjanić Metuzalem otporan na sve, a sada se nalazi pred najvećim iskušenjem - Virusom, koji je u ministarstvo poljoprivrede ubacio Vasiljević. Odakle se proširio na cijelu Vladu RS.