среда, 31. мај 2017.

TRAILER ZA NOVU AFERU: U petak pogledajte film Hladno valjana prevaraFilm “Hladno valjana prevara” dokazuje načine izvlačenja stotina miliona maraka iz Bosne i Hercegovine, koje je trajalo godinama, a da za to vrijeme niko od nadležnih nije učinio baš ništa da spriječi enormno pranje novca koje se odvijalo javno

Film “Hladno valjana prevara” dokazuje načine izvlačenja stotina miliona maraka iz Bosne i Hercegovine, koje je trajalo godinama, a da za to vrijeme niko od nadležnih nije učinio baš ništa da spriječi enormno pranje novca koje se odvijalo, maltene, javno. 

Štaviše, nadležni su pomagali taj proces, direktno učestvujući u njemu i direktno prikrivajući nezakonite radnje. Uobičajeno, niko nije odgovarao, teško da će i odgovarati, a neki od glavnih aktera su poodavno van granica BiH.

Film se detaljno bavi svim aspektima uništenja fabrike cijevi, ali i vezama sa brojnim Bankama, od kojih su neke propale, poput Bobar banke, Balkan Investment Banke i Banke Srpske, potom vezama sa vlastima, koje su svjesno oštetile domaće finansijske institucije. 

Poslovanje firme “Unis –Fabrika cijevi” iz Dervente svjedoči o tome kako nebriga države i njenih institucija lako dovedu do gubitka pola milijarde maraka, teških nezakonitih djela i, što je najgore od svega, uništenja brojnih banaka, agencija i institucija.
Poseban osvrt dat je na uništenje Izvoznokreditne agencije BiH, IGA, koja je trebala da služi svim privrednicima iz BiH, a poslužila je vlasnicima “Unisa” za “Hladno valjanu prevaru”, koja iznosi pola milijarde maraka. 
Koliko je do sada utvrđeno.