уторак, 16. мај 2017.

Stojnić: Štrajk glađu zbog zabrane protesta; Dodik: to nisu radnici "Ljubije", već "Mitala"

Predsjednik Sindikata radnika “Mitala” Milenko Stojnić izjavio je da su se radnici odlučili za štrajk glađu, jer im nije dozvoljen protest sa mehanizacijom, koji su trebali održati 17.05.o.g.

Imali su namjeru da damperima i teškim mašinama blokiraju “prijedorsku petlju” kod Banjaluke.

“Rekli su nam da nismo donijeli sve papire, pa smo se odlučili na štrajk glađu. Tražimo da se prodaja Ljubije skine s dnevnog reda i da se formira tim koji će sagledati pravo stanje stvari. Prodaja radnike vodi u neizvjesnost. Ekspertni tim treba da kaže kako će radnici biti zaštićeni. I dalje zastupamo da je za BiH najbolje partnerstvo 49 posto državi, a 51 posto investitoru”, rekao je Stojnić.

U Skupštini je izjavu dao i Milorad Dodik, koji želi da se Ljubija proda Evgeniju Zotovu i njegovoj fantomskoj firmi “Israeli investment group”.

On je rekao da “ne štrajkuju radnici Ljubije, već Mitala”. Vrlo maliciozna izjava.

Dodik je optužio dio narodnih poslanika da je dobio novac od “Mitala”, "kako bi glasali protiv odluke Vlade RS o prodaji rudnika Ljubija".

Dragan Čavić je Dodikovu izjavu okarakterisao kao "nevjerovatnu tvrdnju" i pozvao ministra policije "da se utvrdi istina da li je neko od poslanika dobijao novac da glasa za prodaju Ljubije".


Očito je da temperatura oko prodaje rudnika "Ljubija" i dalje raste, a potpuno je neizvjesno kako će se stvari dalje razvijati i kada je glasanje u parlamentu u pitanju, kao i reakcije radnika, ukoliko dođe do prodaje.